Najvažnije žlezde kojima upravlja peta čakra su štitna i paraštitna žlezda.

Štitna žlezda je posebno važna jer luči hormone koji su odgovorni za brzinu metabolizma, a kontrolišu i temperaturu tela. Hormoni štitne žlezde podižu nivo fermenata u svakoj ćeliji mitohondrije, uvećavaju iskorišćavanje kiseonika u ćelijama i stimuliše energiju i metabolizam.

Danica Cvetković, sertifikovana učiteljica kundalini joge, Kundalini klub Beograd Foto Dejan Cvetković
Danica Cvetković, sertifikovana učiteljica kundalini joge, Kundalini klub Beograd
Foto Dejan Cvetković

U naše doba se veoma često sreću problemi sa štitnom žlezdom. U Americi od tih problema boluje oko 40% stanovništva, i to je jedan od glavnih uzroka gojaznosti.

Jedan od razloga slabog rada štitne žlezde je i nedovoljna upotreba minerala cinka i selena, ali je, takođe, jako važna prokrvljenost žlezde.

U kundalini jogi imamo dosta jakih krija i meditacija koje deluju ciljano na poboljšanje krvne cirkulacije u štitnoj i paraštitnoj žlezdi i na uvećanje efirne energije u petoj čakri. Nedostatak efirne energije može izazvati loš rad štitne žlezde, kao i degenerativna oboljenja svih ostalih žlezda kojima upravlja grlena čakra. I obrnuto, ako je efirna energija zaglavljena u petoj čakri to može izazvati povećanu aktivnost štitne žlezde koja dovodi do hiperaktivnosti i raznih upalnih procesa.

Hormon paraštitne žlezde, parathormon, kontroliše metabolizam kalcijuma u kostima i ćelijama mišića. Kada su u laboratorijskim eksperimentima zamorčićima vadili paraštitne žlezde, oni su ubrzo oboljevali od anoreksije, usporenosti, snižene temperature i grčenja mišića. Kroz nekoliko dana im je slabilo srce i dolazilo je do paralize organa sistema disanja i životinje su umirale.

U bolesti pete čakre spada i hronični laryngitis, a tu je i rak grkljana. Štitna i paraštitna žlezda su čuvari našeg zdravlja i lepote. Narušavanje balansa ovih žlezda dovodi do preranog starenja.

Mantra u kundalini jogi za petu čakru je Hami Ham Bram Ham.

Možete je pevati svakog dana po 11 minuta. Sednete u turski sed, pravih leđa i pevate ili šetate po kući i pevate, ili u kolima. Znači, u bukvalnom prevodu, Mi smo mi, mi smo Bog.

Kada je peta čakra otvorena, shvatamo da smo čestica Boga i prihvatamo da je sve što se dešava po Božjoj volji. Naša Duša je odabrala baš ovaj put kojim idemo.

A mene je moja Duša dovela po peti put u Indiju, tako da vam šaljem pozdrav Sat Nam, ovaj put iz Rishikesha, glavnog svetskog grada joge.

Voli vas vaša Danica

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.