Sistem organa za varenje sadrži više receptora, kao što je adrenalin, nego sam nervni sistem. Zato stres izaziva različite probleme u sistemu organa za varenje.

Suzana Miletić, viši fizioterapeut&sertifikovani limfoterapeut, Liderna
Suzana Miletić, viši fizioterapeut&sertifikovani limfoterapeut, Liderna

Kao što respiratorni sistem preko krvi snabdeva ćelije kiseonikom, tako digestivni sistem preko krvi snabdeva ćelije hranljivim materijama.

Hrana koju unesemo razlaže se u crevima u nizu hemijskih reakcija koje omogućavaju da hranljive materije i menerali uđu u krvotok i dopreme se do svih ćelija organizma.

Pravilno varenje ne zavisi od hrane koju unosimo, već i od mišića koji učestvuju u procesu varenja (mišići koji guraju hranu kroz creva). Ako ste pod stresom, smanjuje se rad tih mišića, pa telo proizvodi manje ili više enzima koji su odgovorni za pretvaranje hrane u energiju.

Takođe, dolazi do poremećaja cirkulacije, krv se povlači iz unutrašnjih organa i nastaju digestivni problemi.

Neka oboljenja organa za varenje predstavljaju indikaciju za primenu masaže, a to su opstipacija, dijarea, dispeptični poremećaji, enteroptoza, neuralgija pleksusa solarisa.

Masažom jačamo mišić trbušnog zida, jer kod mlitavog trbušnog zida creva nemaju dobar oslonac i može doći do pojave enteroptoze (spuštena sreva) pa je i pražnjenje creva nepotpuno.

Kod opstipacije, lenjih creva, masažom pojačavamo kontrakcije crevnih mišića, njihov tonus, aktivira se pleksus solaris i povećava se sekretorna funkcija crevnih žlezda, jetre i pankreasa.

Masaža pomaže da se uspostavi pravilan ritam funkcionisanja organa za varenje.