Intuicija je mnnogo više od “osećaja”. Prava intuicija je možda najbitnija, iako često najmanje razvijena od svih ljudskih sposobnosti.

dragana bačanek
Dragana Bačanek, life coach

A ipak, potpuno je jasno da naša postignuća uvek oslikavaju baš to – koliko zaista verujemo u sebe.

Tek kada smo spremni da u potpunosti verujemo sebi, tj. svojoj intuiciji, možemo očekivati izvanredne rezultate. Do tada smo osuđeni na osrednjost.

Intuicija je naš nepogrešivi kompas, u kome leži naša moć da ostvarimo sve što smo oduvek sanjali.

Racionalni um može dopreti samo do negde, njegova sposobnost je ograničena. Intuicija nas vodi u beskonačno prostranstvo mogućnosti i napretka.

Druge slušam – sebe poslušam

Svi uspešni ljudi (koji su zaista napravili sjajne karijere i izgradili uspešne odnose sa drugim ljudima) su oni koji su druge slušali, a sebe poslušali – oni koji su se oslanjali na sebe i svoju intuiciju.

trust-440224_1280

Kada ih slušate ili čitate njihove priče, često ističu da su najvažnije izbore napravili upravo slušajući taj unutrašnji glas. Dok je sve oko njih ukazivalo da se prilika za prosperitet i ispravna odluka kriju na drugom mestu, oni su odlučili da preskoče taj racionalni deo, da izuzmu spisak „za i protiv“, i odluče se u korist onoga što im je ovaj njihov specifičan osećaj poručivao. Takve odluke su ih uvek vodile na mesto na kom su želeli da budu, i ka vrhu planine na koju su želeli da se popnu.

Intuicija se može razvijati

Najveći broj nas je još u detinjstvu naučio da ne treba verovati svojim osećanjima i iskreno izražavati sebe, već da je potrebno da se usklađujemo sa ljudima oko nas, da sledimo određena stroga pravila ponašanja, da potiskujemo svoj spontani impuls i da radimo ono što se od nas očekuje.

i-741519_1280

Dobra vest je da intuiciju možemo razvijati, da možemo ponovo oživeti taj izvor unutar nas i polako se vraćati u centar naše snage i moći. Potrebno je vreme da ponovo naučimo da čujemo ono što nam saopštava, da se povežemo sa onim delom sebe koji smo zapostavili i da svakog dana izoštravamo naše „šesto čulo“.

 Unapređenje kvaliteta života, kao i određene tehnike, mogu nam pomoći da ponovo uspostavimo kontakt sa svojom intuicijom i da taj odnos sve više razvijamo.

To ste verovatno i primetili – kada se osećate dobro, kada imate dosta energije i kada ste dobro raspoloženi, onda i donosite bolje i kvalitetnije odluke.

Boravak u prirodi, smanjenje buke oko nas i u nama, fizička aktivnost, zdrava ishrana, dobro društvo, pozitivne misli, sve su to faktori koji utiču na naše stanje i na naš kontakt sa intuitivnim osećajem.

heart-741500_1280

 Šta jeste, a šta nije intuitivni osećaj

Intuitivni osećaj odlikuju tri kvaliteta:

  • Smirenost
  • Jasnost

Pokušajte da povežete istinsko uputstvo sa osećanjem smirenog prihvatanja i neke vrste ravnodušnosti, a ne sa ushićenim osećanjem „Daaaa, sjajno, to je to!“.  U početku možete pomisliti da je taj ushićeni osećaj ispravan, ali s vremenom ćete ga prepoznati kao lažno.

Počnite od manje značajnih odluka

Bolje je započeti s malim odlukama i stalno proveravati svoje sposobnosti. Počećete da primećujete da kada se pojavi određeno osećanje i vi ga pratite, stvari se dobro dešavaju. Sugestija je da (osim ako nemate izbora) ne donosite velike odluke na osnovu intuitivne moći, sve dok ne izvežbate i ne postanete sigurniji u taj osećaj.

Možda nećete biti sposobni da objasnite drugima kako to znate, ali kad jednom naučite da prepoznate pravo uputstvo, ono vas neće izneveriti.

Ako niste sigurni u dobijeno uputstvo, pokušajte da ga odbijete i otklonite, i ako nastavi da se vraća verovatno je da je baš to pravi znak.

child-544085_1280

Stvorite naviku osluškivanja sebe

Važan korak na putu učenja da saslušate i sledite svoju intuiciju, jeste da redovno proveravate vaša unutrašnja osećanja. Najmanje dva puta dnevno, a ako je moguće i češće, odvojite nekoliko trenutaka da se opustite i oslušnete svoja unutrašnja osećanja.

Izgradite ovu naviku razgovaranja sa svojim unutrašnjim bićem. Zatražite od njega pomoć i usmerenje, i vežbajte da prepoznate odgovor koji može doći u obliku slike, reči ili osećaja.

Budite spremni na greške

Kao i za sve drugo u životu, i kod razvoja ove sposobnosti moramo biti voljni da napravimo i gomilu grešaka, da pokušamo i da nam ne uspe, da bismo se potpuno približili ovoj unutrašnjoj mudrosti koja nam pomaže da naš život bude srećan i uspešan i da nas odvede tamo gde možda nismo ni sanjali da možemo stići.