Ne pitaj se šta je životu potrebno! Pitaj se šta te nadahnjuje. A tada idi i učini to. Jer svetu su potrebni nadahnuti ljudi.

– Whitman

dragana bačanek
Dragana Bačanek, Life couch

Znam da ste rođeni da budete uspešni i srećni.

Znam da nikome nije “suđeno” da radi i živi ono što ne želi.

Znam da imate sve resurse koji su vam potrebni i svu podršku ovog sveta, iako vam se to možda u ovom trenutku čini drugačije.

Ako još uvek ne živite kako želite, to je onda samo zato što su vam kapaciteti uspavani i zato što ste nekada davno poverovali da živeti svoje snove, naročito u Srbiji – nije moguće.

Znam da to možete, i biće mi izuzetno drago da u to i sami poverujete i krenete u ostvarenje onoga što istinski želite.

Prvi korak – Pronalažanje onoga ko ste

Istinskog sebe, kojeg smo negde u odrastanju, pod uticajem okruženja i pod pritiskom društva, izgubili.

Neki su se do te mere otuđili od sebe da su zaboravili ko su, šta vole, koja su im stvarna interesovanja i talenti (često čujem to od žena u zrelim godinama – “Ja ne znam šta volim, šta želim.”).

Ako ste voleli biologiju, a studirali ekonomiju, ili je vaš slučaj da radite u porodičnom biznisu zato što se to očekuje od vas ili zato što idete linijom manjeg otpora, onda vaša karijera ne može biti nešto što puni vaše srce niti možete postići vrhunske rezultate.

Ako sledimo put svog srca i razvijamo talente sa kojima smo došli na ovaj svet, onda možemo biti suštinski srećni i uspešni. S druge strane, ako ne sledimo taj put, možemo biti i visoko kotirani na društvenoj lestvici i zarađivati gomilu novca, to nas neće ispunjavati.

Nikad nije kasno preokrenuti svoj život, priznati da mesto na kome smo “nije naše” i okrenuti se onome što istinski želimo. Kada smo dovoljno hrabri da to učinimo, rezultati i potvrda, pre svega osećaja zadovoljstva, a zatim i spoljašnjih rezultata, neće izostati.

Budite reativni u tom procesu, hrabro prođite kroz bokade i strahove i vinite se izvan rešetaka ličnog kaveza pravo u slobodu.

Drugi korak – Prihvatanje onoga gde ste

Potrebno je prihvatiti da smo tu gde jesmo, da kritikovanjem okruženja i države ništa ne možemo postići, osim ako to ne iskoristimo i konkretno. Možemo uvideti ono što nam se ne sviđa i onda raditi na tome da se te okolnosti promene.

Duboko verujem da je svako od nas rođen da pobedi sve nedaće, okolnosti i prepreke koje su mu date. Da imamo dovoljno snage da uspemo u bilo kakvim okolnostima. To ne znači da je lako, ali je svakako moguće. Verujem da postoji i razlog zašto smo rođeni tu gde jesmo, zašto smo “dobili” okolnosti koje jesmo i da sve to nije jače od snage koju svako ima u sebi.

Ali je zaista potrebna hrabrost da se živi ono što jesmo jer, okruženje i nametnuti okviri imaju vrlo snažnu moć.

Potrebna je odvažnost da se odupremo onome što nam se nameće, kao, “trebalo bi”, “ovako mora”, “svi to tako”, i digne glava i živi onako kako zaista želimo.

Kad probudimo svoju snagu, koju neosporno svako od nas nosi u sebi, onda nam ništa neće biti prevelika prepreka do uspeha. Takav uspeh proizašao iz nas samih će imati najslađi ukus na svetu, jer smo ga sami kreirali.

Sigurna sam da znate, (ovo je, ipak, portal koji čitaju žene koje već imaju dosta životnog iskustva ) da sve ono što je lako, nema draž, sve ono što dobijemo bez truda, nema taj divan osećaj koji dobijamo kada nadvladamo sebe i uložimo trud.

Želim vam da nikada ne odustajate i da istrajete na putu ostvarivanja svojih kapaciteta.

Treći korak –  Konkretno delovanje u tom smeru

Setite se šta ste voleli da radite kada ste bili mali, koja su bila vaša interesovanja, šta je ono što je zaokupljalo vašu pažnju toliko da ste zaboravljali na ono što se dešava oko vas.  Provedite neko vreme sami sa sobom i razmislite. Pitajte prijatelje šta oni misle u čemu ste izuzetni, šta oni smatraju da su vaši talenti.

Zapitajte sebe šta je ono što je najbolje u vama što možete dati svetu oko sebe, zbog čega ste u ovom trenutku na planeti, koje su vaše vrednosti i šta je ono što daje smisao vašem životu.

Počnite korak po korak da se krećete ka onome što vas zanima, čitajte knjige koje se bave time, edukujte se u tom pravcu ili jednostavno počnite sa onim što vam ide od ruke i u čemu uživate.

Ako je, recimo, vaša strast pisanje, jednostavno, pišite. Ako volite da gajite biljke, vikendom se posvetite tome. Ako je vaša ljubav fotografija, onda slikajte u slobodno vreme. Šta god da je to, pronađite način da to i radite.

Dovoljno je što ćete uživati u procesu, a onda će život već napraviti prostor da se tome više posvećujete i nameštaće takve okolnosti koje će vas podržavati u tome.

Sreća pomaže onima koji pomažu sami sebi. Krenite!

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.