Premijera Sofoklovog Edipa u režiji Vita Taufera biće održana u subotu 17. septembra u 20.00 na Sceni „Ljuba Tadić“.

U tragediji o Edipu, sinu tebanskog kralja, kome su prorekli da će ubiti oca i oženiti se majkom, u naslovnoj ulozi pojavljuje se Milan Marić a u predstavi igraju i Nataša Ninković, Srđan Timarov, Bojan Dimitrijević, Aleksandar Đurica, Miloš Samolov, Nebojša Ljubišić, Zoran Cvijanović i Joakim Tasić.

Edip foto Nebojsa Babic

Tekst su adaptirali Vesna Radovanović i Marko Manojlović, dramaturg je Vesna Radovanović, scenograf Lazar Bodroža, kostimograf Marija Marković Milojev, kompozitori Robert Pešut – Magnifico i Aleksander Pešut – Schatz! a za scenski govor zadužena je Ljiljana Mrkić Popović.

Edip foto Nebojsa Babic

Sofokle, jedan od trojice najvećih tragičkih pesnika antike (uz Eshila i Euripida), rođen je oko 496. godine stare ere. U izvorima za biografiju ovog plodnog pesnika, pominju se 123 drame (sto tragedija i 23 satirske drame), prozna rasprava O horu, peani i elegije, od kojih je sačuvano svega sedam tragedija: Kralj Edip, Edip na Kolonu, Antigona, Trahinjanke, Ajant, Filoktet, Elektra i satirska igra Slednici. Umro je 406. godine stare ere.

Edip foto Nebojsa Babic

Tragedija Kralj Edip je još u antici bilo njegovo najpoznatije delo za koje Aristotel u raspravi „O pesničkoj umetnosti” kaže da je reč o savršenom modelu tragedije.

Edip foto Nebojsa Babic

Na pitanje zašto se radio Edip u pozorištu JDP, reditelj Vito Taufer odgovara: Ja mislim da se sad nalazimo u jednom trenutku kad ne znamo hoće li iracionalnost da pobedi ili zdrav razum. To je priča o nestanku demokratije. O pokušaju jednog vladara da sredi državu, da nađe razlog raspada i truleži. I slavno propada. Za duga, duga vremena. Borba između racionalnog i iracionalnog principa.

Edip foto Nebojsa Babic

Vito Taufer diplomirao je režiju na AGRFT u Ljubljani. Od 1989. godine stalni je reditelj Slovenskog mladinskog gledališča.

Sarađivao je s brojnim teatrima širom bivše Jugoslavije i postavio više od stotinu predstava i nekoliko opera.

Edip foto Nebojsa Babic