Ako savladate Saturn, onda ste savladali većinu onog što zovemo tamnim.

Njegova najveća moć je DISCIPLINA, a ono sa čime tako suvereno vlada jest strah, odnosno, zbog straha i njegovog parališućeg delovanja odustajemo od drugih ljudi i čovečnosti.

Nikola Žuvela, psihoterapeut i jyotish savetnik

Disciplinom možemo menjati svoj život, postajemo hrabri i odvažni. Najveća moć joge je disciplina, ali ona ne može isporučiti rezultate ako ne postoji svesnost. Aspirant mora biti spreman za takvo delo transformacije.

Pročitajte i ovo: Tranzit Saturna kroz kuće vašeg horoskopa

Alhemičar isto tako transformiše sopstvenu prirodu i pomaže materijalnoj Prirodi u njenoj evoluciji. Naime, Priroda je cela i postupno evoluira. Indijska duhovnost smatra da će se na kraju Brahminog dana sve duše koje su sada čak zarobljene u kamenu, biljkama, životinjama – vratiti Bogu.

Pročitajte i ovo: Osa IV i X kuće horoskopa – Da li živimo živote svojih predaka?

Putem namerne akcije ili alhemije, čovek ubrzava proces duhovne evolucije, gde pomaže i evoluciji Zemlje – pretvarajući olovo u zlato, transformišući sopstveno olovo (Saturna) u svest (Sunce).

Saturna zovu i palim anđelom (Luciferom – onaj koji donosi uvek loše, ali nas čini boljim). Mitologija ga simbolizuje kao zlo, odnosno, njegovo kastriranje oca tj. oduzimanje moći oca koju transformišemo u procesu oslobađanja okova od roditelja i društva, postižemo disciplinom i ne odustajanjem od sebe.

Pročitajte i ovo: Kratka istorija Đotiša – vedske astrologije

Ipak, on ukazuje na dobro poznati efekat “inflacije” koji danas možemo uočiti u megalomaniji diktatora. Aanđeli s ljudima rađaju rasu divova čiji kraj nosi u sebi opasnost zatiranja ljudskog roda, kao što je rečeno u Enohovoj knjizi.

Pročitajte i ovo: Pun Mesec nudi povoljnosti

Odlučujući stepen razvoja ovog mita predstavlja samoostvarenje Boga kroz ljudsko odličje (bogočovek), ideje o božanskoj svadbi i njenim posledicama.

Saturn služi kao loš, u alhemiji kao sredstvo rastvaranja i viđenja kako funkcionišemo. Kada to uspemo, nesvesno prodire u svest, u unutarnje iskustvo i čovek je postao svestan od čega je sve zadato njegovo pravo obličje. To je bio odlučujući korak, ne samo za čoveka, već isto tako i za Boga – koji je, u očima onih koji su izronili iz tame, odbacio Svoje mračne odlike.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o osi Mesečevih čvorova Rak – Jarac

Ovoj mit nepobitno je zadržao svoju životnost čitav jedan milenijum – sve dok se u 11. veku nisu počeli javljati prvi znaci daljeg preobražaja svesti.

Pročitajte i ovo: Testovi Saturna kroz zodijačke znake

Od tada, simptomi nesigurnosti i crnih slutnji počeli su da rastu, sve dok na kraju drugog milenijuma obrisi univerzalne katastrofe nisu postali očigledni, najpre u vidu opasnosti po svest.

Ova opasnost ogleda se u gigantizmu – drugim rečima, u obesti svesti – u uverenju da: ”Ništa nije veće od čoveka i njegovih dela.’’

Pročitajte i ovo: Venera konjunkcija Saturn – istrajnošću do ostvarenja cilja

Dakle, sada smo upravo pred opasnostima onog tamnog koje se okreće kroz Saturn i njegovom ponovnom rastvaranju samog čoveka kojem pokazuje da je pao na najniže grane svoje površnosti.

Pročitajte i ovo: Kineska tradicionalna medicina o uticaju punog Meseca

Kada rastvorimo laži ega i kada nas odvede do Sopstva ili našeg pravog Ja, nismo više u vlasti melanholije kojom on vlada, jer ono ne da mi se, potiče od Saturnovog raspoloženja, a jedino disciplinom ili zauzimanjem za sebe menjamo taj osećaj.

U snovima i životu gde se pojavljuje, to je složeni proces kroz koji prolazimo i upoznajemo Saturna kroz emociju straha, ali ona je skrivena u mnogim detaljima našeg života, od posla, veza, roditelja, dece, prijatelja i države. Svim tim relacijama straha vlada Saturn. Možemo to zvati jednostavnom emocijom, ali ona je duboka.

Pročitajte i ovo: Kako doći do Tantričkog seksa i zašto nam je on potreban

U egipatskoj mitologiji postoji devet imena za bogove straha, a Spartanci su govorili – ne otvaraj vrata straha ili podsvesti.

Pročitajte i ovo: Kojim strahovima treba krenuti u susret

Satrun predstavlja vrata straha, ali i transformacije i upoznavanja da ono čega se bojimo, zapravo, je obmana time da je ego nešto samostalno i da on upravlja svojim akcijama. Pošto se bojimo da spoznamo tu činjenicu, mi bežimo od samih sebe.