Pranajama znači kontrolisano disanje.

Kada kontrolišemo disanje, kontrolišemo i um.

Sa udahom uzimamo praničku životnu energiju i kiseonik. Sa izdahom izbacujemo toksine iz tela. Pranajama reguliše protok prane kroz telo, kontroliše misli, želje i dejstva, donosi spokoj i daje ogromnu snagu volje neophodnu da bismo postali gospodari samih sebe.

Danica Cvetković, sertifikovana učiteljica kundalini joge, Kundalini klub Beograd
Foto Dejan Cvetković

Setite se ponekad da život počinje na ovoj zemlji sa prvim udahom i završava se sa izdahom. Disanje je moćan i besplatan alat, dar od Boga. Pa zašto ga onda ne bismo malo više i svesnije koristili?!

Kada osetite da vam je pala energija, umesto šoljice kafe, uradite ovu tehniku disanja. Za nekoliko minuta možete napuniti “baterije” i dobiti novu snagu.

Sedite sa pravim leđima u turski sed i recite Adi mantru tri puta. Ruke su u molitvenom položaj, spojeni dlanovi u visini grudi, palčevi dodiruju srčani centar. Udahnite jako i čujno iz četiri puta (jedan udah iz četiri dela) i izdahnite isto iz četiri puta (jedan izdah iz četiri dela).

Obratite pažnju na kretanje stomaka, pri svakom delu udaha stomak ide napred, sa svakim delom izdaha ka unutra. Što više i jače radite sa stomakom, generišete više energije. Svaki deo udaha i izdaha traje jednu sekundu, znači, za jedan ciklus disanja (jedan udah-izdah) vam treba osam sekundi. Da biste se bolje koncentrisali, dodajte na svaki deo udaha (izdaha) mantru Sa-Ta-Na-Ma. Dlanovi u molitvenom položaju su sve vreme, jako pritisnuti. Radite od 3-11 minuta.

Za kraj, udahnite duboko, zadržite dah 10-20 sekundi i jos jače pritisnite dlanove. Izdahnite. Ponovite još dva puta. Udahnite, podignite ruke iznad glave i jako ih protresite da rasporedite dobijenu energiju. Opustite se.

Sat Nam!

Vaša učiteljica kundalini joge
Danica