Ako patite od čestih glavobolja i želite da pronađete efikasan tretman, možete probati da problem rešite – eteričnim, esencijalnim uljima.

Milioni ljudi širom sveta svakodnevno pate od glavobolje iz raznih razloga. Postoji toliko mnogo uzroka, uključujući stres, umor, alergije, hormone, nedostatke u ishrani, zatvor, loše držanje, nizak nivo šećera u krvi i konzumaciju alkohola…

Najčešći tretman protiv glavobolje je – lek protiv bolova, ali ove pilule imaju niz neprijatnih nuspojava, kao što su oštećenje bubrega i jetre – plus ne rešavaju „koren“ problema.

Eterična ulja služe kao tretmani za glavobolju jer bezbedno i efikasno leče okidač glavobolje, dolazeći do korena problema umesto da privremeno minimiziraju bol.

People photo created by yanalya - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Osim toga, kada koristite esencijalna ulja za glavobolje uz recimo difuzor, nema neželjenih efekata, a vi imate potpunu kontrolu nad svojom dozom – prilagođavajući je vrsti glavobolje koju doživljavate.

Ulje peperminta

Upotreba i prednosti ulja peperminta uključuju njegovo dugotrajno dejstvo i efekat hlađenja na kožu, sposobnost da inhibira kontrakcije mišića i ulogu u stimulisanju protoka krvi u čelo kada se primenjuje lokalno.

Nanošenje esencijalnog ulja mente lokalno preko čela i na slepoočnice efikasno ublažava glavobolju i napetost. U studiji iz 1996. godine, 41 pacijent (koji su prijavili 164 napada glavobolje) je analiziran u placebom kontrolisanoj, dvostrukoj unakrsnoj studiji. Ulje peperminta je primenjeno lokalno 15 i 30 minuta nakon što je počela glavobolja.

Učesnici su prijavili ublažavanje bolova, a ulje mente se pokazalo kao dobro podnošljiva i isplativa alternativa uobičajenim terapijama za glavobolju. Takođe nisu zabeleženi neželjeni neželjeni efekti nakon tretmana pepermintom.

Nanošenje esencijalnog ulja mente lokalno preko čela i na slepoočnice efikasno ublažava glavobolju i napetost.
Image by tonodiaz on Freepik
Image by tonodiaz on Freepik

Eterično ulje lavande ima različita terapeutska svojstva. Podstiče opuštanje i ublažava napetost i stres — deluje kao sedativ, antidepresiv, smanjuje anksioznost, antikonvulzivno je i umirujuće sredstvo.

Prema istraživačima, lokalna upotreba ulja lavande utiče na limbički sistem jer se glavni sastojci, linalol i linalil acetat, brzo apsorbuju kroz kožu i smatra se da izazivaju depresiju centralnog nervnog sistema. Iz tog razloga, ulje lavande se može koristiti za lečenje glavobolje uzrokovanih poremećajima kao što je anksioznost.
Prednosti ulja lavande uključuju ublažavanje osećaja nemira i poremećaja sna, što su dva simptoma glavobolje. Takođe reguliše nivoe serotonina, što pomaže u smanjenju bola u nervnom sistemu koji može dovesti do napada migrene.
Desk photo created by gpointstudio - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Eukaliptus protiv toksina

Eukaliptus pomaže u čišćenju tela od toksina i štetnih mikroorganizama. Takođe otvara nazalne disajne puteve i eliminiše pritisak u sinusima koji može dovesti do jake glavobolje, a uz sve to istovremeno održava emocionalnu ravnotežu i podiže raspoloženje.

Jedno kliničko ispitivanje objavljeno u Komplementarnoj i alternativnoj medicini zasnovanoj na dokazima, navodi da udisanje ulja eukaliptusa može smanjiti bol i krvni pritisak osobe. Studija je obuhvatila 52 pacijenta koji su nedavno bili podvrgnuti operaciji zamene kolena.

Tretman eukaliptusovim uljem je uticao emocionalnu stabilnost kod pacijenata, smanjio formiranje otoka i imao antiinflamatorne (protivupalne) efekte. Ovi efekti – smanjenje boli i opuštanja mogu biti od koristi za ljude koji pate od jake glavobolje.

Eterično ulje ruzmarina se u narodnoj medicini koristi za lečenje glavobolje i slabe cirkulacije zbog svojih stimulativnih, antiinflamatornih i analgetskih svojstava. Deluje umirujuće i poboljšava ravnotežu, koncentraciju i utiče na budnost.

Ulje ruzmarina takođe smanjuje stres i emocionalne okidače koji mogu izazvati napade glavobolje. Pomaže varenje i smiruje uznemireni stomak, što može biti simptom jake glavobolje.

Zanimljiva studija iz 2013. procenjivala je efikasnost ulja ruzmarina kao oblika biljne terapije za ublažavanje sindroma odvikavanja kod pacijenata sa istorijom zloupotrebe opijuma. Neki simptomi odvikavanja od opijuma uključuju mučninu, bolove u mišićima, glavobolje, groznice i nesanice.

Pokazalo se da tretman ruzmarinom smanjuje ove simptome kada se uzima tokom četiri nedelje. Tretman je smanjio napetost i trzaje mišića, ublažio bol, poboljšao obrasce spavanja i lečio konvulzije.

Uzmite jednu kap ulja ruzmarina tako što ćete je dodati u čaj, vodu ili supu kada imate glavobolju ili napade migrene. Takoeđ – da biste smanjili glavobolju, možete probati i sledeće: Pomešajte dve kapi ulja ruzmarina sa dve kapi ulja nane i jednom kašičicom kokosovog ulja i utrljajte u slepoočnice, čelo i potiljak.