Nismo imali seks već… pa, hajde da i ne govorimo o tome koliko dugo… u svakom slučaju, dovoljno dugo da bismo se zbog ponovnog ulaska u seksualni odnos osećali veoma neprijatno.

Ako ste to vi, možda biste želeli da isprobate jedan od ovih programa prema predlogu Trejsi Koks, čuvene seks edukatorke.

Dva koja ću ovde predložiti često preporučuju vrhunski svetski seksualni terapeuti. Oni očigledno funkcionišu ili bi u suprotnom prestali da šalju svoje klijente kući sa ovim kao domaćim zadatkom.

Program Sensate Focus postoji oduvek. To je bila standardna praksa za parove koji su izgubili seksualnu vezu.

Da sam imala seksualnu sušu i želela da je prekinem, najradije bih otišla nekud za vikend, pila kante vina i samo to radila umesto da ležim na krevetu i milujem se sa dragom osobom.

Pročitajte i ovo: Otkrijte da li vas voli po načinu na koji imate seks

Seks bi verovatno bio i osnovni i nezgodan, ali ja bih to barem uradila i prekinula sušu i onda bismo oboje mogli da krenemo dalje odatle, uvodeći polako neke uzbudljive nove stvari koje su malo zanimljivije.

Za neke parove ovo je možda najbolji način da to urade.

Sada kada sam starija i smirenija i (malo ne mnogo) strpljivija, shvatam da fokusiranje na mehaniku seksa i nedovoljno na emocionalnu stranu ne funkcioniše uvek. Oživljavanje vašeg seksualnog života možda neće biti samo u tome da požudu grubo podstaknete i kažete: „Probudi se, ti lenji kretenu!“.

Pročitajte i ovo: I muškarci imaju G tačku! Uzmite stvari u svoje ruke!

Požudi su potrebni prijatelji u krevetu da bi funkcionisala na duži rok. Potrebni su joj zajedništvo i bliskost kao saputnici. Erotizam je suštinski deo dobrog seksa, ali ne možete skočiti direktno na taj deo, ako niste imali redovan seks, a da ne postavite temelje.

Trenutno ste oboje ranjivi.

Blagost ovih programa može biti upravo ono što vam treba.

Wedding photo created by rawpixel.com - www.freepik.com
Foto by rawpixel.com – Freepik.com

Najlakša seksualna praksa na svetu

Prvu je izumeo seksualni terapeut Stephen Snider i zove se Plan u dva koraka.

Pažljivo pročitajte ovo: ovde je cilj da doživite uzbuđenje radi uzbuđenja. Ne da imate seks.

Ne forsirajte i budite strpljivi.

Pročitajte i ovo: Seksualne fantazije – ono što te u stvarnosti uznemiruje, u mašti te seksualno uzbuđuje

„Previše parova pretpostavlja da svaki put kada se uzbude, moraju da ga ugase orgazmom – kao da je uzbuđenje nešto iritantno ili neprijatno čega se mora odmah otarasiti“, kaže Snajder.

Umesto toga, on savetuje parove da dožive sopstveno uzbuđenje kao nešto toplo i hranljivo. Da biste dopustili da taj osećaj ostane, živite sa njim, pre nego što postupite po njemu.

Snajder to naziva „najlakšom seksualnom praksom“ jer zaista jeste.

Evo kako da to uradite.

Prvi korak: Lezite u krevet i ne radite ništa. Skinite se goli ako želite, ako ne, nemojte. Pričajte. Možete da pričate o bilo čemu, ali gledajte da budu lakše teme: samo uživajte ležeći jedno pored drugog bez ikakvog plana.

Pročitajte i ovo: Da li ste za seks u troje?

Ili samo mirno lezite i obratite pažnju na svoje disanje. Možda biste želeli da pomilujete kožu svog partnera ili svoju. U ovom trenutku zadržite dodirivanje neseksualnim. Radite to sve dok uživate. Možda će vam biti neprijatno da počnete, kaže Snajder. To je u redu. Samo priznajte to, prihvatite to osećanje, pa pustite.

Drugi korak: Ako ste se uzbudili u prvom koraku, samo uživajte u osećaju. Nemojte osećati da morate bilo šta da uradite sa tim. „Ne brinite o uzbuđenju“, kaže Snajder. „Neka se vaše uzbuđenje pobrine za vas. Budite putnik i dozvolite da vas odvede gde god želi.”

Pročitajte i ovo: Zašto imamo seksualne fantazije – koja je njihova shvrha i kako mogu da dovedu do krvavog pira?

Ako vas to odvede do mesta gde oboje odlučite da želite da imate neku vrstu seksualne stimulacije, nastavite. U suprotnom, držite se tišine i intimnosti, kaže Stiven, i uživajte u trenutku. Naviknite se da budete zajedno goli i zajedno uzbuđeni.

I to je to! Uradite ovo jednom nedeljno u toku mesec dana ili dva, a zatim počnite dalje ako želite.

Ovo je odlična tehnika za svaki par, ako želite da se osvežite i vratite seks na osnove. Zamislite to kao seksualnu detoksikaciju kao i nežan način da se vratite u erotičnost.

Program Sensate Focus

Parovi su nekada zaista voleli da rade program Sensate Focus „možda zato što im je to dalo oduška od užasnog seksa koji su imali“, kaže Snajder ironično.

Fokus na senzaciju u osnovi uključuje razgolićavanje i naizmenično milovanje. Za početak nije erotično, a zatim prelazimo na erogene zone i genitalije.

Napredujete polako: napredovanje od neseksualnog do seksualnog dodira može trajati nedeljama ili mesecima, a ne danima.

Pročitajte i ovo: ZAŠTO JE SEKS ZA MENE BOLAN: Duga lista razloga zašto penetracija može da proizvodi bol

Koncept je jednostavan: osoba čiji je red da dodirne, fokusira se samo na to. Primalac im jednostavno dozvoljava da to urade.

Lepota toga, kaže Snajder, bila je u tome što niko nije morao da brine ni o kome drugome. Mogao bi da se opustiš.

Pročitajte i ovo: Sporedni efekti u seksu: Gadi mi se…

Kaže da parovi ovih dana nisu time toliko oduševljeni. Imamo kraći raspon pažnje i konkrentniji smo. Trudimo se da smislimo najbolje načine da budemo u kontaktu i očekujemo čestitke za naše napore. Prsti svrbe da snime selfije i Instagramišu se u trenutku – #intimacy #connectingtime.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o spermi

Programi kao što su fokus na senzaciju ili Two-Step su zaista sve o svesnosti. Obratiti pažnju bez osuđivanja i biti u sadašnjem trenutku. Nešto što nam je sve teže da učinimo u današnjem svetu zasnovanom na tehnologiji, ali bi zaista trebalo da savladamo te tehnike. I to ne samo radi seksa!