U geštalt psihoterapiji na čoveka se gleda kao na jedinstvenu celinu koju on čini sa svojim okruženjem, sa sredinom, i sa kojom se nalazi u dinamičkoj interakciji.

Bilo koja promena u njoj na neki način utiče na nas, i obrnuto.

Danijela Stojanović, klinički psiholog i psihoterapeut, PS Kontrapunkt

Posedujemo kapacitete za kreativno prilagođavanje sredini na optimalan način (organizmička samoregulacija).

Svaki oblik našeg ponašanja je pokušaj što boljeg prilagođavanja. Ono što se naziva neurozom je, takođe, naš poseban pokušaj kreativnog prilagođavanja kada ne nailazimo na dovoljno podrške iz sredine.

Zato se u geštalt terapiji ne radi na tome da se otklone neki “simptomi”, već da se klijentu omogući da eksperimentiše, istražuje, nalazi nova rešenja kada stara nisu od koristi i kreativno se prilagođava. Ne možemo dobiti ništa novo ako radimo ono što uvek radimo – dobićemo ono što uvek i dobijamo. Zato je potrebno da rizikujemo malo, prihvatimo neizvesnost kao deo života koji nam omogućava promenu.

Photo by Redd Angelo on Unsplash

Putovanja mogu biti dobar način da omogućimo sebi otkrivanje svojih unutrašnjih resursa, dolaženje u kontakt sa nekim aspektima sebe kojih nismo bili svesni, a koji nam mogu dati nov pristup životu i udahnuti svežinu i kreativnost u njega.

Promena okruženja, daljine, novi ljudi, mogućnost avanture, nečeg novog, omogućava nam i kontakt sa dragocenim delom sebe – sa našim unutrašnjim detetom, kome je urođena spontana kreativnost, radost i stvaralaštvo. Povezivanje sa ovim delom naše ličnosti vodi ka tome da postajemo izvorniji, autentičniji, spontano zaigrani sa drugim ljudima, kao i da sve više opažamo koliko smo svi mi povezani u životnom polju. Dobrobit je jedan pozadinski osećaj mira, nevinosti i povezanosti sa sveukupnim životom.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.