Disanje je vrlo važan alat kojim se služimo u kundalini jogi i ono je ključno za naše uspehe u prelaženju stepenica na duhovnom putu.

Disanje nam može puno pomoći da budemo staloženiji, neutralniji, da prihvatamo sve što nam se dešava sa zahvalnošću jer tako učimo i napredujemo.

Trenutno radim jednu kundalini joga pranajamu 62 minuta i osećam se odlično. Svako može naći neku pranajamu za sebe i da je radi 11 minuta dnevno, rezultati neće izostati. Jedan moj prijatelj, jogin, pre desetak godina oboleo je od leukemije i tada se okrenuo alternativi i jogi. Pričao mi je kako je najbolje rezultate u borbi sa bolešću postigao kada je u svoju svakodnevnu praksu, pored asana, uveo i pranajamu.

Danica Cvetković, sertifikovana učiteljica kundalini joge, Kundalini klub Beograd Foto Dejan Cvetković

Teško je objasniti šta je to prana ali možemo reći da je to energija koja prožima Univerzum.

To je fizička, mentalna, intelektualna, seksualna, duhovna i kosmička energija. To je skrivena, potencijalna energija koja postoji u svim bićima. Energija koja generiše, štiti i ruši. Snaga, energija, životna snaga, život i duh, sve su to oblici prane.

Upanišade kažu da je prana princip života i svesnosti, dah života svih živih bića u Univerzumu. Svi su rođeni i žive zahvaljujući prani, a kada život prestaje, individualni dah se rastvara u kosmičkom disanju.

Pranajama znači kontrolisano disanje. Kada kontrolišemo disanje kontrolišemo i um.

Sa udahom uzimamo praničku životnu energiju i kiseonik. Sa izdahom izbacujemo toksine iz tela. Pranajama reguliše protok prane kroz telo, kontroliše misli, želje i dejstva, donosi spokoj i daje ogromnu snagu volje neophodnu da bismo postali gospodari samih sebe.

Setite se ponekad da život počinje na ovoj zemlji sa prvim udahom i završava se sa izdahom. Disanje je moćan i besplatan alat, dar od Boga. Pa zašto ga onda ne bismo malo više i malo svesnije koristili?!

Disanje 10 – Disanje za zdravlje, u bukvalnom prevodu – za oslobađanje od bolesti.

“Disanje deset je disanje koje daje iste efekte kao dah vatre. Ono vam može dati telo oslobodjeno od bolesti, jasan, meditativni um i jaču intuiciju, ali zahteva praksu.” Yogi Bhajan

Sedite u turski sed i otpevajte tri puta mantru Ong Namo Guru Dev Namo.

Oči zatvorene, fokus je na tački između obrva. Ruke savijene ispred sebe, u položaju kao da hoćete da aplaudirate. Širite ruke sa pravim dlanovima oko 50-60 cm i približavate ih kao da hoćete da aplaudirate ali ih zaustavljate na nekih 15-ak centimetara dlan od dlana. Koncentrišite se na energiju između dlanova.

Udah je na nos iz pet delova i na svakom delu udaha otvorite i zatvorite ruke kao da aplaudirate ali ne dotičete dlanove. Izdah je isto iz pet delova ali na usta (kao da hoćete da kažete slovo O) i isto uradite pet odsečnih pokreta rukama kao na udahu. Znači na svakom delu udaha i izdaha radite rukama.

Dišite na ovaj način 11 minuta, maksimum je 16 i po minuta.

Za kraj, udahnite duboko, stavite ruke na lice, pritisnite lice i zadržite disanje 20 sekundi. Izdahnite. Ponovo udahnite, stavite ruke na srce, pritisnite jako, zadržite disanje 20 sekundi. Izdahnite. I još jednom udahnite, pritisnite rukama stomačni centar, zadržite disanje 20 sekundi. Izdahnite. Lezite na ledja i opustite se.

Ovo je energetska magnetoterapija. Energija između dlanova ne sme se prekidati. Ova kundalini meditacija uključuje komandni centar za buđenje imunog sistema i dovodi čakre u balans. Ima isti efekat kao i dah vatre ali je mniogo lakše uraditi 11 minuta ove pranajame nego 11 minuta daha vatre.

Sat Nam!

Vaša Danica