Kefir ima antibakterijska svojstva, jača imuni sistem, a takođe je odličan saveznik u mršavljenju.

Ovom prilikom želimo da vas upoznamo sa svim pojedinostima o ovoj super hrani čija su dragocena nutritivna svojstva poznata od davnina.

Kefir je jedna od najpopularnijih fermentisanih namirnica poslednjih godina. Sada ga ima svuda, od frižidera u samoposlugama i pekarama do prodavnica specijalizovanih za mlečne proizvode i zdravu hranu.

Pročitajte i ovo: Kako da pokrenemo energiju zimi

Slično kao jogurt, zbog svoje konzistencije i ukusa, dobija se fermentacijom mleka, iiz kravljeg, ovčjeg ili kozjeg. A ima toliko dragocenih svojstava za koja bi trebalo da znamo.

Na primer, pomaže da se ojača imuni sistem i organizam se time održi zdravim.

Pročitajte i ovo: Zašto ishrana još uvek nije osnov lečenja?

Ali, postavlja se pitanje, da li pomaže pri mršavljenju? Odmah razjasnimo – sama hrana ne čini čuda, kao ni nijedna druga. Za mršavljenje je potrebno fokusirati se na zdravu, uravnoteženu i redovnu ishranu, a pre svega, kretati se – svakodnevno i redovno, bar pet kilometara pri umerenom, a ko može i brzom hodu.

Pročitajte i ovo: Dobre navike u ishrani: Kako da se ne ugojite ako često jedete van kuće

U svakom slučaju, kefir je odličan saveznik u zdravoj ishrani. Da vidimo detaljno zašto.

Podstiče pravilan rad creva

Kefir je odličan saveznik za zdravlje vaših creva.

Pročitajte i ovo: Psihološki trikovi koji mogu da vam pomognu da zavarate glad i zaista smršate

Olakšava redovno pražnjenje creva, što je od suštinskog značaja za eliminaciju viška otpada i toksina koji podstiču oticanje i zadržavanje tečnosti u organizmu, što usporava metabolizam.

Bori se protiv iznenadnih napada gladi

Kefir je izvor plemenitih proteina, upotpunjen svim esencijalnim aminokiselinama korisnim za izgradnju mišića i vitku masu. Ima veliku moć zasićenja, tako da dugo održava sitost.

Pročitajte i ovo: Deset valjanih razloga zbog kojih bi trebalo da jedemo grožđe

Kefir, takođe, sadrži triptofan, prekursor aminokiseline serotonina, hormona koji reguliše raspoloženje i osećaj sitosti.

Pomaže vam da ostanete u dobroj formi

Obezbeđuje organizmu potrebne probiotike, “dobre” bakterije koje podstiču zdravlje crevne bakterijske flore, što je neophodno za održavanje kondicije i zdravlja.

Pročitajte i ovo: Zašto je dobro da jedemo nar? Moćno voće koje vraća organizam u pogon nakon velike iscrpljenosti!

Da biste poboljšali njegova korisna svojstva, kombinujte ga u istom obroku sa hranom koja sadrži prebiotike, vlakna koja neguju i povećavaju korisne mikroorganizme u crevima.

Pročitajte i ovo: Ako želite da imate vitku liniju, rebalo bi da (više) jedete semenke

Zato je najbolje da kefir jedete zajedno sa integralnim žitaricama (ovas, ječam, itd.), suvim voćem (suve šljive, kajsije i sl.), orašastim plodovima (orasi, bademi, itd.), ali i svežim voćem (bananama, jabukama, kruškama, itd.), kao i mnogim drugim namirnicama koje imaju dobra nutritivna svojstva, recimo, semenke (suncokret, golice, lan, čia, itd.).