U kundalini jogi imamo pet sutri Epohe Vodolije.

Sutra je aksioma – istina koju ne treba dokazivati, ako prevedemo na meni blizak jezik matematike. Veliki Patandžali nam je ostavio joga sutre u kojima je 195 stihova u kojima je sadržana srž joga puta. Yogi Bhajan, master kundalini joge, nam je ostavio u amanet samo pet joga sutri koje glase:

Danica Cvetković, sertifikovana učiteljica kundalini joge, Kundalini klub Beograd
Foto Dejan Cvetković

Prepoznaj u drugom čoveku sebe.

Kroz bilo koju prepreku je moguće proći.

Kada dođe tvoje vreme, deluj i pritisak će nestati.

Ako ne razumeš kroz saosećanje, nećeš razumeti duh vremena.

Vibriraj sa Kosmosom. Kosmos će ti raščistiti put.

Ove istine je jako lako razumeti. Još dok sam bila devojčica, počela sam intuitivno da primenjujem prvu sutru. Uvek kad nekog nisam mogla da razumem, pokušavala sam da zamislim da sam u njegovoj koži, i u okolnostima u kojima ta osoba živi. I odmah mi je bilo sve mnogo, mnogo jasnije. Kad sam ušla u jogu, shvatila sam da je to bio početak mog shvatanja prve sutre Epohe vodolije, da smo svi mi jedno, da sve što uradiš, poželiš, zamisliš nekom drugom, u stvari, uradio si sebi.

Danas sam htela da vam pišem o četvrtoj sutri kundalini joge – Shvati kroz saosećanje ili nećeš razumeti vreme.

Yogi Bhajan je govorio da je saosećanje različito od strasti (u engleskom jeziku, compassion i passion). Strast, pasija kao talas, dolazi i odlazi. Naš um isto tako ide gore -dole i retko može da bude stalan, miran. Treba da naučimo da shvatamo kroz saosećanje, a ne preko emocija, strasti, ne kroz um.

Saosećanje nije samo dobrota, strpljenje, ljubav i želja da se pomogne drugima. Saosećanje je sposobnost da se oseti patnja i bol drugih kao svoj sopstveni. Saosećanje je sposobnost da napravimo malu pauzu, pre nego što reagujemo na odnose, ponašanja, događaje koji u nama izazivaju strast i emocije, da zastanemo i stavimo sebe na njegovo mesto i da razumemo odakle on/ona deluje. Iz koje svoje boli, straha, mane…on sada deluje, šta ga tera da čini to što čini.

I obično otkrijemo da ta osoba nije vođena željom da nama načini bol, već pokušava da spozna i oslobodi svoju bol, svoj strah, svoju manu. Ili možda kao ogledalo reflektuje naše stanje i štiti se od bola i straha koje mi nesvesno šaljemo u prostranstvo. Jer svi smo mi jedno, a jedno je sve.

Tako će saosećanje da nas podigne iznad okeana strasti i da nam dozvoli da vidimo celokupnu sliku, da lakše pronađemo prave reči, pravo rešenje. Tako će saosećanje da dozvoli toploti našeg srca da se razlije u beskonačnu, moćnu reku i prvo će ispuniti sve praznine unutar nas, isceliće prvo nas, a onda i sve oko nas.

Setite se stare izreke – lepa reč gvozdena vrata otvara, setite se koliko puta je na vas lično delovao blagi dodir nečije ruke, nežni pogled. Koliko snage ima u tako jednostavnim stvarima. Naravno, kada idu iz srca.

Za sledeći ponedeljak ću vam pripremiti kundalini joga kriju koja razvija naše saosećanje.

Sat Nam!

Vaša učiteljica kundalini joge

Danica

P.S. Pozivam vas na moju radionicu kundalini joge sa gong kupkom – Rađanje Sunca, koja će se održati 23. decembra, u dane zimskog solsticija, energetski jakih dana. Informacije možete pronaći ovde.