Šta danas radi Kristijana F., glavna junakinja knjige i filma “Mi deca sa stanice ZOO”? Odgovor na to pitanje lično daje u svojoj autobiografiji u kojoj piše o godinama ispunjenim stalnom borbom protiv zavisnosti.

“Malo ko je mislio da bih mogla da doživim 51. godinu. Ali vidi, tu sam: Kristijana F.” Tim rečima Kristijana Felšerinov (naslovna fotografija) u reklamnom video snimku najavljuje svoju autobiografiju “Moj drugi život” koja je od 10. oktobra u prodaji na nemačkom tržištu.

Knjiga Drugi život Kristijane F.: U ovoj knjizi Kristijana F. opisuje svoj “drugi život”

Pritisak svetske slave

Kada je 1978. izašla knjiga “Mi deca sa stanice Co (Zoo)” 16-godišnja Kristijana je već proživela pravi pakao. Odrasla je uz emocionalno hladnu majku i oca alkoholičara koji ju je često tukao. Sa 12 godina dolazi u dodir s drogama, sa 14 prvi put uzima heroin. Vrlo brzo se našla u začaranom krugu zavisnosti, kriminala i prostitucije na berlinskoj železničkoj stanici Zoo, koji je bio poznat po prostituciji maloletnika. Njena majka ju je iz svega toga izvukla takoreći u zadnji čas i poslala na selo baki. Kristijana nakon toga pet godina nije uzimala droge.

Pročitajte i ovo: Knjiga je bila kultna, film se gledao u celom svetu, a sada je tu i serija: „Mi deca sa stanice Zoo“ 

Uspeh knjige o njenom životu koju su napisala dva nemačka novinara i istoimenog filma (1981.) učinili su je poznatom u celom svetu. Njena sudbina je pokrenula rasprave o zavisnosti i prostituciji maloletnika širom Evrope. Ona gostuje u brojnim televizijskim i radijskim emisijama, upoznaje nemačke i svetske zvijezde. Bez većih uspeha oprobava se kao pevačica i glumica. Izložena je velikom pritsiku. I tako najpre poseže za kokainom, a potom se vraća na heroin.

Sin kao terapija

Usledile su godine u kojima su se terapije odvikavanja smenjivale s ponovnom zavisnošću. Samo jednom veruje da bi napokon mogla trajno da se izvuče. Godine 1996. na svet dolazi njen sin Filip. Detetov otac je napušta nekoliko meseci kasnije. Pa ipak, upravo je to dete ono što je drži u životu. “On je jedino ispravno što sam ikada napravila u životu”, piše u njenoj novoj knjizi. “Uz njegovu pomoć sam postala bolji čovek.”

11 godina živi sa sinom. A onda pada u krizu, pokušava da se sa sinom odseli u Amsterdam, ali joj centar za socijalni rad oduzima dete i smešta ga kod hranitelja. Kristijana se ponovo vraća drogama. Sin je i danas u hraniteljskoj porodici. Iako je možda imala šanse da ga dobije nazad, ona je svesno odlučila da je tako za njega bolje. Redovno ga posećuje.

Povratak u žižu javnosti

U knjizi “Moj drugi život” Kristijana F. priča o mnogim tamnim trenucima u svom životu. Ona izbegava da prebacuje krivicu na druge. Uvek iznova se u tekstu može primetiti koliko je patila zbog mnogih medijskih napisa o njenim stvarnim i navodnim vraćanjima drogama.

Zašto se sada ponovo vraća u žižu zanimanja javnosti ovom knjigom – to nigde ne objašnjava. U svom video spotu jedino kaže da je imala utisak kako ljudi žele da znaju šta se događa u njenom životu nakon prve knjige i filma. U razgovoru za nemačke medije pak priča da joj rad na ovoj drugoj knjizi nije lako pao. “Bilo je trenutaka kada nisam bila sigurna da li je povratak u javnost za mene ispravan korak.”

Kristijana Felšerinov danas živi u okolini Berlina. Uprkos cirozi jetre i hepatitisu i dalje konzumira alkohol i hašiš. Već skoro 20 godina učestvuje u programu odvikavanja od droga. “Kada lekari vide moju krvnu sliku, u poslednje vreme se samo zgražavaju. Ali, kada dođe moje vreme, jednostavno će biti vreme.”