Ovo je veliko otkriće za sve žene širom sveta!

Revolucija u dijagnostici endometrioze mogla bi da promeni živote milione žena u Francuskoj. Sa najavom refundiranog testa pljuvačke do 2025. godine, ovaj napredak obećava brži i manje invazivni skrining.

Endometrioza se definiše kao rast tkiva koje liči na sluzokožu materice izvan materice.

Endometrioza često izaziva veoma oštre bolove u karlici, posebno tokom menstruacije, ali i tokom seksualnog odnosa. Ponekad može biti bezbolno, ali ima uticaj na plodnost. U Francuskoj je ovom bolešću pogođeno 2 miliona žena.

Image by Drazen Zigic on Freepik

U četvrtak, 28. marta 2024., ministarka rada, zdravlja i solidarnosti, Catherine Vautrin, izjavila je da vlada ima za cilj da učini dostupnim i povratnim testom pljuvačke za otkrivanje endometrioze do 2025. godine. Između 10.000 i 20.000 žena trebalo bi da ima koristi od ove naknade. Proboj za žene koje pate od endometrioze koje mogu imati koristi od brzog i neinvazivnog načina otkrivanja ovog stanja. Nakon toga omogućava bolji pristup nezi za žene koje pate od toga.

Stomachache photo created by freepic.diller - www.freepik.com
foto by freepic.diller – www.freepik.com

Važna inovacija za žene koje pate od endometrioze

„Ovo je naš cilj, ali to zahteva konačnu validaciju od strane Visokog autoriteta za zdravstvo“, dodala je Catherine Vautrin za France 2. Ali pre nego što zaista budemo mogli da koristimo ovaj test, koji bi trebalo da košta oko 1.000 evra prema ministru, neophodno je da čekaju rezultate nove kliničke studije u kojoj je učestvovalo 3.000 žena. „Posle ove kampanje, vlada će moći da izdvoji budžet koji će omogućiti da 10.000 ili 20.000 žena sutrašnjice koristi refundirani test“, dodala je ona.

Image by katemangostar on Freepik
Image by katemangostar on Freepik

Značajan napredak u oblasti medicine

Iako ovi testovi pljuvačke neće biti dostupni do 2025. godine, oni već predstavljaju značajan korak napred za pacijente koji boluju od endometrioze, kao i za napredak medicinskih istraživanja. Ali da bi se ovaj test pljuvačke mogao ponuditi pacijentima i nadoknaditi ga socijalno osiguranje, neophodno je da istraživački timovi nastave svoj rad i dobiju neophodne validacije od Visokog organa za zdravstvo.

Sa ovim ciljem na vidiku za 2025. godinu, francuska vlada pokazuje želju da podrži inovacije u oblasti zdravlja i pre svega da doprinese poboljšanju nege žena koje pate od endometrioze. Sve više žena i poznatih ličnosti uspeva da se oglasi na ovu temu i konačno prekine tišinu.