Da se razumemo, netraženo slanje ovakvih fotografija spada u seksualno uznemiravanje i nema veze što se dešava na netu – danas inboks, sutra mračna ulica. Karakteristika svakog nasilja je da postaje sve ekstremnije kada izostane sankcija.

Očekivano, zakon je i na ovo slep (osim ako niste maloletni!) i, iako svakako treba da prijavite (pošaljite mejl sa skrinšotima i detaljnim opisom šta, gde, kada i kako tužilaštvu za visoko tehnološki kriminal), da to stoji negde zabeleženo, ne gajite velika očekivanja da će biti pravnih sankcija.

Sa druge strane, kako kaže Neposlušna, može biti moralnih sankcija i osuda! Za početak, prijavite profil za seksualno uznemiravanje kako bi bio suspendovan na neko vreme. Zatim sledi obavezno blokiranje lika, ali pre nego to učinite, a imate smisao za humor, možete mu poslati neku ovakvu fotkicu:

Food photo created by 8photo - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Važno je da ne ulazite u priču i fotke šaljete bukwy pred blok! Ove fotke su prigodne za sve uzraste, ali možete pustiti mašti na volju i odgovoriti nekom koja će pošaljiocu podjednako zgaditi dan kao što je vama njegova neuspešna erekcija (hint: STD / seksualno prenosive bolesti i fizičke traume penisa).

Ukoliko imate dovoljno hrabrosti, uradite ovo što je drugarica Mia uradila, jer tako ne samo da šejmujete lika već upozoravate i druge žene. Ovo će ga naljutiti, tako da treba imati to na umu pri proceni bezbednosnih rizika, pogotovo ako overšerujete lične informacije.

Nivo iznad ovoga je da dotičnom odete na profil i njegovoj supruzi i ženskim članovima porodice (ne znam zašto ali u 3 od 4 slučaja su u vezi/braku/imaju decu) prosledite prepisku. Ja bih volela da znam da to radi neko sa kim delim život, te je i ovo čin ženske solidarnosti.

Možete da zaključate DM /inbox kako vam nepoznati ljudi ne bi pisali ali, to što vama neće stići ovakva gadost ne znači da neće nekoj drugoj ženi, te je ovo samo delimično saniranje posledica koje vi konkretno trpite ali ne i rešavanje samog problema koji nas sve pogađa.

Problem je u muškarcima koji misle da imaju pravo da se ovako ponašaju, tako da muškarci, prestanite! A ako ne možete da procenite šta je u redu a šta ne, probajte mama test – ako bi vam bilo neprijatno da mama vidi vaše Don Žuan bravure ili da nju neko tako startuje, pali ste.