Kada se dete rodi, potpuno zavisi od okoline, prvenstveno, majke. Dete sa majkom čini jednu celinu. Ovo je simbiotska veza. Dete u početku nije psihološki zavisno od majke, već samo fizički, ali vremenom to postaje.

Danijela Stojanović, klinički psiholog i psihoterapeut, PS Kontrapunkt
Danijela Stojanović, klinički psiholog i psihoterapeut, PS Kontrapunkt

Ovo je primarni narcizam – za dete ne postoji ništa i niko drugi osim njega, povezanog sa majkom, od koje nema osećaj razdvojenosti.

Pročitajte i ovo: Skrivena lica depresije – nasmejana depresija

Razvoj ličnosti ide tako da dete preko majke introjektuje, unosi u sebe, ono što dolazi iz spoljašnjeg sveta. Tako izgrađuje svoju ličnost. Kako sazreva, oko 2-3 godine života, pošto je izgradilo osećanje osnovne sigurnosti, počinje da se upušta u nešto novo i da se odvaja od majke.

Pročitajte i ovo: Gde da nađem lek kad srce zaboli

Šta ovde može da bude problematično?

Odgovor je – majka.

Ako je majka psihološki nezrela, depresivna, nesigurna, ona može teško podneti ovu potrebu deteta za odvajanjem. Dete u svojim istraživanjima i otkrovenjima onoga što nije ono, već okolina, kreće iz pozicije u kojoj mu je potrebna podrška majke.

Pročitajte i ovo: Sloboda u vezi i zašto je brkaš sa narcisoidnošću

Potrebno mu je da uz njenu pomoć obradi ono što je percipiralo. Da ispita to, nešto usvoji i asimiluje, a nešto odbaci. Ako majka nije spremna za odvajanje deteta od sebe iz svojih ličnih razloga, ona će jako teško podnositi ovaj proces. Umesto da dete ohrabri i pomogne mu, ona će ga prezaštićivati i svaki njegov pokušaj upuštanja u novo i nepoznato primati kao neki vid izdaje i razloga za strah.

Pročitajte i ovo: Tranfer i kontratransfer

Ovo kod deteta dovodi do zastoja u razvoju. Da bi izgradilo svoj identitet, šta je ono što je njegovo “ja”, potrebno mu je da iskusi šta je ono što nije njegovo “ja”.

Pročitajte i ovo: Kako muškarci manipulišu ženama

Foto Christopher Campbell
Foto Christopher Campbell

Ovo postiže kroz kontakte sa okolinom. Ako se majka plaši ovoga, dete će početi da izbegava novo i nepoznato. Ono će početi da se usredsređuje na odnos sa majkom, odnosno, na sebe.

Pročitajte i ovo: Da li ja imam pravo na sreću?

Šta se onda dalje dešava sa detetom?

Umesto da obogaćuje i izgrađuje svoju ličnost, ono ostaje zarobljeno u jednom svetu u kome nema mesta za drugog. Ovo je sekundarni narcizam – narcisoidna osoba je svesna samo, ili bar pretežno, sebe i svojih potreba i želja.

Pročitajte i ovo: Kako prevazići preljubu

Po čemu je ovo problematično?

Oni delovi ličnosti koji su trebali da se izgrade kroz kontakte sa drugima su veoma osiromašeni ili ne postoje. Narcisoidna osoba je svesna samo svojih potreba i želja, nema saosećenja za druge i empatije, jer ne može da se odmakne od sebe i svog ugla gledanja.

Pročitajte i ovo: Kako narodnjaci utiču na potisnute emocije

Ako joj nešto nije po volji, oseća se frustrirano, jer ne može da razdvoji svoju ličnost od ponašanja. Potrebne su joj stalne potvrde od strane okoline i izrazi divljenja, da bi imala osećanje da postoji. Njeno ponašanje je usmereno na dobijanje pohvala i odobravanja drugih. Izgrađuje jednu lažnu sliku sebe i poistovećuje se sa njom.

Pročitajte i ovo: Kako karmičke navike utiču na ljubavni život

Narcisoidna osoba naizgled može delovati srećno, ali nije tako. Bar ne uvek. Ukoliko se duže vreme oseća frustrirano jer ne ide sve po njenom ili jer ne dobija dovoljno izraza pažnje i divljenja, počeće da gaji pesimistički pogled na svet i zapašće u depresiju.

Pročitajte i ovo: Ljubavni trougao sa prijateljem ili prijateljicom

Odnosi sa okolinom narcisoidne osobe ne mogu biti autentični, jer nisu zasnovani na Ja-Ti odnosu, već na odnosu Ja-Ja.

Pročitajte i ovo: Šta da radiš kad sretneš ljubav svog života u pogrešno vreme

Život i svet su u ovom slučaju jedno poprilično samotno mesto. Za razliku od primarnog narcizma na početku života, koji je potreban i neizbežan, sekundarni narcizam ne vodi osećanju povezanosti i ljubavi, već osećanju usamljenosti i praznine.

Pročitajte i ovo: Toksični odnos i njegovi pokazatelji

Kroz psihoterapiju se radi na završavanju nedovršenih razvojnih zadataka. Narcisoidnoj osobi treba  omogućiti da ponovo doživi sebe – omogućiti joj, kroz prihvatajući odnos, da nauči i dozvoli sebi da oseća i da u sebi stvori prostor i za druge.