U kundalini jogi preporučuje se zelena dijeta za čišćenje i alkalizaciju organizma koju je najbolje raditi u proleće.

To je dijeta u kojoj je dozvoljeno jesti samo hranu zelene boje. Naučno je dokazano da zelena boja pozitivno deluje na nervni sistem. Čim sine Sunce i zazeleni trava, depresije odlaze. Tada izvučemo i prolećnu garderobu iz ormara i vidimo da moramo hitno na dijetu. Možda je baš sada vreme da probate kundalini zelenu dijetu.

Danica Cvetković, sertifikovana učiteljica kundalini joge, Kundalini klub Beograd
Foto Dejan Cvetković

Povrće i voće zelene boje sadrži puno mikroelemenata, sadrži vitamine E, K, P, folijevu i askorbinsku kiselinu i pigment hlorofila koji jača imunitet.

Hlorofil ,”krv biljaka” je uključen u jednu od najvažnijih hemijskih reakcija na zemlji, fotosintezu i bez njega život ne bi bio moguć. Hlorofil je supstanca koja je bogata magnezijom, sa formom koja je slična hemoglobinu ljudske krvi. Hemoglobin je protein koji je zadužen za prenos kiseonika iz pluća u celo telo.

Yogi Bhajan, master kundalini joge, preporučivao je da ovu dijetu držimo 40 dana, barem jednom godišnje.

Nekoliko mojih prijatelja, kundalini jogina, radili su je i imali fenomenalne rezultate. Skinuli su oko 8-10 kilograma, za 40 dana, i popravili opšte stanje organizma. Preporučujem da probate, prvo jedan dan, pa onda polako da produžavate na 3, 7, 10 ili više dana. U svakom slučaju ćete imati benefite.

Zelena dijeta povećava alkalnost organizma, eliminiše upalne procese, povećava imunitet, poboljšava cirkulaciju krvi, čisti jetru.

Jetra je glavni čistač našeg organizma i bilo bi lepo da joj i mi ponekad pomognemo, odmorimo je malo i očistimo. Yogi Bhajan je govorio da su znaci blokirane energije u jetri sledeći:

– agresivno ponašanje, česte svađe, briga, ljutnja. Sve negativne i neprihvaćene emocije formiraju amu (toksine) i onda dolazi do blokiranja energetskih kanala.

-nedostatak samokontrole

– navika potiskivanja emocija

– stalni pritisak koji se oseća na ramenima

– problemi sa kožom

– česte glavobolje

Kako se sprovodi kundalini zelena dijeta?

– 40 dana jedite samo hranu zelene boje, zelene salate, zelene paprike, zeleno povrće spremljeno na pari, brokoli, spanać, mungo dal pasulj, grašak, blitvu, tikvice, šparglu, zeleno voće

-pijte čajeve od nane i drugih lekovitih biljaka i jogi čaj, puno vode (do 2l)

– koristite, ako baš morate, celerovu so, ali u što manjim količinama

-izbacite šećer i slatkiše

– jedite slatko voće zelene boje ( grožđe, jabuke i sl.)

-dva puta nedeljno možete uzeti po šaku badema

– možete jesti pistaće, golicu i sl.

– možete koristiti maslinovo ulje, ali u manjim količinama

Budite kreativni.

Ako odradite 40 dana, polako izlazite iz dijete, krenite prvo da jedete voće i povrće drugih boja, pa postepeno uvodite druge namirnice.

Sat Nam!

Vaša Danica

P.S. Dragi čitaoci portala Sito&Rešeto, pozivam vas da dođete 25. marta, na Prolećnu Noć Gongova. 

Gong Puja je jedinstveno sviranje 16 velikih Gongova tokom cele noći. Dok spavate, suptilne vibracije gongova regenerišu i isceljuju vaš um, telo i dušu.

Prvo ćemo održati Kundalini joga čas za jačanje imuniteta, onda ćemo pevati mantre (kirtan) i od 23 sata do 6 ujutru ćemo vam svirati na gongovima.

Sve informaciju o događaju možete da pronađete OVDE.