U Satiričkom kazalištu Kerempuh, održana je prva najava za medije predstojećeg, 52. Bitefa.

Kao i u prethodne dve godine, kada su ove prve, regionalne konferencije za štampu održane u Rijeci, odnosno, Ljubljani, i ovog puta je postojao konkretan povod za izbor domaćina konferencije: umetnički direktor Bitefa, Ivan Medenica, saopštio je da će u glavnom programu festivala učestvovati predstava “Šest lica traži pisca” koju je, prema poznatoj drami Luiđija Pirandela, režirao Oliver Frljić, i to upravo u pozorištu Kerempuh.

Iz predstave “Gorki – Alternativa za Nemačku?” foto: Ute Langkafel MAIFOTO

Pored ove, Medenica je “otkrio” još jednu predstavu iz glavnog programa, a koju sa zagrebačkom povezuje to što ju je takođe režirao Frljić: “Gorki – Alternativa za Nemačku?” u produkciji čuvenog Teatra Maksim Gorki iz Berlina.

Prema rečima umetničkog direktora Bitefa, ove dve predstave čine noseći deo tematsko-problemske linije glavnog programa 52. Bitefa, a koju je ukratko predstavio na konferenciji u Zagrebu. Nju čine predstave koje prepoznaju i osuđuju fenomen jačanja desnog populizma, ksenofobije, netolerancije i autoritarnih režima u Evropi, ali i svetu, koji razgrađuju demokratske ustanove i sistem ljudskih prava, a sve to u sprezi s podivljalim neoliberalnim kapitalizmom. Obe Frljićeve predstave, a kao što je to uvek slučaju u njegovom radu, preispitaju i položaj pozorišta u takvom okruženju, njegovu spremnost i mogućnosti da mu se suprotstavi.

Iz predstave “Šest lica traži pisca” foto:  Ines Stipetić

Medenica je izjavio da je naslov predstave “Gorki – Alternativa za Nemačku?” vrlo slojevit. On jasno otvara glavu temu predstave, pitanje da li je berlinski Teatar Maksim Gorki – svojim naprednim, za strance i njihove probleme otvorenim programom – prava društvena alternativa u savremenoj Nemačkoj obeležnoj, kao i skoro sva evropska društva, usponom ekstremne desnice, ili samo alibi za savest umetnika. Konkretno, reč je o usponu Alternative za Nemačku, prve ultradesničarske partije koja je od Drugog svetskog rata ušla u Bundestag. Na samom početku predstave “Šest lica traži pisca”, Frljić udara pravo u lice, jer glumci na sceni spremaju, jedan izmaštan satirički igrokaz, primeren baš pozorištu “Kerempuh”, čiji su junaci stvarni protagonisti hrvatske desnice. U glavnom delu predstave, od pojave samih “lica”, počinje da se prati Pirandelova priča, ali je i ona pametno povezana sa temom desnog populizma, jer “lica”, koja su sva članovi jedne bizarne porodice, mole glumce da odigraju njihovu dramu u ime – obiteljskih vrednosti. Upravo bizarnost njihovih odnosa – nasilje, incestuoznost, podvođenje vlastite dece – prikazuje se kao naličje pokliča “u ime obiteljskih vrednosti”, koji tako postje izraz dvostrukih moralnih standarda, zaključio je Medenica.

Requiem pour L foto_Chris Van Der Burght__2

Pored umetničkog direktora Bitefa, na konferenicji za štampu u Zagrebu govorio je i Roman Šušković Stipanović, direktor Satiričkog kazališta Kerempuh, koji je istakao da je ovo prvi put da ovo pozorište gostuje na Bitefu, vodećem festivalu u regionu kako je naglasio, i da mu to predstavlja posebnu čast. Putem video linka, u konferenciju se uključio i sam Frljić koji nije mogao i lično da prisustvuje jer trenutno sprema predstavu u Hanoveru. On je takođe istakao da mu je veliko zadovoljstvo i čast što dve njegove predstave učestvuju na 52. Bitefu, da ovaj festival kontinuirano prati njegov rad, ali i da mu je značajno da na Bitef dođe i kao gledalac kako bi se informisao o nekim od najznačajnijih pojava savremenog svetskog pozorišta.

Šest likova traži autora foto Ines Stipetić 6

Druga glavna linija koncepta 52. Bitefa, ona estetska, kao i celokupni glavni program, biće predstavljen na centralnoj konferenciji za štampu, u Beogradu krajem juna.

Osnova ove muzičke predstave je Mocartov rekvijem koji je sjajno prožet afričkim pogrebnim pesmama. Autori su kompozitor Fabricio Kasol i proslavljeni koreograf Alan Platel, koji će biti jedna od najvećih međunarodnih zvezda 52. Bitefa. Pratite nas jer će uskoro početi rezervacije i prodaja ulaznica za ovaj spektakularan pozorišni događaj.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.