Dobro čišćenje vašeg doma postao je način da se i vaš um dovede u red: evo nekonvencionalnih metoda sa zagarantovanim rezultatima.

Trikovi za dobro čišćenje vašeg doma nikada nisu bili tako viralni kao sada, zahvaljujući društvenim mrežama i njihovoj upotrebi tokom i nakon pandemije.

Na TikTok-u i Instagramu, briga o kući je tokom godina postala aktivnost direktno povezana sa mentalnim blagostanjem.

A daleko su vremena u kojima se čišćenje i sređivanje kuće smatralo ponižavajućim, odugovlačivim i dosadnim aktivnostima, sada se dele manje-više malo verovatni trikovi, ali sve sa zagarantovanim rezultatima, za dobro čišćenje kuće.

Evo osam ne tako konvencionalnih metoda za poboljšanje i optimizaciju rutine čišćenja.

Prvo sredi: Nerazumna reorganizacija, pre svega

Moja majka je tvrdila da imam eksploziv u rukama. Kao dete, svaki element prisutan u sobi u kojoj sam odrastao mešao se sa svim ostalim na potpuno nasumičan način. I danas mi je jedno loše popodne dovoljno da od kuće napravim pravi pakao, a sređivanje je prva bitna stvar.

O tome bismo mogli da pričamo satima, ali kriterijumi, koji su mnogi preneti iz metoda Mari Kondo, podrazumevaju privremeni prenos svega u drugu prostoriju na neracionalan način, zatim podelu po vrsti, bacanje ili recikliranje onoga što više nije potrebno, zatim davanje tačnog mesta za svemu.

Dobro poprašite: Brisanje prašine? To je potraga za blagom

Često se kaže da je brisanje prašine gotovo beskorisno. U stvari, prašina se brzo skuplja, vrlo lako i svuda u izobilju.

Šta da radim? Opremite se krpom za hvatanje prašine sa produžetkom i počnite od veoma visokih tačaka i završite sa veoma niskim, koje su često važnije od polica za knjige i nameštaja.

Da li ste ikada pokušali da pređete krpom koja hvata prašinu preko zidova? Šta je sa filterima za vazduh? A po celoj dužini lajsne? Između nogu stolice? Bez opsednutosti, uvek ćete naći nove „zanemarene“ tačke.

Koristite lepljivi valjak: Lepljivi valjak, ne samo za životinje

Oni poput mene koji imaju male ili velike, veoma nežne dlake znaju koliko je komplikovano ograničiti prisustvo dlaka u kući, posebno među tkaninama. Međutim, majstori čišćenja su nas naučili da brisanje prašine i usisavanje nisu sve.

Definitivni korak za pravilno čišćenje sofa, fotelja, kreveta, jastuka, tapaciranih kancelarijskih ili igračkih stolica je upotreba lepljivog valjka. Postoje četke sa dlačicama ili tvrdim čekinjama koje su ekološki prihvatljivije i prilično efikasni, ali nikada dragoceni lepljivi valjci.

Alternativno, mnogi usisivači nove generacije imaju električne četke koje usisavaju kosu i male čestice.

Očistite mašinu za pranje sudova: Operite ono što pere

Prvi put kada sam videla fioku mašine za pranje veša potpuno ili temeljno opranu i pre svega mesto gde da stavim omekšivač, srce me zabolelo od krivice.

Pored popularne „mašine za pranje sudova“, dezinfekcija alata za pranje je najbolji način da imate čistije posuđe, bolje opranu odeću ili za one koji imaju sušare, srećom, bolje osušene odeće.

Neke od najdelikatnijih tačaka su filteri, zaptivke, vrata koja se otvaraju, otvor za prozor i bilo koji unutrašnji pribor.

Povremeno može biti korisno da damo “resetovanje” i našim uređajima. Slično razmišljanje treba primeniti i na usisivače ili jednostavnije na krpe za pod. Zamislite ih kao „četkice” naše prelepe slike.

Koristite električnu četkicu za zube: Električna četkica za zube, nije za zube

Jedan od najnovijih trendova na društvenim mrežama uključuje čišćenje područja najteže za pranje korišćenjem starih električnih četkica za zube koje su neupotrebljive.

Mogu se koristiti za najrazličitije namene: čišćenje fuga između pločica, spojeva ploča za kuvanje, nosećih delova kupatila, odvodnog kanala lavaboa.

Ukratko: dobro ribanje sunđerom nigde nije dozvoljeno. Uz upotrebu najčešćih odmašćivačkih krema za čišćenje, postići ćete izuzetan nivo čistoće.

Operite prozore automatski: Pranje prozora više nije mučenje

Jedini način da se operu prozori (i ogledala!) su novine, dobro sredstvo za čišćenje prozora i previše strpljenja. Danas, zahvaljujući tehnologiji i proizvodima u spreju koji su mnogo efikasniji nego u prošlosti, prozori se mogu čistiti uz manje napora.

Uz malo ulaganje, moguće je koristiti električni čistač prozora koji odmašćuje i čisti bez mrlja samo jednim prolazom (maksimalno dva). Poenta u vezi sa staklom je da uvek postoji mala želja za pranjem jer je zamorno.

I što ih ređe perete, čistiti ih postaje pakao. Dakle, radićemo to češće. Alternativno, pronađite dobru krpu od mikrovlakana, koja nije baš “dlakava” i koja se koristi samo za staklo.

Operite svetla

Ne postoji ništa privlačnije za prašinu od izvora toplote. Lusteri, podne ili stone lampe, televizori, stalci za pametne kuće, konzole, laptopovi i desktop računari, prednje staklo rerne i sve što daje svetlost.

Evo ga: stručnjaci savetuju da se bezbedno brine o ovim „privlačiocima prašine” pre svega, brisanje prašine i pranje ovih mesta češće od ostalih delova kuće koji, ako se zanemare, često postaju neugledni. U mojoj rutini, one su prve stvari koje treba očistiti, nikad poslednje.

Uklonite mrlje od stakla: Više pažnje za naočare, čaše i plastiku

Od čaša koje najviše koristimo do bokala i flaša za vodu (filtrirane ili ne), prolazeći kroz rezervoare aparata za kafu, upotreba mašine za pranje sudova pogoduje zamagljivanju čaša koje deluju „zamagljeno“, a ponekad čak i prljavo.

Dobar pristup koji je danas veoma u trendu je upotreba alkoholnog sirćeta, koji nije baš lako pronaći, često bezmirisne supstance koja se koristi za uklanjanje najtvrdokornijeg kamenca, ali je dobro i stono sirće.

Još jedan saveznik je natrijum bikarbonat, drevna metoda savršena za duboko dezinfekciju i uklanjanje mrlja.

Neophodno je da se čaše uvek temeljno osuše tradicionalnim krpama od mikrovlakana i tretiraju kao staklo za tuširanje: bitno je da se ne dozvoli nakupljanje kamenca.