Budite srećni i zadovoljni!

Uloga hormona je vrlo značajna. Oni regulišu i održavaju metabolizam i normalno funkcionisanje organa. Vrše kontrolu i obezbjeđuju rast i razvoj različitih tkiva, organa i celokupnog organizma.
Usled  hormonalnog disbalansa dolazi do povećanog ili smanjenog lučenja hormona, što dovodi do niz promene u hemijskim reakcijama koje remete metabolizam i tako izazivaju razne poremećaje i bolesti.
 
Bez protoka hormona, naši mišići se ne bi obnavljali nakon vežbanja, ćelije ne bi apsorbovale hranljive materije, pa ni kiseonik ne bi mogao da putuje kroz naše telo.
 
Znamo da je stres jedan od pratećih problema današnjice od koga patimo gotovo svi, ujedno je uzrok mnogih zdravstvenih problema i bolesti u kojima prednjače bolesti hormonalnog sistema. Zato je masaža preventivna metoda protiv nakupljanja stresa i najlakši put za postizanje opuštanja i očuvanja zdravlja.
 

[quote_center]Za suočavanje sa stresnim situacijama odgovorni su hormoni nadbubrežne žlezde, adrenalin i kortizol, a upravo je njihova ravnoteža ključna za pripremu tela na opasnosti.[/quote_center]

 

Kada ste izloženi stresu, žlezde luče adrenalin usled čega srce počinje brže da kuca, krvni pritisak se povećava i dolazi do navale krvi od unutrašnjih organa ka ekstremitetima što dovodi do stanja povišene budnosti. Za ovaj hormon vezana je reakcija ,,bori se ili beži.“ Ali ako se povećano luči ovaj hormon može loše da utiče na zdravlje.
Prenatrpani rokovnik, porodična svađa, svakodnevni problemi takođe izazivaju stres, zbog čega nadbubrežne žlezde luče još više kortizola, hormon koji nam pomaže da i u stanju stresa normalno funkcionišemo. Ukoliko stres predugo traje, povećano lučenje kortizola može da uzrokuje anksioznost, hronični zamor, gojaznost, depresiju, oslabljeno pamćenje, srčane bolesti, nastaje pad imunološkog sistema, smanjuje se kvalitet vezivnog tkiva, a tonus kože slabi. 
 
Receptori u koži šalju signale mozgu koji potstiču lučenje endorfina, hormona sreće i dobrog raspoloženja. Upravo zato  masaža snažno deluje na nervni sistem, jer smiruje nervozu i smanjuje nivo stresnih hormona u organizmu.
 
Masažom se može smanjiti nivo stresa nakon nekoliko nedelja masaže. Potrebno je dve do tri masaže nedeljno. Tada nivo kortizola se smanji za gotovo jednu trećinu u proseku, kaže studija na University of Miami School of Medicine.
 
Dokazano je da masaža utiče na smanjenje lučenja hormona nadbubrežnih žlezda i pomaže im da se vrate na normalan nivo lučenja. To znači, da masaža sprečava mogućnost iscrpljivanja ovih žlezda, koje u tom slučaju ne bi mogle da luče hormone u kritičnim situacijama, kada je zaista potrebno.
 
Masaža se više ne smatra luksuzom, već terapijom za razne tegobe. Ako nikada niste bili na masaži, krajnje je vreme da odete.
Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.