Delimo dva puta po dve karte za monodramu Odbrana gospođe Klito Mestres, u režiji Dragane Varagić, a po delu Montserrat Roig, koja se igra na sceni Bitef teatra, u sredu, 27. aprila, u 20 sati.

Sve što treba da uradite je da pošaljete mail na adresu redakcije sitoireseto.inbox@gmail.com.

Iza dve prave i jedne virtuelne pozorišne zavese, dve gospođe Klito Mestres, glumice, jedna na videu, a jedna na sceni, vežbaju jednu ulogu Klitemnestru na dva jezika. Udružiće se da izbrišu granice između života i pozorišta.

Plakat Odbrana gospođe Klito Mestres

Monodrama katalonskog pisca Monserate Rođ (Montserrate Roig): Odbrana gospođe Klito Mestres, biće premijerno izvedena u sredu, 16. decembra, na sceni Bitef teatra.

Reč je o metaforičnoj adaptaciji drame o tragičnoj antičkoj grčkoj kraljici, odnosno o savremenoj priči o glumici koja, pripremajući se za ulogu Klito Mestres, prevazilazi tragedije sopstvenog života.

Posebno je zanimljivo da se ovom monodramom na beogradsku pozorišnuu scenu vraća glumica Dragana Varagić, nakon dugogodišnjeg rada i života u inostranstvu.

Za razliku od ranije, Dragana Varagić je ovu postavku sama i režirala, kreirajući dve strane jednog lika – na sceni i video-projekcijom, prevazilazeći granice fikcije i realnosti za ulogu Klito Mestres. Dragana je pre jedne decenije nominovana za najveću torontsku pozorišnu nagradu Dora.

Draganina glumačka ostvarenja u Kanadi uključuju uloge u predstavama: Have I None (April Productions), Not My Story (April Productions / Artword), Biography: A Game (Atrium Theatre / Artword), The Vindication of Senyora Clito Mestres (April Productions), Daughters of Sheherzad (Modern Times Stage Company),The Witch of Edmonton, Scenes From and Execution, and To Damascus (EST), Pauline and Turgenev (GCTC), The Catalan Plays (Persephone Theatre), i Kindertransport (Persephone / WJT).

Kao prvakinja Narodnog pozorišta u Beogradu igrala je glavne uloge kako u klasičnom tako i u modernom repertoaru: Natašu Rostovu (Rat i mir), Juliju (Romeo i Julija), Ledi Janu (Ričard III); Helenu Čarls (Osvrni se u gnevu), Elizabetu Proktor  (Veštice iz Salema) i dr. Glumila je u dramama: Sestre, Soliter, Čaj u pet…, u TV serijama: Svetozar Marković, Vuk Karadžić, Aleksa Šantić, Priče iz fabrike, Banjica… i filmovima: Progon, Veliki transport, Varljivo leto itd.

Režirala je: kanadsko-crnogorsku koprodukciju The Penelopiad za festival Purgatorije, Not My Story (Toronto Artword Theatre), Snow-White and Her 7–8 Helpers (Solar Stage). Kao gostujući reditelj režirala je diplomske predstave: Dantes Divinus (Dalhousie University), Princess T. (Centre for Graduate Studies of Drama, University of Toronto) i The Last Days of Judas Iscariot (Great Hall Uiversity of Ottawa).

Predavala je glumu na Dalhousie University i University of Windsor. Prošle godine je, kao gostujući profesor i reditelj na University of Ottawa, režirala diplomsku predstavu, predavala glumu i bila mentor na master studijama iz režije. Upravo se vratila iz Poljske, gde je predavala na prestižnoj Nacionalnoj pozorišnoj i filmskoj akademiji u Lođu / National Film and Theatre School in Lodz. Trenutno je vanredna profesorka glume na Akademiji umetnosti u Beogradu.

Dobitnica je dve Godišnje nagrade Narodnog pozorišta za najbolju ulogu sezone, Nagrade za najbolju glumicu na festivalu Ljubiša Jovanović, Nagrade za epizodu na Sterijinom Pozorju, Nagrade za najbolju ulogu UDUS-a,  a u Torontu je za ulogu gospođe Klito Mestres nominovana za najveću glumačku nagradu Dora.