Jogi čaj mešavina je začina i potiče iz ajurvede.

Yogi Bhajan, master kundalini joge, doneo je taj recept čaja na zapad i osnovao kompaniju Yogi tea. Danas je jogi čaj veoma popularan u celom svetu i ima puno varijacija. U našoj zemlji, retko se pojavi u prodavnicama, ali vi ga uvek možete sami napraviti.

fullsizerender-3
Danica Cvetković, sertifikovana učiteljica kundalini joge, Kundalini klub Beograd Foto Dejan Cvetković

Jogi čaj obnavlja nervni sistem, čisti krv i odlično deluje na sistem za varenje, a jača i potenciju.

Štiti nas od gripa i prehlade i podiže raspoloženje. Čisti toksine iz bubrega i jetre. Dobro je da se pije jedna čaša čaja ujutru, na prazan stomak.

Ima nekoliko varijanti pripreme čaja, dajem vam moju isprobanu varijantu.

Dobila sam recept od mog učitelja kundalini joge, Gurušabada, Gurmukhinog muža, jedne davne zime, na kundalini joga seminaru u Moskvi, i od tada je to moj omiljeni napitak.

 

Za pripremu jogi čaja, potrebno vam je

  • 3 litre vode
  • 20 karanfilića
  • 20 zrna zelenog kardamona (malo ga secnite)
  • 20 zrna crnog bibera
  • 5 štapića cimeta
  • Sveži koren đumbira (2-3 komadića od 2 cm)

Đumbir nije obavezan sastojak, ali je dobro da se doda, posebno ako ste prehlađeni ili osećate da vam nedostaje snage.

To su osnovni sastojci ali bi bilo dobro dodati još malo crnog čaja (1/4 kašičice) i to kada čaj skinete sa vatre, kao i malo mleka. Možete i sami malo nekog omiljenog začina da dodate, po vašem ukusu, ali je važno da su svi osnovni ingredienti tu.

beverage-706285_1280Stavite vodu da proključa. Dodajte začine i kuvajte ih na slaboj vatri 20-30 minuta, dok čaj ne postane crvenkasto braon. Ohladite i procedite. Mleko dodajte pre upotrebe.

Obično skuvam, stavim u frižider i pijem nekoliko dana. Možete dodati med.

Crni biber čisti krv, kardamon blagotvorno deluje na debelo crevo, karanfilić je odličan za nervni sistem, a cimet za kosti. Mleko pomaže da se sve korisne supstance bolje absorbuju i obavezno ga dodajte ako imate osetljiv želudac. Crni čaj deluje kao katalizator i povezuje sve komponente u novu hemijsku formulu koja daje ovom čaju lekovitost i prefinjenost ukusa.

Pije se jedna čaša dnevno, najbolje ujutru, umesto kafe. Uživajte!

Sat Nam!

Vaša Danica