Đumbir je biljka sa snažnim lekovitim svojstvima i često se koristi za lečenje raznih problema i oboljenja.

Takođe se dugo koristi kao prirodni stimulans u mnogim oblicima tradicionalne medicine za povećanje seksualnog uzbuđenja i prirodnog libida.

Pročitajte i ovo: Morate da popijete malo alkohola (ili malo više) da biste se opustili i uživali u seksu? Evo u čemu je problem i kako da ga rešite

U stvari, veruje se da je Madame du Barri, čuvena ljubavnica kralja Luja XV, često služila đumbir svojim ljubavnicima kako bi im pomogla da podese raspoloženje, zahvaljujući njegovim afrodizijačkim efektima.

U ovom članku se detaljno razmatraju istraživanja i prednosti đumbira kako bi se utvrdilo da li može povećati vaš seksualni nagon.

Image by Freepik

Povećava protok krvi

Iako postoje ograničena istraživanja o uticaju đumbira direktno na seksualni nagon, istraživanja pokazuju da đumbir može povećati protok krvi, što može pomoći u povećanju seksualnog uzbuđenja i libida.

Na osnovu pregleda šest studija takođe se došlo do zaključka da suplementacija đumbira smanjuje nivoe sistolnog i dijastolnog krvnog pritiska.

Pročitajte i ovo: Proverite jeste li spremni za seks – Zdrave genitalije = srećan seksualni život

Iako su potrebna dalja istraživanja, ovo bi moglo biti posebno korisno za libido, jer su studije otkrile da je povećan krvni pritisak povezan sa većim rizikom od seksualne disfunkcije i kod muškaraca i kod žena.

Druga istraživanja pokazuju da đumbir takođe može sprečiti stvaranje krvnih ugrušaka i pomoći u širenju krvnih sudova kako bi podržao bolji protok krvi, što bi zauzvrat moglo povećati uzbuđenje.

Pročitajte i ovo: Kako da imate orgazam (za žene koje ga nikad nisu imale)

Đumbir može pomoći u smanjenju krvnog pritiska i povećanju protoka krvi, što bi moglo poboljšati uzbuđenje i seksualnu funkciju i kod muškaraca i kod žena.

Smanjuje oksidativni stres

Oksidativni stres je stanje koje karakteriše neravnoteža slobodnih radikala i antioksidanata u vašem telu, što dovodi do upale i oštećenja ćelija.

Iako je potrebno više istraživanja, neke studije sugerišu da oksidativni stres može čak negativno uticati na plodnost i seksualnu funkciju.

Pročitajte i ovo: Zašto moj partner i dalje masturbira solo: Da li je to loš znak? 

Đumbir je dobro proučavan zbog svoje sposobnosti da ublaži upale i smanji oksidativni stres u telu.

Studije u epruvetama i na životinjama pokazuju da đumbir može pomoći u smanjenju oksidativnog stresa i drugih promena u ćelijama i tkivima povezanih sa starenjem kada se kombinuje sa drugim sastojcima, što može pomoći u lečenju erektilne disfunkcije.

Pročitajte i ovo: Nikada nećete biti dobri u ORALNOM SEKSU ako se ne pridržavate ovih pravila

Ipak, potrebno je više studija kako bi se utvrdilo kako antiinflamatorna svojstva đumbira mogu uticati na seksualni nagon kod ljudi.

Đumbir može smanjiti oksidativni stres i upalu, što može biti korisno za podsticanje plodnosti i seksualne funkcije.

Može poboljšati plodnost

Zanimljivo je da su neka istraživanja otkrila da đumbir može povećati plodnost i za muškarce i za žene.

Prema jednom pregledu, studije na životinjama pokazuju da đumbir može povećati proizvodnju testosterona tako što poboljšava protok krvi, smanjuje oksidativni stres i povećava nivo luteinizirajućeg hormona, koji je uključen u sintezu testosterona.

Pročitajte i ovo: Zašto muškarci zaspu odmah posle seksa

Đumbir takođe može poboljšati kvalitet sperme poboljšanjem koncentracije, pokretljivosti i održivosti spermatozoida.

Druga studija na životinjama otkrila je da đumbir može biti od koristi za plodnost žena poboljšanjem procesa folikulogeneze, što je sazrevanje folikula jajnika.

Pročitajte i ovo: Da li vas vaše genitalije čine nesrećnim?

Pored toga, jedna studija na životinjama pokazala je da je primena visokih doza ekstrakta đumbira uravnotežila nivoe hormona kod pacova sa sindromom policističnih jajnika, stanjem koje može negativno uticati na plodnost kod žena.

Trebalo bi sprovesti dalja istraživanja kako bi se razumelo da li đumbir može uticati na plodnost i reproduktivno zdravlje kod ljudi kada se koristi kao biljka ili dodatak.

Studije na životinjama pokazuju da đumbir može da podrži plodnost muškaraca i žena smanjenjem oksidativnog stresa, poboljšanjem kvaliteta sperme i balansiranjem nivoa hormona.

Pročitajte i ovo: Kako da koristite vibrator na muškarcu 

Ako želite da pojačate svoj seksualni nagon, dodavanje đumbira u vašu ishranu može biti dobra opcija.

U stvari, istraživanja sugerišu da može povećati protok krvi, smanjiti oksidativni stres i povećati plodnost i kod muškaraca i kod žena.

Pročitajte i ovo: Vaš partner ismeva vaš izraz lica tokom orgazma? Evo kako da to prevaziđete 

Međutim, imajte na umu da su studije na ljudima i dalje veoma ograničene, a studije u epruvetama i životinjama često koriste visoko koncentrovane ekstrakte đumbira. Kao takvo, i dalje je potrebno više istraživanja o direktnim efektima đumbira na seksualni nagon kod ljudi.fr