U kundalini jogi postoji čitav set specijalnih meditacija, pranajama i krija koje ulaze u tehniku Kundalini Rebirthinga.

Yogi Bhajan, master kundalini joge, ostavio je više od 35 kundalini joga krija za ponovno rođenje. Postoji njegova čitava knjiga od 450 strana sa tehnikama Kundalini Rebirthinga.

Danica Cvetković, sertifikovana učiteljica kundalini joge, Kundalini klub Beograd Foto: Dejan Cvetković
Danica Cvetković, sertifikovana učiteljica kundalini joge, Kundalini klub Beograd
Foto: Dejan Cvetković

U klasičnom Rebirthingu, za koji ste verovatno čuli, a možda i probali, radi se samo specijalno disanje, a u Kundalini Rebirthingu, pored tehnika disanja, koristimo i specijalne moćne krije i meditacije, koristimo i gong, tako da se Rebirthing ne dešava samo na mentalnom nivou, već na svim nivoima našeg bića.

“Suština Kundalini Rebirthinga je čišćenje podsvesti, skladišta svih patnji”, govorio je Yogi Bhajan.

Tehnike ponovnog rođenja u kundalini jogi jako deluju na našu podsvest. Reč rebirthing znači bukvalno ponovno rođenje i jedna od prvih stvari koje nam daje ova tehnika je skidanje blokada i stresa koje smo dobili u momentu svog pojavljivanja na ovaj svet, u momentu u kom su se uključili svi sistemi našeg organizma i aktivirale sve naše snage. Te blokade su vremenom kao magnet sakupljale raznu prljavštinu iz života i delovale iz podsvesti kao izazivači depresije, bolesti, kompleksa i strahova. Kada uklonimo taj prvobitni magnet bola onda se ruši u paramparčad cela piramida nakupljenog đubreta iz naše podsvesti.

Za vreme Kundalini Rebirthinga aktivno dejstvujemo sa svojim životnim iskustvom, možemo da delujemo neposredno na svoju prošlost, da je osvestimo, da je promenimo (menjamo, naravno, svoje viđenje prošlosti) i na taj način delujemo na sebe danas.

Praksa Kundalini Rebithinga malo podseća na vremensku mašinu jer se svi događaji osvešćuju i tako dobijamo utisak kao da smo proživeli drugačiji svesni život. Naš opit u ovoj kundalini joga praksi ima moćan isceliteljski efekat i uklanja karmičke uzroke naših problema. Ovaj proces ima snagu da izvede na površinu i da ukloni jake i duboko skrivene negativne emocije. Najbolje je da se radi sa učiteljem jer ima i vođene meditacije, i gong meditacije. Otvara nam nove poglede, osećamo priliv nove snage, balans i harmoniju.

U tradiciji kundalini joge duša ulazi u telo bebe u stomaku na 120- ti dan od začeća i u Kundalini Rebirthingu se rade krije, meditacije i pranajame počev od petog meseca bebe u stomaku.

Pre nego što radimo ovu praksu, preporučuje se i da nekoliko dana budemo na specijalnoj Zelenoj alkalnoj dijeti (pisaću vam i o njoj) i da se pije specijalni sok koji se zove polarity drink, za koji vam danas dajem recept.

  • Jedna cela oljuštena pomorandža ili grejpfrut
  • Jedan ceo oljušteni limun
  • 1-2 kašike maslinovog ulja
  • Jedan komadić oljuštenog đumbira (oko 2 cm)
  • 1-2 čena belog luka
  • 1-2 kašičice mlevenih lanenih semenki
  • Malo aleve paprike

Sve sastojke stavite u blender i izmiksajte. Pijte u gutljajima, jako sporo, dozvolite da se vaša pljuvačka pomeša sa sokom, pre nego što progutate.

Pije se ujutru, na prazan stomak, barem sat-dva vremena pre nego što nešto drugo popijete ili pojedete. Ovaj sok je odličan za čišćenje i balansiranje organizma. Probajte!

Sat Nam!

Vaša Danica

P.S. A u subotu, 10. decembra, imaćte priliku da probate i Kundalini Rebirthing. Detalje možete pogledati OVDE.