Odisejeva supruga Penelopa poznata je po vernosti mužu.

„Odisej odlazi u bitku, a posle rata odlazi kući, na rodno ostrvo Itaku, gde ga je Penelopa čekala dvadeset godina. U tih dvadeset godina bila je neprestano okružena udvaračima, ali ih je neprestano odbijala, čekajući da se muž vrati i ne verujući da je mrtav. Da bi zadržavala prosce, pretvarala se da tka mrtvački pokrov za Odisejeva starog oca Laerta, te je tvrdila da će izabrati jednog kad završi. Tri godine svake noći bi pocepala sve što je satkala.“

Nikola Žuvela, psihoterapeut i jyotish savetnik

Penelopino tkanje, u stvari je dar boginje Atine, motiv je koji u Odiseji nosi multivalentno značenje. Skoro svaka velika priča koristi reč “niti”.

Tkanje je u odnosu na Odiseja koji pokušava da se vrati kući, a vreme ga osujećuje pa ide unatrag. Tu dolazimo do Retrogradnih planeta koje nas vraćaju unatrag.

Pročitajte i ovo: DVADESET saveta kako da uništite vezu ili brak

Mitološko tkanje vraća nas na ono staro kako bi se ponovo sagledalo u novom svetlu. Kao da pročitate knjigu i kad to učinite nakon 20 godina, imamo potpuno drugačiji doživljaj.

Recimo, imate Retrogradnog Saturna u odnosu. Proživeli ste u prošlom životu gubitak partnera, sada u ovom životu raskid sagledavate iz jednog drugog ugla i možete ga prihvatiti na pravilan način.

Photo by Dmitriy Ilkevich on Unsplash

Kako Penelopa sedi kod kuće i bavi se tkanjem, tako i današnja situacija virusa govori o ograničenom kretanju. Čak i ono što doživljavamo kao zlo, određeno je arhetipskim zapletima i raspletima i u njima možemo pronaći odgovare, kako za svoje partnerske odnose, tako i za globalna događanja.

Penelopini pokreti bili su slobodni u okvirima poznatog mesta boravka – ista lica, ista hrana, isti pogledi.

Pročitajte i ovo: Da li je kompatibilnost važnija od privlačnosti?

Ipak, njeno tkanje bilo je putovanje kroz vreme do sadašnjeg trenutka kada se Odisej vratio kući. Prelazeći napred-natrag kroz pletenje ili tehniku pletenja, isplela je put napred.

Poništavajući i opet tkati, u stvari, govori o delovanju Retrogradnih planeta. Poništavajući,  radeći, raspetljavajući, ovaj ritam ju je vodio iz dana u dan.

Ako gledamo ovu situaciju kao da smo u Penelopinom mitu, on nas tera da naučimo o slobodi,  zatvoru i protoku vremena.

Pletenje oponaša kosmos, okomite niti stvaraju temelj tkanja. Vodoravni prolaze kroz osnovicu. U kosmičkom smislu, osnova odgovara arhetipskim ili božanskim načelima sveta, a osnova je vreme ili Saturn, mesto i uslovi u kojima se te arhetipske energije manifestuju.

Pročitajte i ovo: Koliko ste seksualno (ne)kompatibilni sa partnerom  – zašto i koliko je to bitno?

Penelopino unutarnje putovanje govori kako naš život funkcioniše iznutra, kao i Retrogradne planete koje čoveka teraju da se vrati u prošlost i preispita stvari koje su se prihvatile kao zdravo za gotovo, a u stvari je takav način gledanja stvorio problem u sadašnjosti.

Odisej predstavlja spoljni život ili planete koje nas usmeravaju na ekstrovertnost i zato mnogo više znamo o Odiseju, dok jako malo znamo ko je Penelopa.

Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash

Tako i u današnjem svetu znamo ko je Napoleon, ali malo znamo o Penelopi ili unutarnjem putu.

Primera radi, malo ko zna nešto o Majstoru Ekartu, najvećem hrišćanskom mistiku koji je o stvarnosti govorio kao zen majstor. Mitovi nam govore kakvi smo i kako sagledavamo samo jednu dramu, a unutarnju koja je bitnija i na kojoj se zasnivaju svi spoljni događaji, ne predstavljamo kao važnu.

Pročitajte i ovo: Ljubav prema sebi i (ne)sebičnost – Ima li razlike?

Retrogradna planeta ne daje toliko puno prema spolja, ona osobu usmerava prema unutra da shvati ovo tkanje života. Nešto dobiješ, pa se to poništi kao kod Penelope i onda opet ispočetka, u stvari je pravo putovanje koje se događa i Odiseju napolju, gde se i posada okrenula protiv njega samo da se ne vrati kući.

Pročitajte i ovo: Romantičnost kao proces, a ne cilj

Penelopa govori da se pravi život odvija iznutra. Mnoge velike duše do svojih velikih životnih iskustava su došle kroz redovničku halju, u zatvoru ili pak Emanuel Kant koji se nije maknuo iz svog malog mesta, a stvorio je novu filozofiju.

Photo by Vince Fleming on Unsplash

Ne možete tražiti iznutra ako ne postoji vizija onoga što se događa kako bi se stvorilo unutarnje iskustvo.

Na primer, neko se povuče u meditaciju i traži prosvetljenje, nešto prethodi tom traženju, odnosno, potrebna je duboka ideja koja će vas prožeti i tome služe Retrogradne planete u unutarnjem smislu, dok astrolozi zbog zahteva svojih klijenata više govore šta će im to doneti u spoljnjem životu i takva objašnjenja onda smanjuju delotvornost savetovanja pa je Penelopin mit, a onda i Retrogradne planete nehvaćene.

Pročitajte i ovo: Ne rastajemo se zato što se nismo slagali, već zato što smo voleli projekciju, a ne osobu

Kao Penelopa, nešto stvorite, a onda vam neko iskustvo izbriše ono što ste napravili, ali vi tako rasplićete, kao zapetljani konac. Takvo raspletanje je predenje novih niti.

U psihološkom smislu raspetljavanje je metafora starih stavova i navika, a poništenje je, u stvari, poništenje mentalnih okvira kako bi se pojavile nove niti i novi obrasci.

Photo by Sabri Tuzcu on Unsplash

Penelopino tkanje je tkanje prema unutrašnjem iskustvu gde se Retrogradne planete samo naizgled pomiču unatrag, one imaju psihološko značenje.

Pročitajte i ovo: KAKO DA BUDEMO SREĆNI: Očekivanja i drugi demoni kulture lažne sreće i osmeha

Retrogradne planete se kreću tako u odnosu na Zemlju što nam pokazuje ugao gledanja ili cilj kojem nas vodi navodna Retrogradnost.

Kako kaže indijska astrologija, Retrogradnost govori o psihološkim aspektima usmerenim na unutarnje iskustvo.