Jesenje voće broj jedan bogato je supstancama koje vrlo efikasno deluju na celulit, bore i holesterol!

Zbog svega korisnog što grožđe čini za naš organizam, izdvojili smo deset vrlo valjanih razloga za jedenje grožđa.

Najbolji prijatelj jesenje lepote i nege kože je gospodar vinograda: ne, nije u pitanju boca vina (nažalost), već ono što je u osnovi procesa, grožđe. Zahvaljujući blagotvornom dejstvu na obnovu ćelija, u stvari je grožđe pravi koncentrat lepote koji će izoštriti lepotu i jedrinu vaše kože.

Pročitajte i ovo: Medna dijeta, šta je to i kako ishrana sa medom pomaže u mršavljenju

Pored toga, sve od grožđa možete da iskoristite: ljusku, zrna, pulpu, semenke … ništa ne treba da bacate, svaki delić zrna grožđa obiluje korisnim sastojcima koji su skriveni u svim njegovim delovima.

Pročitajte i ovo: Pripremite se za dijetu – Šta bi trebalo da uradite pre nego što počnete sa dijetom, ako zaista hoćete da deluje

Bez preterivanja i prepuštanja ampeloterapiji (terapija zasnovana na jednostavnoj dijeti sa grožđem, u kojoj se svi obroci postepeno zamjenjuju ovim voćem, sve dok ne dobijete više od kilograma dnevno), bilo bi dobro da pojedemo svakog dana po nekoliko zrnaca grožđa kako bismo za sebe izvukli ono najbolje od njega. Kako iznutra, tako i spolja.

Pročitajte i ovo: Dobre navike u ishrani: Kako da se ne ugojite ako često jedete van kuće

Evo svih prednosti grožđa koje treba da imate na umu kada krenete na pijacu!

Grožđe je bogato antioksidansima

Grožđe, posebno njegova crna varijanta, je veoma koristan koncentrat flavonoida. Ako ih još ne poznajete, dobro bi bilo da se odmah upoznate sa flavonoidima, ne toliko zato što u suprotnom rizikujete da živite u neznanju, već zato što su oni vrlo važni prirodni antioksidanti koje treba da uzimate.

Pročitajte i ovo: Šta da jedete za doručak kako biste ubrzali metabolizam

U stvari, među mnoštvom čuda koja znaju da čine, ometaju stvaranje slobodnih radikala i pomažu u sprečavanju oksidacije lošeg holesterola. Dragi flavonoidi, stvarno je zadovoljstvo upoznati se s vama.

Pročitajte i ovo: Šta da jedete, a da se ne ugojite ako kasno večerate

Zahvaljujući ovom poznanstvu, takođe ćete stegnuti kaiš za nekoliko rupa … nastavite da čitate da biste se uverili u to i otkrili kako.

Grožđe je dobro za srce!

Crno grožđe je, takođe, dobro za srce. Sadrži resveratrol, fenol koji se nalazi na koži (zbog čega je važno jesti čitava zrna) i koji štiti srce.

Pročitajte i ovo: Psihološki trikovi koji mogu da vam pomognu da zavarate glad i zaista smršate

Da li se, takođe, sećate istorije vina koje je dobro za krv? U stvarnosti je to zbog grožđa od koga se pravi vino: gore spomenuti resveratrol čini krv tečnijom i na taj način se izbegava stvaranje vrlo opasnih trombotičnih plakova.

Protiv umora i iscrpljenosti, podiže bolje od kafe!

Ne postoji kafa koja može da se nadmeće sa grozdom grožđa, potvrđuju oni koji više vole zrno ovog voća od hiljadu čudesnih svojstava zrna kafe arabike.

Pročitajte i ovo: Greške u ishrani koje vas goje, a da i ne znate da ih pravite

Crveno grožđe je naročito efikasan lek protiv umora i iscrpljenosti, zahvaljujući visokom sadržaju kvercetina, flavonoida koji daje ogroman energetski podsticaj.

Pozdravite se sa borama ako jedete grožđe!

Koktel antioksidanata sadržan u malom grozdu od vitalnog je značaja za našu lepotu. Iako je za bore to više smrtonosni koktel: svakodnevno i dugotrajno konzumiranje grožđa briše bore više nego bilo koja krema protiv starenja.

Pročitajte i ovo: Šta gluten može da učini vašoj štitastoj žlezdi?

Ukratko: jabuka dnevno odlaže odlazak kod lekara, ali nešto malo grožđa na dan uklanja kozmetičarku ili čak estetskog hirurga iz vaše okoline.

Jača kosti!

Grožđe ima izuzetno blagotvoran i jačajući uticaj na kosti. Zahvaljujući visokom sadržaju Bora, supstance koja optimizuje apsorpciju kalcijuma, pomaže u sprečavanju osteoporoze. Što, takođe, znači belji, svetliji i lepši zubi!

Pročitajte i ovo: Da li su nam potrebni antioksidansi?

Stoga se stomatolog može dodati na listu pored kozmetičara i estetskog hirurga, od kojih se pozdravljate, ako jedete grožđe svakog dana.

Ima veliku zasitnu moć!

Grožđe je u stanju da poveća nivo leptina u krvi, hormona koji mozgu prenosi osećaj sitosti. Zato spakujte grožđe u tašnu (čak i u osušenom obliku ili grožđice) da biste imali pri ruci zdravu užinu koja neće samo da prekine glad, već će je, zapravo, drastično umanjiti.

Pročitajte i ovo: Kako da izlečite predijabetes i dijabetes

San snova za one koji su osuđeni na “neprestanu dijetu”.

Zbogom, zatvoru!

Problemi sa konstipacijom? Grožđe misli i o tome! To bi mogao da bude savršen slogan za reklamu za ovaj prirodni laksativ, s obzirom na to da se grožđe smatra namirnicom koja se prirodno bori protiv konstipacije.

Pročitajte i ovo: Zašto ishrana još uvek nije osnov lečenja?

Visok sadržaj organskih kiselina, šećera i celuloze čini grožđe posebno pogodnim protiv zatvora. Vasa creva će vam biiti zahvalna.

Blagotvorna mešavina vitamina

OK flavonoidi, OK vlakna, OK resveratrol … Ali vitamini?! Očigledno je da se oni, takođe, ne žale! Nivoi vitamina C, K i A u grožđu su vrlo visoki i pomažu u jačanju imunološkog sistema.

Pročitajte i ovo: Šta jesti pre i posle rekreacije za postizanje najboljih rezultata

Vrhunski detoks efekat!

Među brojnim pohvalama koje su obavezne kada govorimo o grožđu, ističe se i njegova detoks moć. Ovo voće ima neverovatna prečišćavajuća i detoksikaciona svojstva koja se mogu pripisati sadržanim antioksidansima.

Pročitajte i ovo: Šta jesti za borbu protiv lošeg raspoloženja kada su dani kratki

Ako generalno svo voće ima veliki pročišćavajući kapacitet, detoks kapacitet koji grožđe ima je mnogo veći od kapaciteta njegovih ostalih kolega. Koristi od toga najviše ima, pre svega, jetra, glavni organ odgovoran za odlaganje “toksičnog otpada”.

Lek posle sporta

Grožđe je posebno pogodno kao međuobrok / užina posle vežbanja jer je savršeno za brzo nadoknađivanje mineralnih soli, vode i posebno šećera izgubljenih nakon sportsko – rekreativnog treninga.

Pročitajte i ovo: Zašto kažemo sutra počinjem sa dijetom, ali to nikada ne uradimo?!

Osim toga, neće poništiti napore onih koji treniraju da bi povećali mišićnu masu i izgubili masnoću: iako sadrži šećere, grožđe će se zauvek smatrati vašim najboljim prijateljem kada sledite nisko kalorijsku dijetu.

Pročitajte i ovo: Ukoliko morate da uzimate antibiotike, vodite računa o sledećem

Ipak, ne preterujte, šaka grožđa dnevno je optimalna mera. Međutim, ako ste u insulinskoj rezistenciji, okanite ga se.

Učinite grožđe svojim prijateljem i ono vas nikada neće izneveriti.