Vrelo leto i neuobičajeno visoke temperature navele su mnoge da uključe ventilatore i klima-uređaje, a posle boravka na suncu kupanje je obavezno. Koje su prednosti kupanja u kadi, a koje tuširanja i šta je bolje za vaše kupatilo?

Dermatolozi preporučuju brzo tuširanje i korišćenje sapuna samo na regijama gde se znojite i koje neprijatno mirišu – poput pazuha, prepona, stopala.

Ipak, ako uživate u spa-momentima u svom kupatilu, izbor je jasan – za vas je kada. U kupki ćete se opustiti i podići temperaturu tela, zbog čega ćete bolje spavati. Međutim, teško da ćete se za to opredeliti po vrućini, osim ako boravite u klimatizovanom prostoru.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o nesanici

Imajte na umu da to i nije najbolje za vašu kožu, jer je na taj način isušujete, pa to ne treba prečesto praktikovati.

Veličina kupatila

Ako imate malo kupatilo, što je neretko slučaj, za vas je tuš kabina. To će vam omogućiti da ostatak prostora iskoristite za ormariće za odlaganje, veš-mašinu, korpu za prljav veš, a da opet imate prostora da se okrenete.

Pročitajte i ovo: Koja je boja tvoje aure i zašto je to bitno

Tuš kabina u proseku zauzima 0,8 kvadratnih metara, što je u poređenju sa kadom koja zauzima 1,2 kvadratna metra značajna razlika u malim kupatilima.

Čišćenje

Na prvi pogled, deluje da je čišćenje tuš kabine lakši posao nego čišćenje kade. Međutim, ako uzmete u obzir da treba oribati i sve one šupljine na vratima tuš kabine koje brzo požute, a zatim očistiti i staklo, čini se da nije baš tako.

Pročitajte i ovo: Vitamin D smanjuje rizik od oboljevanja od svih vrsta karcinoma

Srećom, postoji veliki izbor vrata za tuš kabine, pa ako je staklo peskirano bar o tome ne morate da razmišljate.

Mala deca

Ako imate malu decu, svi će vam reći da je lakše ako imate kadu u kojoj će se ono brčkati i uživati u kupanju.

Pročitajte i ovo: Detoksikacija na balkanski način

Možete sesti ili kleknuti pored kade i kupati dete, a da vas ne bole leđa. Dete se može uhvatiti za ivicu kade i ustati, a i lakše je podići dete iz kade nego iz tuš kabine.

S druge strane, kada dete malo poraste, njemu će biti lakše da izađe iz tuš kabine, nego da preskače kadu.

Stariji ukućani

Ako u porodici imate bake ili deke, znate koliko im je teško kada treba da se okupaju u kadi, ako je uopšte moguće.

Pročitajte i ovo: Stvari koje razumeju samo mršave žene

Stolica u tuš kabini i neklizajuća podloga su idealni za domaćinstva u kojima ima starijih ljudi ili osoba sa nekom vrstom invaliditeta zbog koje je izazov ući u kadu.

Woman bath photo created by senivpetro - www.freepik.com
foto by senivpetro – www.freepik.com

Vintidž kade kao ukras kupatila

Ako uređujete svoj dom iz snova, možda je dizajn kade jedan od razloga zbog kojih ćete se za nju odlučiti. Na tržištu, po prilično visokim cenama, mogu se pronaći vintidž kade sa pozlaćenim nogicama, kakve viđamo u filmovima.