U ovim prazničnim danima, postajemo svesniji nekih značajnih odnosa. Prijateljstvo je jedan od njih.

Nekada nam se učini da postoji trend hlađenja ljudskih odnosa i da se prijatelja setimo samo u nekim situacijama, ali da smo često ostavljeni na “cedilu”.

Danijela Stojanović, klinički psiholog i psihoterapeut, PS Kontrapunkt

Ali, zašto?

Da li je došao trenutak u našem razvoju da se zapitamo o značenju važnosti takvih trenutaka? Trenutaka kada smo ostavljeni sami sa sobom, na “cedilu”.

Pročitajte i ovo: Kada ne treba da izgovoriš – volim te!

To su, u stvari, momenti u kojima se suočavamo sa nekim osećanjima koja su nam jako neprijatna. Glavni problem je to što smo ih celog života izbegavali, tako da nam sada izgledaju potpuno nepoznata i strana. A sve ono što je nepoznato i strano deluje zastrašujuce i opasno. Kada malo bolje razmislimo, svaka “izdaja” među prijateljima na ovaj ili onaj način vodi do takvih trenutaka. To može biti manje ili više očigledno. Ali sve ono što najviše zameramo svojim prijateljima je što u nekim situacijama nisu tu da nas zaštite od naših osećanja.

Pročitajte i ovo: Bliskost i optimalna distanca u odnosu – kako da pronađemo pravu meru?

Interesantno je za psihologe kako emocionalni razvoj čoveka utiče na njegov odnos sa ostalim ljudima, pa tako i sa prijateljima.

Kako smo sve svesniji svojih osećanja, tako smo sve manje skloni da pravimo dramu oko toga šta naši prijatelji rade ili ne rade, a onda smo i sve manje spremni da slušamo njihove drame. To je ono čega u našim prijateljstvima ima sve manje i manje.

Pročitajte i ovo: Ženina dominacija u partnerskom odnosu – kada je žena glavna u braku

Pitanje je čega ima sve više i više, ili drugim rečima, koja je nova vizija prijateljstva, šta to znači biti prijatelj?

Tu se opet vraćamo na početak priče, i to ne slučajno. Ključna reč je novi početak. Pretpostavljam da je svako od nas pozvan da da odgovor na ovo pitanje, šta je to prijateljstvo.

Pročitajte i ovo: Život na granici dobra i zla – kako i zašto povređeni ljudi povređuju dalje druge

Ono što geštalt psihologija uvek preporučuje je eksperiment. Sve možemo da probamo.

Nijedan oblik prijateljstva nije nedozvoljen. I druga stvar, ne manje važna, kad god se pojavi neki problem, možemo da zastanemo i da osetimo. Da udahnemo duboko i da osetimo. Šta da osetimo? Šta god. Svako osećanje je dobrodošlo. Iz svega možemo nešto da naučimo. I ono što može da bude posebno interesantno – da obratimo pažnju na to kako takvi momenti (kada zastanemo i osetimo), utiču na dalji tok komunikacije.

Sve promene su dobrodošle. Posmatrajmo ih znatiželjno, bez prosuđivanja. Zato što sve ono što se u početku može činiti kao negativna promena veoma brzo se može, ako jednostavno budemo sa time, pokazati u pravom svetlu. Ako sa znatiželjom posmatramo život i sve promene u njemu, sve više sagledavamo širu sliku.

Pročitajte i ovo: Zašto više ne možemo bez Instagrama? Psihologija ima objašnjenje!

To isto važi i za prijateljstvo. Ako sagledamo širu sliku, shvatamo da svaka dozvola da osetimo dodaje jednu novu dubinu našim odnosima. To je ono što je čarolija života. Sve ono što nam na prvi pogled izgleda loše ili negativno, ako jednostavno budemo sa time, bićemo u stanju da ga sagledamo iz novog ugla.