#1 Budite preokupirani.

Zovite i pišite partneru/partnerki što češće, ako možete bar jednom u sat vremena. Ako se ne javi, sinuje poruku a ne odgovori napravite scenu. I tako svakog dana.

Filip Stojković, psihološki savetnik, psihoterapeut pod supervizijom

#2 Ne delite svoja osećanja i nemajte strpljenja da saslušate i razumete partnerova/partnerkina.

#3 Izbegavajte rasprave i ozbiljne razgovore. Sledite ideju da je jedino važno izbeći konflikt kako bi ,,uvek bilo lepo”.

Pročitajte i ovo: Kako to da se neko nikada ne preboli?!

#4 Kontrola pre svega. Obavezno ne poštujte privatnost, insistirajte na tome da znate lozinke svih društvenih mreža, računara i telefona. Sve poruke redovno čitajte. Radite to i tajno i javno.

Photo by Alvin Mahmudov on Unsplash

#5 Budite nezainteresovani za snove, misli, životne ideje i ciljeve svog saputnika/saputnice. Ne obraćajte pažnju i maksimalno izbegavajte razgovore o dnevnim aktivnostima, problemima na poslu i sl.

Pročitajte i ovo: Za žene koje bi sve uradile za svog muškarca

#6 Ne prihvatajte prijatelje partnera/partnerke, izbegavajte ih, govorite samo ružne stvari o njima. Ako mozete odstranite ih, a sami mu/joj izaberite prijatelje koji su za vas prihvatljivi.

#7 Imajte seks 2 puta godišnje. Ili imajte seks svakog dana 4 puta, ali ne delite ništa osim svog tela.

Pročitajte i ovo: Koje kvalitete ima pravi zavodnik?

#8 Ne prihvatajte partnerovu/partnerkinu primarnu porodicu. Ističite njihove mane. Redovno se svađajte sa njima, izbegavajte ih koliko možete. Navedite partnera/partnerku da ih zamrzi.

Photo by Ayo Ogunseinde on Unsplash

#9 Tražite da uvek i u svakom momentu vi budete na prvom mestu. I vodite računa da uvek sebi budete na prvom mestu.

#10 Ne radite ništa kod kod kuće. Eventualno možete gledati tv, you tube, ispijati kafe, surfovati po netu… Radikalnija, samim tim i učinkovitija varijanta je da nemate ni posao, pa da jednostavno ne radite ništa.

Pročitajte i ovo: Intimne partnerske stvari o kojima ne bi trebalo da pričate sa prijateljicama

#11 Sa vašom decom budite na distanci. Domaće zadatke, kupanje, pranje veša, brigu o zdravlju, dnevnim aktivnostima i vaspitanju prepustite onom drugom.

#12 Zaboravite sve važne datume u godini.

Pročitajte i ovo: Zašto srcu treba više vremena da prihvati ono što um već zna?

#13 Često budite kritični, vređajte, pogotovo intelekt. Epiteti poput kretenu, idiote, glupačo… trebalo bi da upale. Što vise dajte negativne komentare na izgled, građu, telesnu masu… naravno, srozajte seksualne sposobnosti, pogotovo ,,njegov ponos”. Kulinarske sposobnosti izvrgnite ruglu, npr. ,,Kakva ti je ovo kremirana piletina?”. Sve u svemu udrite na ego što sočnije i moćnije. Poenta je da zaboli, a budite maštoviti u tome.

Photo by Pablo Heimplatz on Unsplash

#14 Izbegavajte dodire, poglede, razgovore, šale, zapravo budite što krući, distanciraniji i ozbiljniji.

#15 Neka vam uvek drugi budi važniji, posao, svakodnevno kafenisanje sa prijateljima, šoping centar, telefon, lapsi topsi… sve je to važnije od njega/nje.

Pročitajte i ovo: Ljubav je subjektivni osećaj

#16 ,,Idi mi – dođi mi”. Jedan dan obožavajte, sutra mrzite. Ali ništa od toga ne objašnjavajte. Mržnju ispoljavajte pasivno-agresivno (ignorisanjem, stvaranjem neprijatne atmosfere, drskim obraćanjem, prekornim ili nezainteresovanim do blagotelećim pogledom…).

Pročitajte i ovo: Zašto zaljubljenost danas više nema vrednost kao nekada?

#17 Kompromise ne pravite nikada. Insistirajte na tome da se vama podredi. Uz to, poželjno je da ismejete i obesmislite ideju i potrebu partnera/partnerke.

#18 Budite uvek u pravu. Svoje greške ne primećujte. Njegove/njene obavezno ističite dok mu/joj oči ne izbijete.

Photo by Tanja Heffner on Unsplash

#19 Lažite, bezočno lažite. Ako možete neka bude providno, toliko da se oseća kao budala. Manipulišite.

#20 Skrivajte sve što možete, misli, osećanja, gde ste, s kim ste, telefon okrenite naopako da se ekran ne vidi… čak i kad nema potrebe za tim uradite tako. Produbljujte sumnju.

Pročitajte i ovo: Ljubav na prvi pogled – da li je stvarna ili samo varka?

Verujem da dobrim odabirom i upotrebom samo tri od ovih dvadeset saveta možete biti vrlo učinkoviti. Ali i pola će biti više nego dovoljno.

Nažalost, sve ovo umemo da radimo vrlo nesvesno, ne iz želje da povredimo i oteramo od sebe. Za ljubav je potrebna veština, ali evidentno je da je i za ,,NEljubav” potrebno biti vešt. A zašto tako funkcionišemo i praktikujemo ljubavne ,,kontraveštine” je psihoterapijsko pitanje par excellence.