Najvažnije žlezde kojima upravlja peta čakra su štitna i paraštitna žlezda.

Štitna žlezda je posebno važna jer luči hormone koji su odgovorni za brzinu metabolizma, a kontrolišu i temperaturu tela. Hormoni štitne žlezde podižu nivo fermenata u svakoj ćeliji mitohondrije, uvećavaju iskorišćavanje kiseonika u ćelijama i stimuliše energiju i metabolizam.

Danica Cvetković, sertifikovana učiteljica kundalini joge, Kundalini klub Beograd Foto Dejan Cvetković
Danica Cvetković, sertifikovana učiteljica kundalini joge, Kundalini klub Beograd
Foto Dejan Cvetković

U naše doba se veoma često sreću problemi sa štitnom žlezdom. U Americi od tih problema boluje oko 40% stanovništva, i to je jedan od glavnih uzroka gojaznosti.

Jedan od razloga slabog rada štitne žlezde je i nedovoljna upotreba minerala cinka i selena, ali je, takođe, jako važna prokrvljenost žlezde.

U kundalini jogi imamo dosta jakih krija i meditacija koje deluju ciljano na poboljšanje krvne cirkulacije u štitnoj i paraštitnoj žlezdi i na uvećanje efirne energije u petoj čakri. Nedostatak efirne energije može izazvati loš rad štitne žlezde, kao i degenerativna oboljenja svih ostalih žlezda kojima upravlja grlena čakra. I obrnuto, ako je efirna energija zaglavljena u petoj čakri to može izazvati povećanu aktivnost štitne žlezde koja dovodi do hiperaktivnosti i raznih upalnih procesa.

Hormon paraštitne žlezde, parathormon, kontroliše metabolizam kalcijuma u kostima i ćelijama mišića. Kada su u laboratorijskim eksperimentima zamorčićima vadili paraštitne žlezde, oni su ubrzo oboljevali od anoreksije, usporenosti, snižene temperature i grčenja mišića. Kroz nekoliko dana im je slabilo srce i dolazilo je do paralize organa sistema disanja i životinje su umirale.

U bolesti pete čakre spada i hronični laryngitis, a tu je i rak grkljana. Štitna i paraštitna žlezda su čuvari našeg zdravlja i lepote. Narušavanje balansa ovih žlezda dovodi do preranog starenja.

Mantra u kundalini jogi za petu čakru je Hami Ham Bram Ham.

Možete je pevati svakog dana po 11 minuta. Sednete u turski sed, pravih leđa i pevate ili šetate po kući i pevate, ili u kolima. Znači, u bukvalnom prevodu, Mi smo mi, mi smo Bog.

Kada je peta čakra otvorena, shvatamo da smo čestica Boga i prihvatamo da je sve što se dešava po Božjoj volji. Naša Duša je odabrala baš ovaj put kojim idemo.

A mene je moja Duša dovela po peti put u Indiju, tako da vam šaljem pozdrav Sat Nam, ovaj put iz Rishikesha, glavnog svetskog grada joge.

Voli vas vaša Danica