Festival otvara krimi drama Noćna smena, rediteljke filma Koko Šanel, a zatvara triler Prevodioci, sa Lambertom Vilsonom, poznatim po ulozi u filmu Matriks.

Drive-in bioskop „pod zvezdama“ na Adi od 24. juna postaće bogatiji za filmska ostvarenja koja nam stižu iz Francuske u okviru drugog Festivala francuskog filma. Ovaj filmski događaj donosi nam naslove koji će ekskluzivno biti prikazani od 24. do 27. juna u bioskopu na otvorenom.

Program festivala koji će posetioci moći da prate iz svojih automobila, činiće četiri naslova koja će premijerno biti prikazana na velikom platnu Drive in-a na Adi, dok će prateći program koji će činiti osam filmova biti prikazan na platformi MOJ OFF. Panirano je da na platformi svakog dana budu prikazana po dva besplatna filma.

Festival će u sredu, 24. juna, u 21 sat, otvoriti francuska krimi – drama „Noćna smena“ (Police), rediteljke An Fontejn (Anne Fontaine), koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem Internacionalnom filmskom festivalu u Berlinu.

Fontejn je poznata i po biografskoj drami o životu modne ikone Koko Šanel (Coco avant Chanel), iz 2009. godine, u kojoj je glavnu ulogu tumačila poznata francuska glumica Odri Tatu (Audrey Tautou), koja se proslavila ulogom u kultnom francuskom filmu Amelija Pulen.

„Noćna smena“ film koji svoj život započinje 2020. godine, prati tri policijska službenika koji dobijaju zadatak da ilegalnog migranta isprate do aerodroma Šarl de Gol i smeste ga u avion kojim je planirano da se po naređenju, vrati u svoju domovinu. Međutim, kada kolege saznaju pravu istinu, moraju da naprave težak izbor.

Glavnu žensku ulogu u filmu tumači belgijska glumica Virdžinija Efira (Virgine Efira), poznata po ulozi u trileru Ona (Elle), iz 2016.godine, kao i romantičnoj komediji Viktorija (Victoria) iz iste godine.

Efira se proslavila pozajmljujući glas Liz Vilson u francuskoj verziji Garfilda, a u javnosti važi za profesionalnog poker igrača. U muškim ulogama  našli su se Omar Si (Omar Sy) i Greogori Gadebois (Gregory Gadebois).

Poslednjeg dana festivala biće prikazan triler francusko – belgijske koprodukcije Prevodioci (Les traducteurs). Film dolazi od francuskog reditelja Regisa Roinsarda, dobitnika nagrade publike na Internacionalnom filmskom festivalu, u San Francisku 2013, godine, ali i poznatog po urnebesnoj romantičnoj komediji „Popularna“ (Populaire), iz 2012.godine.

U filmu u kome grupa prevodilaca zatvorena u bunkeru radi na prevodu čuvene trilogije, jednu od glavnih uloga tumači francuski glumac Lambert Vilson (Lambert Wilson), poznat po tumačenju uloge fiktivnog Merovingiana, u čuvenoj franšizi „Matrix“.

Pored Vilsona, koji je za ulogu u Matriksu okarakterisan kao neko ko je „uspeo veoma uspešno da savlada svoj francuski akcenat i tečno govori engleski“, u filmu se pojavljuju i Rikardo Skamarki (Riccardo Scamarci), Olga Kirilenko (Olga Kurylenko) i Eduardo Noriega (Eduardo Noriega).

Festival francuskog filma je projekat koji se već drugu godinu održava u saradnji Francuskog instituta u Srbiji, Kombank Dvorane i MCF Megakom filma.