Bliži nam se Gandanta – tranzitna kombinacija duhovnosti! Jupiter ulazi u period konačnog raspleta između materijalnog i duhovnog.

Jupiter će, kao nosilac duhovnosti, 05. novembra ući u znak Strelca, Đotišu, prema Vedskoj astrologiji, a u tom prelazu će praviti jako važnu i duhovnu kombinaciju Gandanta. To su tačke spajanja koje simbolizuju rast duše. Te se tačke nalaze na raskršću vodenih i vatrenih znakova, a u ovom slučaju između Škorpiona (sazviježđe Jyeshte) i Strelca (sazvežđa Mula).

Nikola Žuvela, psihoterapeut i jyotish savetnik

Momentalno se Jupiter nalazi u ovoj tački, a biće najjači pri samom prelazu, što je 04. i 05. novembra. Takođe, posle Gandante, Jupiter će sa Ketuom i Saturnom praviti u Strelcu jaku duhovnu kombinaciju, koja će biti aktivna do kraja januara sledeće godine.

Pročitajte i ovo: Šta sve možemo da očekujemo od retrogradnog Merkura u Škorpionu, od 31. oktobra do 20. novembra 2019.

Ovo je vreme za duhovni napredak ili čišćenje, ali i za spoznaju u smislu otkrivanja onih delova sebe koji su nam nepoznati.

Pročitajte i ovo: Pun Mesec nudi povoljnosti

Ipak, da bi zaronili u sopstvenu dubinu, potrebna je jednostavnost i poniznost jer pamet će se svemu oholo smejati, što dolazi iznutra, pa se i dubina pametnima neće tako lako ukazati.

Foto Averie Woodard

Gand znači čvor. Anta znači kraj. Gandanta znači čvor na kraju. Dobro vezan čvor, teško se može rasplesti. Gandanta predstavlja čvor u sebi, on postavlja pitanje smisla s kojim pokušavamo da se pomirimo. Jupiter se u ovoj tački susreće sa sukobom vodenog i vatrenog principa, gde pokušava da rasplete tajni čvor ili spoji dva principa, pasivnog i aktivnog. Sedinjenje dva principa stvara ljubav i trebalo bi da nas odvede na sledeći nivo.

Pročitajte i ovo: Merkur u Škorpiji, reč koja hrabri i kada ubojito zvuči

Na ličnom nivou, ovaj prelaz osećamo u vezama ili unutarnjim borbama. Kada se život kristalizuje, pre toga je potrebno proći ovo razdoblje neizvesnosti ili čišćenja, ili mirenja sa prošlošću. Planeta u Gandanti je posebno snažna, pogotovo kada se radi o Jupiteru.

Pročitajte i ovo: Venera u Škorpiji ostavlja tragove za ceo život

U natalu to može značiti izrazito duhovnu osobu, ako to potvrdi ostatak natalne karte. Ako to nije tako, ta snaga će se koristiti za nešto drugo u svakodnevnom životu. Ona neće nestati zbog ostalih položaja. Ipak, osoba će prolaziti kroz poteškoće dok se ne dogodi shvatanje ili prilagođavanje.

Maarten Deckers

Ako imate Mesec u Gandanti, to je snažna kombinacija. Ipak, unosi nemir u početku života, iako se to može dogoditi roditeljima jer mi kao deca nismo svesni onoga šta se događa.

Pročitajte i ovo: Negativna strana Venere u Škorpiji

Gandanta se uvek odvija između Vodenih i Vatrenih Znakova. Voda i vatra – Agni i Apas su dva suprotna elementa. Vatra zagreva vodu ili emocije, a voda može da ugasi vatru.

Pročitajte i ovo: Transformativna moć ljubavi – Venera kvadrat Pluton u natalnoj karti Iva Andrića

Pošto ovaj položaj govori o čišćenju, ono će se odviti u onim kućama gde nam se nalazi. Ako je Venera u Gandanti, tada će veze i brak biti područje nesigurnosti. Ako je Mesec u Ribama, ali u Gandanta tački, to se odnosi na krajnja iskustva gde je duša dostigla jedan nivo znanja i prelazi u ovom životu na viši.

Rak/Ashlesha i Lav/Magha Gandanta je položaj gde duša završava svoju potragu i sada se napokon kreće prema punoj uključenosti u materijalni život. Vladajuće božanstvo sazvežđa Ashleshe je Naga – mudre zmije. U ovoj fazi dolazi do menjanja kože, kako bi narasla druga. To iskustvo koje menja um i psihu može da bude izuzetno bolno, ali potrebno je da duša preraste u drugu dimenziju. Rak – Lav prelaz je iskustvo duše koja se priprema da doživi život na materijalnom nivou.

Pročitajte i ovo: Sve o direktnom kretanju Saturna u Jarcu nakon retrogradnog hoda

Prelaz Jupitera iz Škorpiona u znak Strelca je najteži jer okreće dušu prema svom konačnom smeru, prema spajanju sa univerzalnom svešću. Ovo je faza u kojoj se materijalne veze razaraju i duša traži duhovni smer.

Pročitajte i ovo: Tranzit Saturna u Jarcu po kućama natalnog horoskopa od 19.12.2017. do 23.03.2020. godine

Ovde se odvija maksimalno bujanje unutarnjih emocija. Poriv dolazi iznutra, a oni koji već rade na sebi ovaj aspekt Sopstva mogu da osete. Oni koji rade terapije, biće uspešniji u svom radu.

Ipak, budimo sigurni da je put prema sebi pun otpora i da se ovde stvara spomenuti čvor ili sukob dva spomenuta principa, vatre i vode.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o retrogradnom Uranu u Biku, od 11. avgusta 2019. do 10. januara 2020. godine

Na materijalnom nivou ovo može da donese probleme ljudima ako im je stran princip duhovnosti, dok se na duhovnom nivou lakše aktivira Kundalini ili latentna moć. Sazvežđe Mule u Strelcu, ili početku znaka, nosi simbol korena galaksije.

Pročitajte i ovo: Saturn i brak

Dakle, da bi bili duhovni morate da budete duboko ukorenjeni u svojoj zemaljskoj prirodi. U svakom slučaju ovakvih tranzitna gibanja su retka, pa ih na taj način treba i tretirati. Pokušajte u ovom period da više meditirate i da se usmerite na duhovne aktivnosti. Neka vam to ne bude imperative, već moment istraživanja.

Maarten Deckers

Kraj godine i početak sledeće je snažna duhovna godina jer se poklapa nekoliko stvari koje se retko događaju.

Pročitajte i ovo: Kratka istorija Đotiša – vedske astrologije

Primera radi, Jupiter, Ketu i Saturn, kao aspekt praktične duhovnosti i meditacije, i još u jakom znaku Strelcu, jako je retka. Više od 20 sledećih godina neće se ponaviti ovakva kombinacija.