Sistem organa za varenje sadrži više receptora, kao što je adrenalin, nego sam nervni sistem. Zato stres izaziva različite probleme u sistemu organa za varenje.

Suzana Miletić, viši fizioterapeut&sertifikovani limfoterapeut, Liderna
Suzana Miletić, viši fizioterapeut&sertifikovani limfoterapeut, Liderna

Kao što respiratorni sistem preko krvi snabdeva ćelije kiseonikom, tako digestivni sistem preko krvi snabdeva ćelije hranljivim materijama.

Hrana koju unesemo razlaže se u crevima u nizu hemijskih reakcija koje omogućavaju da hranljive materije i menerali uđu u krvotok i dopreme se do svih ćelija organizma.

Pravilno varenje ne zavisi od hrane koju unosimo, već i od mišića koji učestvuju u procesu varenja (mišići koji guraju hranu kroz creva). Ako ste pod stresom, smanjuje se rad tih mišića, pa telo proizvodi manje ili više enzima koji su odgovorni za pretvaranje hrane u energiju.

Takođe, dolazi do poremećaja cirkulacije, krv se povlači iz unutrašnjih organa i nastaju digestivni problemi.

Neka oboljenja organa za varenje predstavljaju indikaciju za primenu masaže, a to su opstipacija, dijarea, dispeptični poremećaji, enteroptoza, neuralgija pleksusa solarisa.

Masažom jačamo mišić trbušnog zida, jer kod mlitavog trbušnog zida creva nemaju dobar oslonac i može doći do pojave enteroptoze (spuštena sreva) pa je i pražnjenje creva nepotpuno.

Kod opstipacije, lenjih creva, masažom pojačavamo kontrakcije crevnih mišića, njihov tonus, aktivira se pleksus solaris i povećava se sekretorna funkcija crevnih žlezda, jetre i pankreasa.

Masaža pomaže da se uspostavi pravilan ritam funkcionisanja organa za varenje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.