Nekoliko malih navika koje vam omogućavaju da iskorenite ovu izbočinu koja se nalazi tačno na nivou stomaka.

Pročitajte i ovo: Kako da očistimo digestivni trakt

Uprkos dobrim rešenjima na početku 2024. godine, izbočina na stomaku opstaje i odoleva svim pokušajima da je eliminišete. Moramo priznati i da nas posle svih prazničnih trpeza na kraju godine, od jeseni pa nadalje, nisu poštedeli ni Božić ni Bogojavljenje.

Pročitajte i ovo: Lice otkriva bolest

Zbog toga nismo uspeli da ispoštujemo svoje obaveze, dozvoljavajući nam samo jednu krišku hleba i jednu palačinku. Kao i svi drugi, mi smo to iskoristili i upornost trbušne rolne može samo da svedoči o tome. Sada kada smo usredsređeni i radimo na tome da povratimo definisanu siluetu, dobar savet dijetetičarke-nutricioniste, Berenis Suard, Femme Actuelle je dobrodošao.

Image by Anastasia Kazakova on Freepik

Odakle dolazi salo na stomaku?

Za početak, morate da identifikujete izvor ove tvrdoglave izbočine. Ovo su hormoni koji uzrokuju razgradnju masti kada jedemo. Tako će estrogen i progesteron (ženski hormoni) pre uticati na skladištenje masti u donjem delu tela.

Pročitajte i ovo: Sedenje – najveći neprijatelj dobrog zdravlja žena 35+

S druge strane, kortizol (hormon stresa) će radije koncentrisati skladištenje masti u stomaku.

Što se tiče insulina, „kada unosimo slatku hranu, to bi takođe imalo uticaj na distribuciju masti“, objašnjava Berenis Suard. Kao rezultat toga, masnoća se nakuplja u predelu stomaka i to se ne popravlja u vreme menopauze.

Pročitajte i ovo: Šta je keto dijeta i kako funkcioniše

Međutim, ova masnoća dolazi od neuravnotežene ili neuređene ishrane ili čak od nedostatka fizičke aktivnosti.

People photo created by freepic.diller - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Dijeta: ključ za povratak u formu

Prvo što treba da uradite je da pratite uravnoteženu ishranu, a ne dijetu. Na taj način, loša masnoća će biti eliminisana. Ova mast se posebno nalazi u brzoj hrani i prerađenoj hrani kao što su kobasice ili druge mesne prerađevine.

Pročitajte i ovo: Što više jedete ove namirnice više mršavite

Gazirana pića i slatkiši takođe će morati da budu eliminisani iz ishrane kako bi se napravio put za zdravije grickalice i obroke. Zatim se odlučujemo za sezonsko povrće, žitarice, mlečne proizvode i proteine.

Međutim, za savršeno zdravu i izbalansiranu ishranu, određene namirnice treba konzumirati umereno.

Pročitajte i ovo: Emotivno prejedanje

„Da biste izbegli nadimanje stomaka, preporučuje se izbegavanje prekomerne konzumacije sirovog povrća i povrća koje sadrži iritirajuća vlakna kao što su kupus, karfiol, prokelj, kiseli kupus, krastavac, rotkvica, kiseljak, beli luk, luk i ljutika“, precizira dijetetičarka.

Najvažnije je da izbegnete frustraciju lišavanjem sebe; najbolje je sve jesti umereno.

Sport kao dopuna ostvarenju ciljeva

Da biste videli rezultate, sport ne treba da bude opcija, već navika. Niko ne bi trebalo da bude svestan da se redovna sportska aktivnost preporučuje za održavanje dobrog zdravlja, a isto važi i za postizanje ciljeva mršavljenja.

Pročitajte i ovo: Pet različitih vrsta keto dijeta

Zaista, čak i ako dijeta ima svoju ulogu, ona ne može sama da eliminiše rizik od skladištenja masti. Sedeći način života sprečava trošenje kalorija, dok se kalorije moraju potrošiti da bi se masti pretvorile u mišiće.

Pročitajte i ovo: Baštovanstvo je podjednako dobro za vas, kao i odlazak u teretanu

Da bismo dugo trajali, neophodno je pronaći disciplinu koja nas čini srećnim. Sve se takođe može svesti na male promene u navikama tako što ćete hodati malo više i favorizovati stepenice, a ne lift.