Hladna depresija zahvatila je celu planetu, o čemu smo više pisali prošle nedelje.

Yogi Bhajan, master kundalini joge govorio je da su “sivi periodi” i ranije postojali, uvek kada bi čovečanstvo prelazilo na sledeću etapu razvoja. Osvrnite se samo dvadesetak godina unazad i shvatićete kojom brzinom civilizacija napreduje.

Možda se sećate naučno-fantastičnog filma 1999, kada je video poziv (Skype, Facebook, Viber i sl.) bio fantastika. Džordž Orvel je 1949. godine napisao knjigu „1984“, koju mi danas živimo. Veliki brat je uvek sa nama, svi znaju gde smo, s kim smo i šta radimo. To je danas postalo sasvim normalno.

Pročitajte i ovo: Hladna depresija, najzagonetnija bolest savremene epohe

Danica Cvetković, sertifikovana učiteljica kundalini joge, Kundalini klub Beograd
Foto Dejan Cvetković

Da li ste uhvatili sebe da prelistavajući internet odustanete od gledanja naočigled interesantnog videa kad vidite da traje duže od tri minuta? Opravdanje – nemam toliko vremena. I zaista, nemamo. Preopterećeni smo informacijama. Nervni sistem kod većine ljudi nije dovoljno stabilan i čvrst da bi izdržao borbu sa današnjim izazovima.

Hladna depresija (da vas podsetim mog prethodnog teksta – apatija, gubitak želje da bilo šta radite, hladan odnos ka drugima, osećaj ograničenosti, odbačenosti, nedostatak samopouzdanja…) nastaje kada energija prestane da se kreće.

Kako da se borimo protiv nje?

Pod broj jedan je da se okrenemo sebi i sopstvenim resursima. Da biste to uradili, treba da nađete vremena za sebe svakog dana. Ako mislite da je to nemoguće, nemojte izlaziti na internet jednog dana. Isključite se i uvidećete da je to, ipak, moguće.

Najbolji lek od hladne depresije je joga, jer ona pomaže da pročistite i pokrenete svoju energiju.

Krenite barem dva puta nedeljno na jogu i meditacije. Imajte u vidu da će vas baš tada kada treba da idete u prvo vreme uvek nešto sprečavati, ali ako je vaša želja za promenom dovoljno jaka, Univerzum će vam raščistiti put.

Setite se da postoji i reč, ne. Stavite sebe na prvo mesto. To nije sebičnost, to je nešto što treba da uradite da bi vama i vama bliskim ljudima bilo bolje.

Preporučujem da krenete na kundalini jogu jer ona ima odlične metode dobijanja i razvijanja sopstvene energije i sopstvenih potencijala, i provereno brzo i jako deluje, jača nervni i endokrini sistem, relativno brzo možete ući u meditativno stanje, ali i hatha i aštanga joga će sigurno davati rezultate.

Obratite pažnju na praničku energiju koju možete dobiti disanjem, počnite da pevate i slušate mantre, čarobne reči molitve koje vas povezuju sa božanskim u vama.

Yogi Bhajan je govorio, simptomi hladne depresije su sledeći – život nema smisla, društvo nema smisla, naši bliski nam više nisu važni, disciplina nema značaja. Ništa nema smisla.

Hladna depresija – to je stanje očaja. I ništa ne možete uraditi s tim. To je stanje koje vam zadaje konstantnu bol koju ne možete sakriti. Samo jaka meditacija može da je pobedi, da je spali. To je unutrašnja depresija pri kojoj se osećate malim, beznačajnim, ograničenim, bez unutrašnjeg oslonca, čini vam se da vas preziru i okreću leđa. Snagom svoje meditacije ponovo možete da postanete jaki, sposobni za rad, blagi i saosećajni.

Meditacija za borbu protiv hladne depresije

Foto Dejan Cvetković

Sedite u turski sed, oči zatvorene, fokus na tačku između obrva. Prepletite sve prste ruku osim oba kažiprsta koji su ispravljeni i usmereni nagore. Ruke su na nivou grudi, laktovi opušteni. Vrhovi svih ostalih prstiju pritiskaju udubljenje između tog i prethodnog prsta (srednji prst pritiska udubljenje između kažiprsta i srednjeg prsta). Palčevi su prepleteni i opušteni. Nađite mantru na YouTube-u.

Wahe Guru, Wahe Guru, Wahe Guru, Wahe Jio.

Wa pevajte iz stomačnog centra, He iz srčanog centra, kada pevate Guru i Jio fokusirajte se na usnama.

Osećajte vibraciju zvuka unutar sebe. Radite 11 minuta (max 31min). Za kraj udahnite duboko, skoncentrišite se na vibraciju zvuka Wahe Guru unutar sebe, izdahnite, ponovo udahnite u mislima predajte svoju depresiju tom zvuku i kroz izdah se oslobodite nje, udahnite, osetite vrednost života, i kroz izdah neka ode od vas sve što vas muči. Udahnite i osetite svetlost u sebi, izdahnite i opustite se.

Povežite se sa značenjem ove mantre – Wah je božansko, He znači ovde i sada – Guru učitelj koji nas vodi od tame ka svetlosti, Jio je Duša. Pod rečju Guru, u kundalini jogi se podrazumeva sopstveno više Ja, naš unutrašnji učitelj.

Ova mantra budi unutrašnjeg učitelja u nama, povezuje nas sa sopstvenom Dušom, povezuje nas sa onom večnom beskonačnom energijom odakle možemo da crpimo dodatnu snagu potrebnu za život u Epohi Vodolije.

“Veliko Božansko je sada i ovde u mojoj Duši, sve crne i nesvesne misli se pretvaraju u svetle, svesne i pozitivne vibracije”.

Ova mantra čisti negativne i konfuzne vibracije na nivou duše i donosi svetlost u naš život.

Sat Nam!

Vaša Danica

P.S. Pozivam vas da krenete na grčko ostrvo Ikaria sa mnom i sa mojim prijateljima iz Peter Hess Akademije, iz Zagreba. Uz pomoć specijalno odabranih krija i meditacija iz kundalini joge i zvukoterapije gongovima i tibetanskim činijama oslobodićete se stresa i depresije, i što je najvažnije, dobićete osnovna znanja i veštine kako sami sebi da pomognete. Detalji OVDE.