Uprkos brojnim korisnim stranama nadoknade hormona posle menopauze, takva terapija, naročito ukoliko je u pitanju samo estrogen, može uticati na povećanje rizika od astme, upozoravaju stručnjaci.

Terapija nadoknađivanja hormona (HRT) kod žena posle menopauze, naročito ukoliko se sastoji isključivo od estrogena, može da poveća rizik od pojave astme, zaključio je francusko-meksički tim stručnjaka.

U velikom istraživanju, obavljenom na gotovo 58.000 Francuskinja tokom dvanaest godina, sarađivali su stručnjaci francuskog Instituta „Gistav Rusi” i meksičkog Nacionalnog instituta za javno zdravlje.

Pročitajte i ovo: Tramvaj zvani čežnja: Čemu nas uči odbačena ljubav?

Naučnici su utvrdili da su žene podvrgnute HRT terapiji pod 21 odsto većim rizikom da obole od astme nego one kojima nije prepisana ta terapija. Kod žena kojima je nadoknađivan samo estrogen, taj rizik je bio veći za čak 54 odsto.

Street fashion photo created by lookstudio - www.freepik.com
foto by lookstudio – www.freepik.com

Navodeći da je već i ranije bilo dosta indikacija da se ženski hormoni, pa i oni koji se nadoknađuju posle menopauze, mogu dovesti u vezu sa astmom, britanski stručnjak Lin Metkaf naglašava da je ovo ipak prva velika i dugotrajna studija koja ukazuje na rizik od astme kod primene HRT terapije, naročito ukoliko se tako nadoknađuje samo estrogen.

Pročitajte i ovo: Emocionalna nezasitost

Stručnjaci od ranije znaju da se astma češće javlja kod ženskih osoba posle pojave prve menstruacije, kao i da je obavezno bolničko lečenje zbog astmatičnih napada češće među ženama nego među muškarcima.

Težina oboljenja takođe varira kod žena u zavisnosti od menstrualnog ciklusa i trudnoće, a učestalost oboljevanja se u principu smanjuje nakon menopauze.

HRT terapija može da bude veoma efikasna protiv nekih simptoma menopauze, kao što su valunzi i suvoća vagine, ali nosi i određene rizike.

Pročitajte i ovo: IGRE GLADI – manipulacija u partnerskim odnosima

Poslednjih godina ova terapija se znatno manje primenjuje, otkad je 2002. studija pod nazovom „Inicijativa za žensko zdravlje”, ukazala na povećan rizik od raka jajnika, dojke, kao i od šloga i drugih zdravstvenih problema kod žena koje su bile podvrgnute takvom tretmanu.

S druge strane, prošle nedelje objavljeni su i rezultati studije koja ukazuje da su pacijentkinje nakon HRT terapije izložene manjem riziku od raka debelog creva.