Koje su to dobre navike koje milioneri imaju, a koje su dovele do ostvarenja njihovog uspeha?

Prema Džejmsu Altukeru, postoji lista od dvadeset dobrih navika, koje odlikuju svakog milionera. Pogledajmo koje su to navike.

Hauard Hjuz, američki milijarder, investitor, avijatičar, režiser, inženjer i plejboj

#1 Pre svega, znaju da kažu, Ne!

Milioneri znaju da kažu Ne! Jer kad znate da kažete Ne onome što vas ne zanima i što vam odvlači energiju, imaćete više vremena da čitate ono što volite, učite ono što vas zanima, spavate lepo, istražujete nove zanimacije, družite se sa dragim ljudima i volite svoj život. Naučite da kažete Ne i govorite to što češće. Videćete, dopašćete se sami sebi, tako odvažni i smeli.

#2 Ljubav

Ljubav je jedina religija. Jedino čemu se vredi predati. Ljubav je gorivo za razvijanje ideja. Volite!

#3 Pravljenje grešaka

Pravljenje grešaka je magijski priručnik za postizanje uspeha. Pažljivo učite kroz svoje greške. Koristite ih kao svoje bajalice. Što se mišići više deru, to jači postaju.

#4 Znaju da poseju seme!

Osvnovna baštenska logika – od jednog posto semena, izraste 50% cveća. Sadite dosta semenja. Okružite se ljudima koji su ljubazni prema vama i koji vas vole. Svi drugi, činiće da se osećate loše, nesrećno i da budete neuspešni.

#5 Uvek su uz najpametniju osobu u prostoriji!

Tako su radili Harold Ramis (Bil Marej), Stiv Džobs (Stiv Vozniak), Krejg Silverstajn (Lari Pejdž), Kanje Vest (Džej Zi). U prevodu, družite se uspešnima, jedino tako možete da naučite da pravite novac.

#6 Nema izgovora!

Okrivljavanje drugih samo crpi vašu energiju. Žaljenje, takođe, kao i nalaženje opravdanja. Niko od nas nema dovoljno unutrašnje snage za sva ta iscrpljivanja.

#7 Nisu u gužvi!

Jer u gužvi su samo foliranti, koji se skrivaju sami od sebe, i obično, ličnog osećanja neuspeha i neispunjenosti. Svakom uspehu preko noći prethodilo je bar 10 do 20 godina konstantng rada, ali samo ako su usput proslavljali male uspehe koje su postizali na putu do velikog ostvarenja.

#8 Zahvalni su!

Ako si kadar da pronađeš dijamant u blatu, budi uveren da ćeš uspeti da pronađeš mnogo dijamanata u životu.

#9 Pravilo 5/25 Vorena Bafeta

Napravite listu od 25 stvari koje želite da uradite u životu. A sad uradite prvih pet. I nikad više u životu nemojte ni da pomislite na preostalih 20! Jer će vam one odvraćati pažnju od ovih prvih pet, koje su vam najbitnije.

#10 Svaki dan zapišu po deset ideja

Ovo se na kraju pretvara u vašu super moć. Pravu riznicu ideja. Radite ovo u narednih šest meseci i videćete kako će vam se stvari u životu otvarati.

#11 Follow up

Ne ispuštajte stvari iz ruke. Zovite, proverite dokle se stiglo, ponudite razradu ideje sledećeg dana. Bez follow up-a nema uspeha. Istrajnost je jedna od odlika uspešnih.

#12 Postavljaju pitanja

Ima više pitanja nego odgovora. Mogućnosti umiru u pitanjima. Činjenice možemo saznati od drugih. Budite radoznali, pitajte sve što vas zanima i što vam nije jasno. Nema glupih pitanja, postoje samo glupi odgovori.

#13 Jedan posto dnevno

U čemu god želite da budete bolji – uradite jedan posto više svaki dan jer jedan posto dnevno je ukupno 3800% godišnje. Pobedili ste!

#14 Sada!

Žaljenje za nečim je puko gubljenje vremena sadašnjeg zbog nečega što niste juče uradili. Nervoza će vam pojesti energiju za ono što predstoji. Fokusirajte se na sadašnje vreme i ono što se dešava u trenutku sadašnjem.

# 15 Spavaju dovoljno

Spavanje obnavlja moždane ćelije, isceljuje telo, smanjuje napetost. A vaš mozak je aktivan samo dva do pet sati dnevno. Lepo spavajte!

#16 Trude se da izbegnu smrt!

Zvuči zastrašujuće, zar ne?! Haha, kako god, potrudite se da ostanete živi jer niko se još nije obogatio iz bolničkog kreveta. Ili groba! U prevodu, vodite računa da vam životne navike budu zdrave, što znači, krećite se dovoljno svakog dana, hranite se zdravo i dobro spavajte.

#17 Svakoga dana urade po jednu stvar koju su voleli da rade kao dete!

Ovo je obično gorivo koje daje nepresušnu snagu u vašem životu.

Kraj

Čekaj, pa zar nije rečeno da će biti 20 dobrih navika?!

Tajna uspeha – dozvolite sebi da ponekad napravite grešku!