Zaboravite sve što ste ikada čuli o privlačenju suprotnosti – u krevetu je mnogo korisnije da partneri budu sličnih sklonosti, stava je Trejsi Koks, čuvena seks edukatorka. Ne morate se složiti samo o učestalosti, vrsta seksa koju oboje želite je gotovo ključna.

Neusklađene seksualne ličnosti jedan je od najčešćih problema kojima se bave seksualni terapeuti – onaj koji na kraju može uništiti i najbolju vezu.

Problem je u tome što nije lako odmah uočiti seksualnu ličnost vašeg partnera u ranoj fazi veze.

Novina i čin zaljubljivanja podstiču seksualni nagon kod osoba sa niskim libidom i čine odvažnijim ljubavnike koji vole rutinu. U međuvremenu, tražitelj uzbuđenja je zadovoljan ‘običnim’ seksom jer ima visok nivo ljubavnih hormona.

Tek kada hormoni nestanu, dobijate pravu sliku o tome kakav je prirodni seksualni nagon i ličnost vašeg partnera.

Terapeuti sada misle da je saznanje šta suštinski pokreće vas i vašeg partnera u seksualnim odnosima vitalni ključ za dugoročno održavanje stvari.

Pročitajte i ovo: Kako da imate seks svaki dan po ceo dan

Australijski seksualni terapeut dr Sandra Pertot identifikovala je ne manje od 10 tipova libida ili „seksualnih ličnosti“.

Pronađite svoj tip, identifikujte svoje partnere i imaćete jedinstven uvid u vrstu seksa koja vam je potrebna da biste dugoročno seksualno interesovali jedno drugo.

# Senzualan

Seks je izraz ljubavi.

Emocionalna intimnost je važnija od seksualnog učinka.

Pročitajte i ovo: TABU SEKS: Zašto nas perverzne stvari toliko uzbuđuju

Savršen seksualni potez: usporite sve, fokusirajte se na dodir i milovanje, birajte položaje licem u lice. Održavajte kontakt očima tokom cele sesije, uključujući i dok oboje doživljavate orgazam.

# Erotičan

Seks mora biti intenzivan i požudan. Skroman „običan“ seks je u redu, ali ga treba naglasiti vanrednim seansama.

Savršen seksualni potez: Raznolikost je najvažnija, pa promenite bar jednu stvar svaki put kada imate seks (gde, kako, doba dana), smenjujte brze s dugim sesijama, pokušajte sa igrom uloga.

Pročitajte i ovo: Kakav je osećaj kada partnerku ne možete da dovedete do orgazma? Šta kaže ONA, a šta kaže ON

Pošaljite poruku prvom redu fantazije, navedite ih da ga nastave tako što ćete poslati poruku nazad u drugi red, a zatim nastavite da idete tamo-amo. To je podmukao način da saznamo šta bi zaista voleli da rade u krevetu jer mi pokrećemo fantaziju u pravcu u kom želimo.

Love photo created by freepik - www.freepik.com
Foto Freepik.com

# Zavisan

Seks se koristi kao oslobađanje od stresa i postajete uznemireni ako vam ga uskrate. To je pretežno muški tip ličnosti i ponekad je povezan sa ljudima koji koriste masturbaciju kao način da se izbore sa besom i drugim negativnim emocijama.

Pročitajte i ovo: Sve što muškarci rade u krevetu a žene ne podnose

Savršen seksualni potez: Ovo je jedan od najmanje poželjnih tipova za koje se partner obično oseća iskorišćenim.

Terapija izuzetno pomaže: isto tako i podsticanje da zamene seks drugim načinom  oslobađanja od stresa, poput vežbanja. Postavite seksualna pravila i jasno stavite do znanja da očekujete da će ih se pridržavati. Steći ćete i kontrolu i poštovanje.

# Reaktivan

Seks je davanje, a ne primanje. Može se zasnivati na niskom seksualnom nagonu ili morate da vidite svog partnera uzbuđenog da biste i sami postali uzbuđeni.

Pročitajte i ovo: Deset laži koje (skoro) svi izgovaramo o seksu

Savršen seksualni potez: Ohrabrite ih da uživaju u obe uloge tako što ćete ih naterati da pristanu na nekoliko petominutnih rafala „samo vi“ svake sesije, kada se fokusirate na to da im pružite zadovoljstvo.

Igre vezivanja dobro funkcionišu jer su primorani da popuštaju i uzimaju.

# Privilegovan

Seks je vaše pravo. Malo razumete seksualne potrebe vašeg partnera – ili čak svoje sopstvene – samo verujete da ste „dužni“ za određenu količinu i vrstu seksa.

Pročitajte i ovo: Morate da popijete malo alkohola (ili malo više) da biste se opustili i uživali u seksu? Evo u čemu je problem i kako da ga rešite

Savršen seksualni potez: Ne postoji. Ako ste ovo vi ili vaš partner, toplo bih vam preporučila da to rešite sa svojim terapeutom.

Woman photo created by gpointstudio - www.freepik.com
Foto by gpointstudio – www.freepik.com

#Zavisnik

Seks je nešto što smatrate tako privlačnim, da je teško upravljati njime. Kontroliše vas, a ne obrnuto i skloni ste varanju.

Savršen seksualni potez: Budite precizni u pogledu vernosti (možda biste odobrili pornografiju, ali ne i seks preko veb kamere, na primer) i usmerite njihovu energiju i entuzijazam u druge strasti.

Pročitajte i ovo: Kako da vaša veza traje (radeći suprotno od zvezda)

Često pravite seksualne sesije veličine zalogaja (na kašičicu), a ne svakodnevne seks maratone i uverite se da je njihova tehnika savršena za vas, tako da nivo uživanja bude što veći.

People photo created by Racool_studio - www.freepik.com
Foto by Racool_studio – www.freepik.com

# Anksiozan

Seks je zabrinjavajući. Osećate se pod pritiskom kada treba da se upustite u seksualni odnos i brinete se da ste neadekvatni.

Savršen seksualni potez: Navedite ih da pričaju o tome odakle potiče anksioznost. Roditelji koji su seks videli kao nešto prljavo? Bivši koji im je spuštao?

Pročitajte i ovo: SEKSUALNI BONTON: Ovi fini maniri u krevetu garantovano će impresionirati vašeg partnera

Razgovarajte o tome i obaspite ih seksualnim komplimentima. Preduzmite bebine korake kada uvedete bilo šta novo: ovaj tip neće ceniti seksualna iznenađenja!

Love photo created by standret - www.freepik.com
Foto by standret – www.freepik.com

# Nezainteresovan

Seks pruža malo zadovoljstva i retko ga želite. To može biti rezultat uznemirujućeg, traumatičnog seksa koji je ugušio svaku prirodnu želju.

Savršen seksualni potez: Razgovarajte o svim prošlim traumama i pratite nešto poput programa Fokus na senzaciju da biste probudili želju.

Pročitajte i ovo: Kako (i kada) nastaviti sa seksom posle neverstva

Ovo uključuje rad kroz različite faze u kojima se dodirujete neseksualno, a zatim seksualno, dajući povratnu informaciju za svaki dodir na svakom delu vašeg tela.

# Odvojen

Seks je dobar, ali vas ometa konkurentna aktivnost. Posao, pritisak, problemi znače da se emocionalno povlačite od partnera i seksa.

Pročitajte i ovo: Zašto moj partner i dalje masturbira solo: Da li je to loš znak?

Savršen seksualni potez: Organizovanje „sastanaka za seks“ dobro funkcioniše za ovu vrstu, kao i bavljenje senzualnim stvarima pre seksa da biste ih fokusirali. Osmislite najmanje dve nove ideje svakog meseca o stvarima koje biste želeli da isprobate.

Što više napora uložite, veća je verovatnoća da ćete ih odvući od drugih ometanja. Svakodnevni, rutinski seks to neće smanjiti.

Food photo created by drobotdean - www.freepik.com
Foto by drobotdean – www.freepik.com

# Kompulsivan

Seks je dobar samo ako sledite određeni ritual. Fetišisti mogu pasti u ovaj tip. To je sebičan seks koji ima malo veze sa vašim partnerom.

Pročitajte i ovo: TAJNE ŽENSKOG ORGAZMA: Kako da pojačate orgazam (u 11 koraka) 

Savršen seksualni potez: Neki parovi prihvataju ritual ako je prihvatljiv, drugi pokušavaju terapiju (koja funkcioniše samo ako osoba sa fetišom želi da ga se reši).