U čemu je tajna dugovečnosti stanovnika malog grčkog ostrva sa rekordnim brojem stogodišnjaka? Evo šta se jede na Ikariji.

Ako želite da doživite stotu, evo kakvu ishranu savetuje Den Bitner, američki novinar i autor, koji je istraživao takozvane „plave zone“, mesta sa najdugovečnijim ljudima na planeti.

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti i lečiti gojaznost

Jedno od tih mesta je grčko kikladsko ostrvo Ikarija, nedaleko od Mikonosa, gde lokalno stanovništvo premašuje stotu i retko zna za rak, Alchajmerovu bolest, depresiju i srčana oboljenja. Bitner otkriva koje su ključne namirnice od kojih se sastoji njihova dijeta.

Pročitajte i ovo: Kako da očistimo digestivni trakt

Reč je o najčistijem obliku mediteranske dijete, koja je usmerena na pasulj i mahunarke, naročito leblebije i sočivo i divlji zeleniš.

Ishrana na Ikariji sastoji se od devet ključnih namirnica.

Image by rawpixel.com on Freepik

Divlje zelje (horta)

Sezonska „horta“, divlje zelje koje se uzgaja u većini vrtova na Ikariji, jeste najčistiji oblik mediteranske ishrane. Izuzetno je bogato antioksidansima, bogatije nego borovnice. Osim horte, ovde se jede i drugo raznovrsno lisnato povrće, poput endivije, listova maslačka (radikjo), spanaća, cikorije, portulka, amaranta (vlita) ili listova cvekle.

Pročitajte i ovo: Kako krstašice utiču na rad štitaste žlezde

Na grčkim pijacama može da se nađe i kombinacija svog tog zeleniša, takozvana psilikà. Ovo lisnato povrće prepuno je vitamina, naročito K, A i C, kalijuma i drugih minerala. Bogato je vlaknima i izuzetno niskokalorično.

Image by jcomp on Freepik
Image by jcomp on Freepik

Maslinovo ulje

Osnova svake mediteranske dijete je ekstradevičansko hladno ceđeno maslinovo ulje, prepuno esencijalnih masnih kiselina, vitamina i minerala, čija konzumacija ima značajne zdravstvene benefite, jača imuni sistem, sprečava upale i štiti od Alchajmerove bolesti.

Pročitajte i ovo: Kako hormoni diktiraju promene u organizmu

Greek City Times ističe da grčko ulje, u poređenju sa drugima na tržištu, ima najnižu kiselost (otprilike 0,5 odsto), daleko ispod minimalnih 0,9 odsto koje su propisale vlasti EU.

Na Ikariji ga obilno koriste za prelivanje salata i povrća, kao i za kuvanje.

Krompir

Krompir ima visok sadržaj vlakana, kalijuma, vitamina C i vitamina B6 i dobar je za zdravlje srca. Njegova vlakna pomažu u smanjenju holesterola u krvi i rizika od srčanih oboljenja.

Pročitajte i ovo: Lice otkriva bolest

Ikarijanci ga dosta koriste u ishrani, pečenog ili kuvanog, kao dodatak salatama i supama.

Crnooki pasulj

Flavonoidi u pasulju mogu da pomognu u smanjenju rizika od srčanih bolesti i raka. Fitosteroli, takođe u mahunarkama, pomažu u smanjenju nivoa holesterola u krvi. Crnooki pasulj obezbeđuje brojne hranljive materije, bogat je izvor vlakana i može se koristiti u raznim receptima.

Pročitajte i ovo: Hrana kao opsesija – Poremećaji u ishrani su složena mentalna oboljenja

Posebno za vegetarijance, takav pasulj može da obezbedi neophodan izvor gvožđa. Crnooki pasulj se na Ikariji najčešće sprema kao supa ili salata.

Mediterranean diet photo created by jcomp - www.freepik.com
foto by jcomp – www.freepik.com

Mediteransko bilje

Većina ljubitelja začina slaže se da grčki origano spada među najukusnije bilje i jedan je od omiljenih dodataka jelima. Origano raste praktično svuda u Grčkoj, i bez obzira da li je svež ili osušen, dodaje jelu, osim ukusa i mirisa, i mnoga korisna svojstva.

Pročitajte i ovo: Istine i zablude o alkalnosti, kiselosti i baznosti organizma

Osim origana, na Ikariji, kao i širom Grčke, koriste se i mnogi drugi biljni začini, poput ruzmarina, žalfije, timijana, bosiljka i peršuna, koji imaju antiinflamatorna svojstva. Posebno moćan i kao antibiotik je beli luk, koji Ikarijanci vole i dodaju u mnoga svoja kuvana i sirova jela.

Image by timolina on Freepik

Limun

Bez obzira da li dodajete kriške limuna u vodu ili koristite citrusno voće da obogatite ukus svojih obroka, limun ubrzava metabolizam, pomaže pri varenju i ima mnogo kalcijuma, kalijuma i vitamina C.

Image by BalashMirzabey on Freepik
foto by BalashMirzabey on Freepik.com

Leblebije

Leblebije se često koriste u ishrani na Ikariji, najčešće u obliku supe ili salate, a njihovo konzumiranje ima brojne prednosti, jer predstavljaju alternativu mesu bogatu vlaknima i proteinima.

Couple talking photo created by gpointstudio - www.freepik.com
Foto by gpointstudio – www.freepik.com

Grčka kafa

Mnoge studije pokazale su da grčka kafa ima velike zdravstvene prednosti, čak i da jedna šoljica tog napitka dnevno može produžiti životni vek, navodi Greek City Times. Kafa kuvana na „grčki“ način (u Srbiji poznata kao „turska“ kafa) bogata je polifenolima i antioksidansima i sadrži umerenu količinu kofeina, u poređenju sa drugim pićima od kafe.

Pročitajte i ovo: Najbolji alkalni čistači organizma – biljni čajevi sa najizraženijim baznim karakterom

Istraživanja su otkrila da ljudi na ostrvu Ikarija, koji bar jednom dnevno piju grčku kafu, imaju bolje kardiovaskularno zdravlje od drugih, a većina lokalnog stanovništva živi preko 90 godina.

Med

Grčki med je jedna od najhranljivijih prirodnih namirnica, bogata vitaminima, mineralima i antioksidansima, a stanovnici Ikarije ga svakodnevno konzumiraju. Sadrži antibakterijske i antivirusne supstance i vekovima se koristi za lečenje upale grla, kašlja, manjih opekotina, posekotina i bakterijskih infekcija.

Pročitajte i ovo: Emocionalni ekvivalenti bolesti

Med je jedna od namirnica koje se najlakše vare, bogat je fenolnim jedinjenjima i pomaže u prevenciji osteoporoze.