Dugo najavljivana kao novi televizijski hit i sa velikim nestrpljenjem očekivana BBC serija Press (Štampa) počela je sa emitovanjem.

Radnja mini serije od šest epizoda postavljena je u svetu oštre konkurencije dnevnih novina, malo više tabloidnog i modernijeg Post-a, i dosadnjikavog i staromodnog Herald-a. Obe dnevne novine, to jest, njihove redakcije i novinari zaposleni u njima, pritisnute su nezaustavljivim 24/časovnim ciklusom vesti i ostavljene na milost i nemilost novom digitalnom dobu koje im dahće za vratom.

Njihova budućnost je neizvesna jer su u fiinansijskoj buli. I jedne i druge može da spasi samo veći tiraž, koji zavisi od što više breaking vesti koje će zainteresovati javnost, dok su sa druge strane pritisnuti mračnim stranama sopstvenih malih života, koje vode iza zatvorenih vrata svojih domova, kada se uveče kasno vrate iz svojiih redakcija.

Na prvi pogled deluje kao klasična, dobra engleska serija, bar prema atmosferi. Međutim, prve dve episode su sve sem hit serije u najavi. Sve je već toliko puta viđeno, običan kliše, kako mali Perica zamišlja novinarski svet. Likovi deluju dosadno, beživotno i bezidejno, a do eskalacije zapleta nije došlo za prva dva sata programa.

Utisci nakon prikazane prve dve epizode poprilično su razočaravajući. Naročito imajući u vidu da je serija najavljivana kao veliki hit. Možda će doći do neočekivanog obrta koji će učiniti da ćemo da grizemo nokte do sledeće sezone, koje će sigoruno biti, ali malo je verovatno.

Sa druge strane, ako želite da pogledate odličnu serije iz ovog žanra i slične tematike, preporučujemo vam hrvatsku seriju Novine, sa Brankom Katić, u glavnoj ulozi, čiju drugu sezonu sa velikim nestrpljenjem očekujemo ove jeseni. Opravdano! Prvu sezonu, emitovanu pre dve godine, otkupio je Netfliks, tako da je možete i tamo pogledati.

U seriji Press glavne uloge igraju Šarlot Rajli, inače, supruga glumca Toma Hardija, Ben Čaplin, igrao glavnu ulogu u seriji Apple Tree Yard, i Dejvid Sačet, najpoznatiji po ulozi čuvenog inspektora Poaroa.

U svakom slučaju, serija može da se gleda, nije baš toliko hrđava. Naročito, ako ste ljubitelj engleskih serija. Rajli i Čaplin su posebno harizmatični. Izgleda da će biti nešto među njima, iako dolaze iz konkurentskih tabora.