Shani ili Saturn jedna je od najzanimljivijih planeta i glavni činilac u transformaciji, bilo da se radi o jogi, alhemiji ili nekom drugom učenju.

On donosi gvozdenu strukturu, a u stvari, kroz takav pritisak u nesvesnom i spolja potpuno rastaljuje i menja pojedinca ili kolektiv. Ukoliko Saturn preobrazi jednog pojedinca, on može delovati na milione. Njegova snaga je u preobražaju, ali njegov najveći preobražaj jeste mistično venčanje ili odnos muškarca i žene, te zato svoju egzaltaciju ili ispunjenje nalazi u sedmoj kući.

Nikola Žuvela, psihoterapeut i jyotish savetnik

Iskustvo ljubavi ne može doći samo od pozitivnih emocija. Kad bi duša poznavala samo ljubav i mir, ne bi sticala uvid i nikada ne bi stvarno naučila da ceni vrednost tih pozitivnih osećanja.

Pročitajte i ovo: Venera u Jarcu u srcu nosi sve tragične ljubavi iz prošlosti

Suština reinkarnacije je savladavanje straha u ljudskom telu.

Duša raste pokušavajući da nadvlada negativne emocije povezane sa strahom kojim vlada Saturn. Ustrajati u tome kroz mnoge živote je teško i često se duše na tom putu oštete, a onda se ponovo vraćaju kako bi to promenile. Ako se pitamo šta je onda istinska priroda čoveka, to je lice radosti i zadovoljstva.

Pojedinac sa Shanijem (Saturnom) u sedmoj kući prenaglašava formu braka, uspevajući tako da izbegne emotivnu razmenu.

Shani u sedmoj kući simbolizuje sporazum sa zajednicom a najveća društvena forma je brak koji nastaje na temeljima karme u ovom položaju, a ne slobodne odluke.

Pročitajte i ovo: Testovi Saturna kroz zodijačke znake

Pročitajte i ovo: Šta nam donosi Kineska godine žute zemljane Svinje

On je Minotaur, biće kojeg se bojimo a da bismo došli do spajanja sa svojom polovinom (spajanje Shive i Shakti, mistično venčanje Isusa i Marije, jin i jang), alhemijsko venčanje, razotkrivanje projekcije suprotnog pola, odnosno, unutrašnja celovitost.

Saturn je Ahilova peta, naša slabost, pa ovde postoji zavisnost.

Shani u ovom položaju nudi dug put transfromacije. Mnogi sa ovim položaje se osećaju nezgrapno i teško jer ovde rešavamo nivo odnosa koji se oslobađa zavisnosti i imanja ili posedovanja partnera.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o osi Mesečevih čvorova Rak – Jarac

Pročitajte i ovo: Venera konjunkcija Saturn – istrajnošću do ostvarenja cilja

Osoba sa ovom pozicijom najčešće je čvrsto uverena da njen partner u vezi ne daje skoro ništa od sebe, pri čemu je sa njom naravno sve u redu jer sebe vidi kao sveca. Ali kada pogledamo ispod površine, vidi se da ne postoji poklapanje uma i stvarnosti. Osoba se žali da je mnogo davala, a zauzvrat tako malo dobila. Nije davala zapravo ništa što nije bilo praćeno uslovljavanjem.

Ako nam je to slaba točka, normalno je da dolazi do straha da ne budemo ostavljeni. Na taj način ne može doći do intimnosti jer je strah od vezivanaja prevelik.

Pročitajte i ovo: Venera u Jarcu u srcu nosi sve tragične ljubavi iz prošlosti

Neko ulazi u mnogo veza kako bi pobegao od intimnosti, ali niti previše veza, niti bežanje od odnosa, kao dve krajnosti, ne može da reši ovaj problem. Prihvatanje Animusa kod žena ili Anime kod muškaraca rešava ovaj problem, ali to znači zaista upoznavanje suprotne strane.

Pročitajte i ovo: Kratka istorija Đotiša – vedske astrologije

Shani u sedmoj kući ukazuje na to da su događaji i direktni kontakti sa drugima u funkciji unutrašnjeg otkrivanja.