Kako birati odeću?

Tvoj stil oblačenja i izbor odeće i obuće je način na koji biraš da predstaviš sebe okolini i javnosti. Možeš da odabereš da se predstaviš kao sledbenik modnih trendova, takođe.

Danijela Stojanović, klinički psiholog i psihoterapeut, PS Kontrapunkt

Ali, neka to bude TVOJ izbor. Ne dozvoli da ti drugi govore kako treba da izgledaš i šta da oblačiš. Oni ne mogu znati bolje od tebe kako ti želiš da se predstaviš. Cela predstava je potrebna zato što, pored našeg intimnog i privatnog “Ja”, imamo i javno “Ja”.

Kako uštedeti vreme i novac?

Ako želiš da budeš duhovit, ne troši vreme na smišljanje šala (ovo obično rade muškarci). Da bi bio duhovit, potrebno je da budeš inteligentan. Dakle, neguj svoju inteligenciju.

Ako želiš da imaš lepe nokte, ne troši novac na veštačke nokte i manikir (ovo obično rade žene). Da bi imala lepe nokte, potrebno je da imaš lepe ruke. Ruke su lepe kada su pametne. Ruke su pametne kad umeju da rade prave stvari u pravo vreme. Prave stvari su one koje su dobre. Dakle, neguj svoje srce.

Photo by Zoran Zonde Stojanovski on Unsplash

Kako izgledati lepo?

Neka ti se na licu vidi svako osećanje. To neće dovesti do stvaranja bora, već suprotno. Osećanja su prolaznog karaktera, a bore nastaju ako stalno iznova ne izražavaš neko osećanje. Pogledaj u ogledalo, i, ako imaš neke bore, vidi šta ti one govore, koje to osećanje ne dozvoljavaš sebi da zaista osetiš ili izraziš.

Kad (ako) primetiš neku izraženu boru, ne bori se protiv nje. Pokušaj da je pojačaš, da bude još izraženija. Istovremeno, prati kako se osećaš. Primetićeš da se pojavljuju razna osećanja. Kreći se kroz njih slojevito, kao da roniš prema dubini. Doći ćeš do osećanja koje je sama suština te bore. Što više budeš osećao to osećanje, bora će biti manje izražena. Ne pokušavaj da ublažiš bore kremama, botoksom, plastičnom hirurgijom, pre nego što čuješ njihovu priču. Ne oduzimaj im smisao, ne oglušuj se o njihovu poruku.

Kako rešiti problem bora na čelu, ako, ipak, u nekim prilikama poželiš da se ne vide?

Ako si žena, pustiš šiške do nosa.

Ako si muškarac, i to ćelav, pustiš obrve i češljaš ih prema čelu.