Stalna ili preterana emocionalna napetost se uvek odražava negde u telu i ako su leđa vaša slaba tačka, tada će ova napetost dovesti do hronične mišićne napetosti i bola u donjem delu leđa.

U uobičajenom žargonu, kokcigealna kost se naziva »repna kost«, ukazujući ne samo na poslednje kosti, nego one koje bi nosile rep da ga imamo. Ako je čovek nekada imao rep, onda je kokcigealna kost trag, poslednji ostatak tog repa.

Pročitajte i ovo: Kako se rešiti tenzije u vratu i ramenima?

Čovek nema potrebu za postojanjem repa i razvio je druge načine izražavanja emocija. Ipak, u svim kulturama, ima mnogo izražajnih gestova koji pokazuju instinktivnu, možda nesvesnu vezu između negativnih emocija i ovog dela tela.

Pročitajte i ovo: Emocionalni ekvivalenti bolesti

Akutni i hronični bol

Akutni leđni bol je jak, iznenadan bol koji se pojačava sa svakim pokretom ili sasvim sprečava pokret. On zahteva ležanje u krevetu, na tvrdoj podlozi. Ležanje na trbuhu u jogičkim položajima makarasana i advasana se, takođe, preporučuju.

Relaksacija masažom, vrućim i hladnim oblogama i joga nidrom će, isto tako, smanjiti bol.

Kada jednom akutni bol prođe, najbolje je da se potraži kompetentna profesionalna pomoć i zatim započne jednostavni program joge.

Pročitajte i ovo: Voli svoje telo – saveti za ravan stomak

Prolaps diskusa se doživljava kao akutni i imobilišući bol, oštar i dobro lokalizovan na početku, a zatim stalan, kako zapaljenje napreduje. Pritisak na ishijadični nerv (akutni »išijas«) će onemogućiti stajanje i hodanje.

Išijas može da bude blaži ali hroničan, sa bolom koji se javlja ujutro posle buđenja.

Hronični leđni bol je manje intenzivan ali dužeg trajanja i predstavlja stalnu nelagodnost. Često bol u donjem delu leđa spada u ovu kategoriju, sa akutnim bolom koji se pojavljuje pod fizičkim i emocionalnim stresom.

Pročitajte i ovo: Na koji način vežbe vraćaju sreću u naš život

U oba slučaja, neophodno je detaljno medicinsko ispitivanje, posle kojeg mogu da se započnu joga vežba, ali samo pod supervizijom iskusnog jogičkog terapeuta.