Čakre delimo na donji i gornji trougao.

U donjem trouglu su prve tri čakre (muladara, svadištana i manipura). U sredini je srčana, anahata čakra i u gornjem trouglu su peta, višudi, šesta, adžna i sedma, sahasrara čakra.

Danica Cvetković, sertifikovana učiteljica kundalini joge, Kundalini klub Beograd Foto: Dejan Cvetković
Danica Cvetković, sertifikovana učiteljica kundalini joge, Kundalini klub Beograd
Foto: Dejan Cvetković

Naravno da ne morate znati njihova imena na sanskritu ali bitno je da ih pomenemo. Ako je vaša kundalini energija više u gornjim čakrama, bićete uspešni, a ako je više u donjim čakrama i ne može da ide gore, onda ćete uglavnom živeti u prošlosti, biti u strahu od budućnosti i teško ćete zarađivati za život.

Ali samo da napomenem da su sve čakre vrlo važne. Nijedna nije važnija ni bolja od druge. Uz pomoć kundalini joge možemo da popravimo rad bilo koje čakre.

Kada se kundalini energija slobodno kreće po čakrama, ona stimuliše mentalno, fizičko i duhovno zdravlje čoveka, a ako je negde zaglavljena onda organizam gubi balans i to dovodi do smanjenja imuniteta. Veća verovatnoća je da je energija zaglavljena u donjem trouglu i tada je čovek u stalnom vrtlogu borbe za opstanak.

chakra-1340058_1280Prva čakra – Muladara – Zemlja

Bezopasnost i preživljavanje

To je prva čakra koja dobija pranu iz spoljašnjeg sveta. Prana ulazi u nju preko kanala Ida i Pingala, koji se bude disanjem. U prvoj čakri se različite energije Ide i Pingale (energije Meseca i Sunca) mešaju, balansiraju i dovode u ravnotežu. Bez te ravnoteže nemoguće je u potpunosti spoznati isceliteljsku moć kundalini energije (koja se rađa u prvoj čakri) i stimulisati njeno podizanje ka višim čakrama. Balans koji možemo dostići pranajamom, tehnikom disanja, je životno neophodan za prvu čakru.

Odražava istinsku suštinu naše individualnosti. Nalazi se u osnovi kičme, između anusa i polnih organa. Bez dobrog rada prve čakre mi ne možemo da funkcionišemo. Ona nam pomaže da izbacimo sve nepotrebno iz organizma, a to je jedna od važnih funkcija fizičkog tela.

Ako je njen rad narušen, čovek živi u stalnom strahu i neuverenosti, u izolaciji tamnice sopstvenog egoizma. Čovek je previše koncentrisan na elementarnom biološkom preživljavanju na račun svog duhovnog života. Suviše se brine o novcu, o svom zdravlju i o svom položaju u društvu. Ta preterana vezanost za materijalni svet mu smeta da dostigne stanje neutralnog uma u kome on može da prihvati bilo koju neprijatnost i da opet bude srećan.

Kada energija slobodno teče kroz prvu čakru, čovek može da uzme sve dobre osobine prve čakre, među kojima su snaga i uverenost, nepostojanje crnih misli i loših navika, osećaj stabilnosti i jasno poimanje svoje individualnosti.

Od kundalini joga krija, na mojim konsultacijama, kada vidim da je prva čakra loša, obično preporučujem Sat kriju, jer je ona najbolja i najjača za balans energije u donjem trouglu i posebno za jačanje prve čakre.

Sat kriju možete pogledati na dole navedenom linku.

Kundalini krija za upravljanje energijom

Sat Nam!

Vaša Danica