Skloni smo da se s njim prilično loše nosimo iz razumljivih razloga. On se ne javlja slučajno, već radi toga jer nas arhetip nagoni da osvestimo porodični trougao ili situaciju iz prošlog života.

U trouglu se nosimo sa osećanjem ljubomore, tuge, poniženja i izdaje. Emocije trougla su mučne i nose u sebi slabo poštovanje svih učesnika trougla, ali su usmerene na ponavljanje situacije iz svog doma koje traži osvešćivanje. U bilo kojoj situaciji u trouglu pokušavamo nekoga da krivimo za prisustvo trougla.

Nikola Žuvela, psihoterapeut i jyotish savetnik

Trougao je arhetip, nalazimo ga u kvantnoj fizici, kod Platona i u religiji u Svetom trojstvu i hinduizmu.

Iskustvo trougla može biti najmoćnije sredstvo za transformaciju i rast jer nam otkriva pravu suštinu samog odnosa koji se odigravao u porodici ili prošlom životu.

Pročitajte i ovo: Neodoljiva privlačnost manipulatora

Transformacija je teška jer se iskustvo poniženja teško okreće na propitivanje zašto se to događa.

Obično se velika većina oslanja na odbrambene sisteme detinjstva pošto se tako vraćamo u osećaj detinstva ili doživljenog trougla naših roditelja.

Trouglovi mogu da budu različiti, poput onih serijskih preljuba, ili onih koji se odnose na porodicu. Trouglovi mogu da uključuju ​​i prijateljstva.

Postoje i trouglovi u kojima nema treće strane, već jedan partner oseća ljubomoru i izdaju zbog posvećenosti poslu, umetnosti ili duhovnom razvoju. Takvi trouglovi mogu da pobude potpuno ista osećanja ljubomore, kao i trouglovi gde postoji treća osoba.

Pročitajte i ovo: Evo zašto se muškarci uvek vraćaju (ali ako to urade, n primajte ih nazad!)

Onaj ko ulazi u nečiji život, a u vezi je, obično se radi o podeljenoj duši.

Treća osoba ne može da voli monogamno jer je bila neprestano od detinjstva okružena trouglom konflikta roditelja gde je jedan bio suprotnost drugog i osoba se zbog toga oseća podeljenom.

Neki trougao može da nastane tako što neki par jako boli nesigurnost i mogu da se osećaju vrlo uplašeno, te da imaju strah od potpune intimnosti, a odbacivanje bi im bilo krajnje nepodnošljivo.

Tada nesvesno stvaraju trougao kao odbrambeni mehanizam. Ako ih jedan partner napusti, oni uvek mogu da se oslone na drugog.

Pročitajte i ovo: Kako da znate da još uvek nije vreme da odustanete od vaše veze

To obično nije svesno, ali je moćan motivišući faktor u mnogim truglovima, gde se onda pojavljuje treća osoba.

Postoje i trouglovi u potrazi za nedodirljivim. Ipak, jako česti trougao jeste onaj u kojem želimo da budemo bliski određenom roditelju. To je trougao koji je motivisan porodičnom dinamikom. Kada trougao ulazi u naš život, bez obzira na tsčku u kojoj se nalazimo, u njemu je neka poruka koju nismo prepoznali.

Ako se obrazac trougla neprestano ponavlja, to je važna poruka nesvesnog. Ako porodični trougao nije osvešćen, može da se vrati, nadajući se da ćemo na nekom dubljem nivou da budemo osvešćeni, a to je nemoguće.

Frojd govori o Edipovom trouglu, gde se strastveno vezujemo za roditelja suprotnog pola i ulazimo u situaciju suparništva i konkurentnosti sa roditeljem istog spola.

Pročitajte i ovo: Oni koji se ne daju voleti ili portret samopouzdanja (u mladosti)

Ako dobijemo ljubav roditelja suprotnog pola, patimo jer nikada ne naučimo da delimo ljubav. Doživljavamo neku vrstu lažne infantilne moći jer osećamo da smo pobedili rivala tj. partnera nekom situacijom.

U takvom trouglu je čest osećaj svemoći, što nam može zatvoriti vrata za prihvatanje razočaranja u vezi, odnosno, javlja se jaka kontrola i narcisoidni bes.

Ako dečak vidi majku i oca u sukobu u kojem majka pobeđuje, on može da doživi duboku krivicu prema svom ocu. Takođe, možda će da izgubi poštovanje prema ocu, što je već učinila majka.

Dečak muškarca vidi kao nekog slabog i tako se veže samo za žene, odbacujući muški princip. Takvi muškarci se ne povezuju sa drugim muškarcima, već samo sa ženama koje su vezane za druge muškarce.

Pročitajte i ovo: Kakvu ženu utelovljuje današnja Venera

Njegov osećaj muškog samopouzdanja i muški seksualni identitet moraju u potpunosti da se oslanjaju na to vole li ga njegove žene i daju li mu veliku pažnju.

Takođe, ova osoba može da bude treći u trouglu, osoba koja želi da uđe u brak kao ljubavnik, a ne može da bude primljen jer nije bio prihvaćen od roditelja.

Osoba može bespomoćno da ponavlja Edipov poraz (ubistvo oca koje ne prihvata), te tako doživljava neuspeh u trouglu, iako osoba nije svesna da odnosu pristupa na pogrešan način.

Ova osoba ne uspeva da uspostavi psihološku odvojenost od voljenog roditelja, te ponavlja obrazac odbijanja.

Pročitajte i ovo: Prepoznavanje ljubavnih obrazaca

Rešenje je u prihvatanju ljubavi jednog roditelja kao osnove za uspostavljanje daljnjih odnosa jer taj odnos nam omogućava prihvatanje partnera i realne ljubavi koja je onda spremna za rast.

Ovo je samo jedan kratki presek arhetipa trougla, dok Jung ističe kvaternitet, odnos majka, otac, sestra i brat, odnosno, da se odnosi odvijaju u tim relacijama.

U svakom slučaju, u svakom odnosu vršite transfer, gde primera radi, ako je vladar sedme kuće u nekom odnosu sa Mesecom ili Suncem može nam mnogo toga reći o spomenutom trouglu koji živite, a da ga niste svesni.

Pročitajte i ovo: Ako tražite ljubav, trebalo bi da koristite Tinder (iz najmanje ova tri razloga)

Najbolji primer trougla je Jung koji je imao majku koja je bila hladnija i nije imala vremena za njega i nežna devojka koja ga je odgajala. Ova slika stvorila je ljubavni trougao u Jungovom životu gde je imao ženu koja je bila arhetipska majka, dok mu je ljubavnica bila mlađa žena koja je imala nežna osećanja prema njemu, kao devojka koja ga je odgajala.

Pročitajte i ovo: Dobra karma za partnerske odnose ne znači i uspeh u odnosima

Iako je Jung hteo razvod posle toga, njegova žena nije pristala.

Trougao možemo objašnjavati kao puku prevaru, ali nejasni i zamršeni odnosi naših roditelja mogu da stvore potpuno dve različite ljubavi koje su pogodne za ljubavni trougao.

Trougao je arhetipska tvorevina koja služi radi otpetljavanja zamršenih odnosa, ali kao civilizacija smo daleko od takvog pogleda na odnose jer prihvatanje ovakvih objašnjenja značilo bi sagledavanje mnogih drugih površnih odnosa koji ljudi imaju prema novcu, deci, poslu.

Pročitajte i ovo: Ako tražite ljubav, trebalo bi da koristite Tinder (iz najmanje ova tri razloga)

Nesvesno je velika riznica, ali i tajna koju za sada posmatramo kao nešto tamno, ne razumemo ove zamršene odnose u koje nas postupno utapa svojim igrama.

Pratite SITO&REŠETO i na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter