Master kundalini joge, Yogi Bhajan, govorio je da i žene i muškarci imaju jedan osnovni Mesečev centar dobijanja Mesečeve energije na bradi, ali da žene pored tog osnovnog centra imaju još 11 Mesečevih centara.

Unutrašnji Mesec žene putuje njima svaka dva i po dana i donosi promene raspoloženja, promene u prihvatanju sebe, prihvatanju realnosti. Mesečevi centri nisu povezani ni sa astrološkim znacima, ni sa pozicijom Meseca i teško je odrediti gde smo.

Danica Cvetković, sertifikovana učiteljica kundalini joge, Kundalini klub Beograd
Foto Dejan Cvetković

Mesečev ciklus je najsuptilniji i najznačajniji ciklus koji svaka žena može da oseti i osvesti. Kada žena osvesti položaj svog unutrašnjeg Meseca, mnogo joj je lakše da prihvati sebe, baš takvu kakva jeste. Nije svaki dan dobar dan za donošenje odluka, nije je svaki dan romantičan i lepršav. Stoga, nije ništa strašno ako vam se danas smeje, a sutra svađa ili plače. Važno je da znate i prihvatite da smo mi žene Mesečeva bića i da je sve što nam se dešava prelepo, samim tim što se dešava.

Evo gde se nalaze na našem telu Mesečevi centri i kako energija Meseca utiče na nas kada se nalazi u njemu:

 1. Linija rasta kose na vrhu čela – Tada je žena jako intuitivna, autentična, stabilna, veruje u sebe i ništa ne može promeniti njenu odluku jer zna da zna. Fokusirani ste, staloženi i mudri. Najbolje vreme za odluke.
 2. Jagodice na obrazima – Impulsivni ste, previše emotivni, svadljivi, nepredvidivi i uznemireni. Osećate se kao da niste u svojoj koži. Tada bi trebalo da više pazite šta pričate i radite da ne biste kasnije žalili. Posvetite više vremena sebi tih dana, odložite važne odluke.
 3. Usta – Idete u ekstreme, ili preterano puno pričate ili ćutite. Dobro vreme da iskušate sebe, da proverite da li osećate kada, šta i s kim možete da razgovarate. Ako vam je srčana čakra otvorena, onda nećete imati problema sa rečima, bićete iskreni i uvereni u svoje reči. Za vreme vođenja ljubavi, vaše usne mogu biti povišeno senzitivne.
 4. Ušne školjke – Vrlo ste analitični, volite da razgovarate o pravim vrednostima života, ali tada često kritikujete i sebe i druge. Imajte u vidu da kritikujući druge ljude preuzimate njihovu karmu na sebe.
 5. Zadnja strana vrata – Tada ste jako romantični. Zaljubljeni i lepršavi. Želite sve novo da isprobate.
 6. Grudi – bradavice – Vreme saosećanja i milosrđa, požrtvovanosti i služenja. Vreme za davanje. Družite se sa bliskim sebi ljudima jer tada ne umete da kažete ne. Senzualni ste i seksepilni.
 7. Pupak i stomačni centar – Osećate se slabo, nezaštićeno ili ste agresivni. Odlično vreme da radite dah vatre ili nabhi kriyu.
 8. Unutrašnja strana butina – Tada ste organizovani, ubedljivi, produktivni i energični. Za tih par dana uspešno završavate sve što ste odlagali tokom meseca.
 9. Obrve – Vreme bajki. Vaša maštovitost je na vrhuncu. Dobro vreme za rad sa vizualizacijom ciljeva.
 10. Klitoris – Osećate se šarmantno, lepo, uhvati vas želja za izlascima, zabavom i druženjem. Lako se upoznajete sa ljudima i stičete nove prijatelje. Dobro vreme za socijalne mreže, internet povezivanje sa ljudima
 11. Vagina – Očaravajući ste i imate potrebu da budete sa svojom drugom polovinom. Ako niste u vezi onda imate potrebu da budete sami sa sobom, da uronite u svoje dubine.

Ne postoji neki univerzalni recept kako da odredite u kom centru danas energija Meseca radi.

Jedini savet je da sednete svakog dana, makar par minuta sami sa sobom i da pokušate da uvidite koja osećanja su tog dana dominantna.

Na primer, ako je aktivan Mesečev centar na zadnjoj strani vrata, probudićete se nasmejani, lagani, pevušićete romantične pesmice, kupićete sebi cveće i uživati u njemu. Ili ako vam je aktivan centar na usnama, primetićete kako pričate ceo dan. Imate potrebu da svima ispričate šta vam se desilo.

Kada žena uđe u menopauzu, ovih jedanaest Mesečevih centara polako gube snagu i ostaje samo jedan aktivni centar, glavni Mesečev centar na vrhu brade. Žene postaju stabilnije, racionalnije, bez čestih promena raspoloženja.

Sve ima svoje draži, uživajte u vremenu u kome ste danas.

Sat Nam!

Vaša  Danica

P.S. Dragi čitaoci portala Sito&Rešeto, pozivam vas da dođete 25. marta, na prolećnu noć gongova. Gong Puja je jedinstveno sviranje 16 velikih gongova tokom cele noći. Dok vi spavate, suptilne vibracije gongova regenerišu i isceljuju vaš um, telo i dušu.

Detalji možete da pronađete ovde.