U kundalini jogi žena predstavlja Mesec, Mesečevu energiju, a muškarac Sunčevu energiju.

U astrologiji, Mesec predstavlja majku, ženu, maštovitost, dobrotu ljudske duše, plemenitost osećanja, sposobnost sažaljenja, saosećanja, ali donosi i melanholiju, tihu, neobjašnjivu tugu koja ponekad dođe pa nestane, kada i kako joj se hoće.

Danica Cvetković, sertifikovana učiteljica kundalini joge, Kundalini klub Beograd
Foto Dejan Cvetković

Svi mi osećamo da kada je to prelepo nebesko telo u punoj svetlosti nešto neobjašnjivo dešava se u našim dušama. Nekad smo opčinjeni lepotom Meseca, a nekad nemamo mira, naša energija pršti na sve strane.

Sigurno znate da su muškarci generalno stabilniji u svojim osećanjima od nas žena. Yogi Bhajan, master kundalini joge, govorio j da je žena Mesec. Raste i opada. Da sve na žemlji raste zahvaljujući Mesecu, da sve sazreva zahvaljujući Suncu. I da sve postoji zahvaljujući kombinaciji i harmoniji polariteta muškarca i žene, Sunca i Meseca.

Žene su Mesečeva bića.

Koliko često vam se desilo da sedite tužni i neraspoloženi i nešto vas odjednom prodrma, ustanete, nasmešite se i izletite napolje u šetnju uživajući u lepoti cvetka, kiše, u lepoti prostog postojanja? Te česte promene raspoloženja kod žena mene podsećaju na stari crtani film o žapcu koji peva (možete ga naći na netu) kao operski pevač, prelepim baritonom, ali samo onda kada on hoće. I niko ne može da zna kada će se to desiti.

Žene su nepredvidive i nedokučive muškarcima, ma koliko godina proveli zajedno. To je i jedan od razloga zašto nas muškarci vole, sa nama nikad nije dosadno, uvek ih iznenadimo. Ali ako nismo u kontaktu sa sobom i svojom dušom iznenadimo i sebe.

Da bismo bolje razumeli svoje lunarno žensko biće moramo da znamo da žene imaju 11 mesečevih centara u svom telu.

Naš unutrašnji Mesec putuje njima svaka dva i po dana i prouzrokuje te promene raspoloženja, promene u prihvatanju sebe, prihvatanju realnosti. Jaka uzajamna veza žene i njenih unutrašnjih lunarnih vibracija manifestuje se i fizički i mentalno i emocionalno.

Svaka žena ima svoj individualni ciklus kretanja meseca kroz svoje Mesečeve centre, koji se ponavljaju na svakih 28 dana.

Mesečev ciklus je najsuptilniji i najznačajniji ciklus koji svaka žena može da oseti i osvesti. Kada nauče da slede kretanje svog unutrašnjeg Meseca (koji je, naravno, pod uticajem nebeskog Meseca) i kada nauče da raspoznaju u kom se od jedanaest Mesečevih centara unutrašnji Mesec nalazi, žena postaje samosvesnija, uverenija u sebe, iskrenija, intuitivnija i odlučnija u donošenju rešenja u životu.

I žene i muškarci imaju jedan Mesečev centar na bradi. Muškarcima je to jedini Mesečev centar i kada nose bradu postaju emotivno stabilniji jer Mesec slabije može da utiče na njih. A kod žena energija putuje svaka dva i po dana iz centra u centar.

Čitajte nastavak sledećeg ponedeljka.

Sat Nam!

Vaša  Danica

 

P.S. Dragi jogini iz Novog Sada, pozivam vas da dodjete na moj čas Buđenje ljubavi, 11. marta, baš uoči punog Meseca. Detalje možete da pronađete OVDE.