Osim odličnog osveženja u vrelim letnjim danima, dinja je i odličan izvor brojnih materija korisnih za zdravlje i lepotu.

Vitamini i minerali iz aromatičnih narandžastih kockica dovešće metabolizam u red, rasteraće slobodne radikale, pomrsiti račune ponekoj bori, a preplanuli ten održati neki dan duže.

Kockice aromatične dinje idealno su osveženje tokom toplih letnjih dana. Osim što ćete uživati u sočnim zalogajima, u organizam ćete uneti dosta korisnih materija, poručuju nutricionisti.

Ne treba izbegavati nijednu sortu jer su neke veoma bogate vitaminom B6, koji će uravnotežiti metabolizam.

Ukoliko se opredelite za dinju više narandžastog mesa, odabraćete odličan izvor kalijuma, minerala koji učestvuje u regulaciji krvnog pritiska.

Pročitajte i ovo: Zdravim životnim navikama u zdraviju starost

Pastelna nijansa utiče na to da zaboravimo, ukazuju stručnjaci, da je reč o odličnom izvoru vitamina A (u formi karotenoida).

Prema količini betakarotena, pomorandža je daleko iza bilo koje vrste ove sočne zanimacije, ali, nažalost, i dalje je iza šampionke na tom polju – šargarepe.

Ljubitelje dinja i preplanule kože obradovaće vest da narandžasti raj za nepce može da pomogne da boja ostane duže posle odmora, a sprečiće i pojavu poneke bore.

Budući da su dinje bogate i vitaminom C, stručnjaci ističu njihovu korist u prevenciji raka dojke.

Pročitajte i ovo: Kafa sa dodacima ugrožava vitak struk

Ishrana bogata tim vitaminom, tvrde naučnici na osnovu brojnih studija, smanjiće razvoj slobodnih radikala, a time i bolesti.

Naravno, suplementi se ne računaju već onaj C vitamin koji organizam sam uzme iz voća i povrća.

Prema rečima stručnjaka, šećera u dinjama ima, ali je bolje da se brinemo o onom koji je u slatkišima. Zato uživajte u jednom od darova leta što češće!