Uvek kada se osećate umorno, pasivno, ako vam je hladno, ako vam treba energije možete odraditi ovu tehniku disanja.

Leva hemisfera mozga povezana je sa desnom stranom tela, sa desnom nozdrvom i sa simpatičkim nervnim sistemom koji aktivira organizam i priprema ga za akciju. Krvni pritisak raste, glikogen iz jetre pretvara se u glukozu koja je neophodna za aktivna dejstva.

Danica Cvetković, sertifikovana učiteljica kundalini joge, Kundalini klub Beograd
Foto Dejan Cvetković

Sedite u turski sed. Palcem leve ruke zatvorite levu nozdrvu. Ostali prsti leve ruke su ispravljeni i spojeni. Počnite da dišete dah vatre na desnu nozdrvu. Dah vatre je brzo disanje sa koncentracijom na izdahu (obratite pažnju da na udahu stomak ide prema napred, a sa
uzdahom ka unutra), jedan do tri udaha, izdaha u sekundi. Radite jak dah vatre, što znači (za vas koji niste kundalini jogini) da jako stomak ide pri udahu napolje, a pri izdahu unutra).

Radite jedan do tri minuta, ne duže.

Ova vrsta disanja može da vam pomogne kao neka vrsta leka za hitnu pomoć i da vam brzo povisi pritisak. Ako imate hronične probleme sa niskim krvnim pritiskom, kundalini joga preporučuje disanje na desnu nozdrvu 40 minuta dnevno, minimum 40 dana, ali lagano, normalno disanje, nikako ne dah vatre.

Disanje na desnu nozdrvu stimuliše aktivnost našeg tela. Desna nozdrva predstavlja Sunce, aktivnu životnu energiju.

Ciklus disanja se menja otprilike na svakih 90-150 minuta, uglavnom dišemo na jednu nozdrvu. Možemo kanalisati disanje na desnu nozdrvu ako stavimo desni dlan pod levi pazuh i blago pritisnemo.

Probajte i vidite kako ćete početi automatski da dišete na desnu nozdrvu.

Ne preporučujem da dišete na ovaj način pre spavanja, tada bolje dišite na levu nozdrvu da biste brže i lepše zaspali.

Sat Nam!
Vaša Danica