U Đotišu, Ketu (Južni Mesečev čvor) govori o prošlim životima.

Postoji, takođe, i karta prošlog života u Đotišu, ali u ovom slučaju bavićemo se samo Ketuom kroz primere jer je specifičan.

Nikola Žuvela, psihoterapeut i jyotish savetnik

Primera radi, položaj Ketua kod Ane je bio u kući porodice i ona je neprestano bila opterećena svojim roditeljima. Sve je u životu posmatrala kroz njih, a uz to, tu je i kuća novca koji dolazi od porodice, odnosno, oni su je materijalno osigurali.

Pročitajte i ovo: Osma kuća horoskopa i planete u njoj – kad gubim, onda gubim sve

Nekom spolja, kada posmatra Anu nema ništa čudno, ali ako započnete terapiju, to će vam se u ovom slučaju samo nametnuti kao opsesivna tema koja je kod Ane prisutna. Ana se okretala duhovnosti, a na kraju se okrenula svojim obrascima ili Rahu koji ju je terao da se kroz transformaciju svojih obrazaca okrene sebi.

Pročitajte i ovo: Kako da od Saturna i njegovih aspekata izvučemo najbolje za sebe

Klasična astrologija će savetovati da osoba napusti porodicu i da karitativno daje kako bi ta sećanja smanjila, ali realno, bez da se shvati ovu igra Ketua, teško je shvatiti šta učiniti.

U indijskoj filozofiji to zovemo samskare ili podsvesni obrasci prošlih života. Ketu je bio donosilac proživljenih Aninih iskustava koja je kroz nekoliko života bila vezana za imanje i porodicu. Sada u podređenom položaju, jednostavno se nije snašla. Uloga koju su joj namenili njeni roditelji, koji su pokušavali da je učine što nesposobnijom, upropastila joj je mnoge veze.

Pročitajte i ovo: Dobri i loši horoskopi

Ketu je nosilac prosvetljenja, a ne samo prošlih iskustava. Ketu je Ani doneo gubitke kroz porodicu koji su je sve više terali u samostalnost i razbijanje svojih obrazaca. Iz karte je vidljivo da je bila u svojoj porodici autoritet u prošlom životu, sada ga nema i kažnjava sebe sa tabletama za smirenje i povremenim pijenjem alkohola.

Pročitajte i ovo: Mars u Vagi – slatkorečivi zavodnik

U prošlom životu je vidljivo da je bila muškarac, te je u odnosu dobijala sve kroz svoj autoritet. Sada više nije u povlašćenom položaju i protestuje jer joj sećanja ili samskare govore da je ona, u stvari, moćna i da joj život duguje.

Teško se okretala svom Severnom čvoru ili Rahuu koji je vodio prema Vagi ili razumevanju odnosa. Ipak, u svojoj 45 godini, kada se upalilo podrazdoblje Saturna, koji se nalazio u petoj kući – romatničnosti, pojavio se stariji ili Saturnov partner, ali u drugom delu života jer on ne daje u prvom delu života. Sada daje onoliko koliko su njeni dometi i pokušava stvarati odnos.

Pročitajte i ovo: Mars opozicija Saturn, hrabro, ali ne na silu!

Eva je isto tako bila vezana za veću porodicu u prošlom životu i kroz takvu porodicu je jako dobro funkcionisala i u ovom životu. Ketu se nalazio u tom položaju i pored toga je Ketu govorio da je svet gledala kroz ružičaste naočare.

Pročitajte i ovo: Saturn i brak

Kada upoznate Evu, ona je veliki optimista, ali naivna i suočavajući se s ovim svetom, jednostavno je bežala u svoju porodicu i čeznula za većom porodicom koju je znala nadoknađivati mnoštvom prijatelja koji su je u Sade satiju napustili jer su to bila površna poznanstva.

Eva često govori kako joj fale ljudi, druženja, ali ipak ne nalazi tu povezanost koju je imala u prošlom životu.

S Jungovog stajališta, njena duša sebe doživljava kroz društvo i porodicu. To znači da teško prihvata svoju individualnost.

Pročitajte i ovo: Tranzit Urana kroz Bika po kućama natalnog horoskopa

Sade sati, koji izoluje osobu i na taj način stvara individualnost, gurao je Evu prema Rahuu u petoj kući ili kreativnosti koja joj je teško padala. Bežala je od nje na sve načine, a pošto ovaj čvor nije težak i nema većih posledica, osoba može da izbegava obveze koje su pred njom, pa je ovu situaciju rešila tako što je kuću kreativnosti zamenila stvaranjem svoje porodice, odnosno, peta kuća se osim kreativnosti može koristiti za stvaranje potomstva, što je ona i učinila.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o retrogradnom Plutonu

Dakle, ova dva kratka primera pokazuju kako Ketu jednom velikom snagom donosi u svest iskustva s kojima se poistovećujemo, a da ih nismo svesni.

U indijskoj filozofiji to je ahamkara ili ego koji ne vidi dobro stvarnost jer prosuđuje na temelju samskara ili prošlo životnih sećanja.

Ketu je zanimljiv jedino ako ga psihološki razumemo. Bez takvog razumevanja teško shvatamo njegovo astrološko značenje i svojevrsnu moć jer koliko god nam donosio jaka sećanja oko kojih gradimo sopstveni život, istovremeno nosi u sebi i duhovne uvide u kojima mnogo lakše pronalazimo smisao u odnosu na druge ljude u području gde se nalazi.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o retrogradnom Neptunu

Mogu se osetiti kao trenutni uvidi koji puno govore o onome što će uticati na naš život, dok će nam Rahu dati smer kako ćemo preobraziti ta iskustva i osvestiti sebe.

U najboljem slučaju, Rahu bi to trebalo da napravi, ali zbog izbegavanja zadataka, Rahu postaje Senka koja onda stvara probleme na način da čak osobi da ono što želi, a onda to oduzme.

Pročitajte i ovo: Položaj Sunca u kućama natalnog horoskopa

Banalno delovanje mora da bude takvo jer ljudi žive jednodimenzionalno, pa tako planete i čvorovi funkcionišu.