Kada sebi postavimo neki cilj, koji nam je značajan, osetimo želju i da ga ostvarimo. Ako uspemo u tome, osećamo sreću.

Mi smo ti koji postavljamo cilj, koji ga procenjujemo kao značajan. Mi smo ti koji osećamo sreću. U tom smislu, niko ne može da nas učini srećnim. Naše osećanje sreće može biti povezano sa drugim osobama, ali nisu oni ti koji reaguju osećanjem sreće na nešto, već mi.

Danijela Stojanović, klinički psiholog i psihoterapeut, PS Kontrapunkt

Nekada može biti problematična situacija kada nekoj svojoj želji dajemo prioritet, ona nam je “glavna” želja. Ključ za našu sreću je njeno ostvarenje. U poređenju sa njom, sve ostalo što možemo učiniti za sebe nam se čini nevažnim.

Pročitajte i ovo: Strast kao (ne)prijatelj partnerske ljubavi

Rečnikom geštalt terapije, ona nam je figura, a sve ostalo pozadina. Zato pokušavamo da nađemo načine da promenimo situaciju u svoju korist.

Pročitajte i ovo: Kako da znate da ste u vezi sa hroničnim preljubnikom

Ali šta kad je očito da situaciju ne možemo promeniti, bilo trenutno, ili čak, najverovatnije, nikad?

Photo by sept commercial on Unsplash

Možda zvuči čudno, ali lakše je kad uvidimo da neku svoju želju ne možemo nikako i nikada ostvariti. Onda nam je teško, ali možemo da se pomirimo sa time. Kada ne možemo da promenimo situaciju i ne želimo da se pomirimo sa time, frustracija postaje izraženija.

Pročitajte i ovo: Zašto su visoko inteligentni ljudi često nesrećni?

Šta možemo učiniti u ovakvim situacijama?

Svako od nas ima u svom životu nešto povodom čega ne može ništa da uradi. Ako smo iskreni prema sebi, možemo da uvidimo šta je to u našem životu povodom čega ne možemo da preduzmemo ništa. Tek kada to utvrdimo, dozvolićemo sebi da jednostavno budemo sa tim neprijatnim osećanjem, i to upravo zato što nam je jasno da ne možemo da uradimo ništa da sebi olakšamo.

Pročitajte i ovo: Doviđenja prošlosti, dobar dan živote

Photo by Tyler Nix on Unsplash

Ako možemo da preduzmemo neku akciju i ostvarimo ono što želimo, možemo to i učiniti. Ono što nam može teško pasti je nemogućnost da se želja odmah ostvari.

Pročitajte i ovo: Senka u seksualnosti

Ostvarenje želje je posledica nečega što sada preduzimamo ili ne preduzimamo. Ono je samo posledica. Uzrok je ono što sada dešavamo sebi.

Pročitajte i ovo: Skrivena lica depresije – nasmejana depresija

Svesnost o vlastitim potrebama i željama nam omogućava da činimo upravo ono što će za posledicu imati ostvarenje želje. Kada u svakom trenutku činimo najbolje što možemo, shvatamo da je besmisleno pokretati nešto na silu, kao što je besmisleno i da pokušavamo da zaustavimo nešto što je već pokrenuto.